Ontstoken talgklier: wat zijn talgklieren en wat kun je doen?

talgklieren

Talgklieren hebben bij de meeste mensen eigenlijk een slechte naam, terwijl deze harde werkers juist jouw huid goed beschermen én voeden. Maar waar zitten je talgklieren eigenlijk? En wat kun je doen wanneer je verstopte talgklieren, talgbultjes of ontstoken haarzakjes hebt? En helpen zalfjes van €9,95? Tijd voor antwoorden.

Wat zijn talgklieren?

Talgklieren zijn exocriene klieren (ook wel: afvoer klieren) die talg afscheiden. Het talg dat wordt afscheiden heeft een beschermende werking voor de huid. Het gaat dan onder andere uitdroging tegen en beschermt je huid tegen infecties en bacteriën. Talgklieren bevinden zich over je hele huid, met uitzondering van de handpalmen en zolen van je voeten.

Soorten talkgklieren

We onderscheiden twee soorten talgklieren. Talgklieren die de haarzakjes gebruiken om talg af te scheiden en de talgklieren die een eigen afvoersysteem hebben om talg af te scheiden.

ontstoken talgklieren

De meeste talgklieren gebruiken overigens de haarzakjes om hun talg af te scheiden. Maar als dit niet goed gaat, kun je wel te maken krijgen met een verstopte talgklier, die ook weer zou kunnen gaan ontsteken. Dan spreekt de dokter over een ontstoken haarzakje of talgkliercyste.

Hoe krijg je ontstoken talgklieren?

Een ontstoken talgklier krijg je door een blokkade bij de uitgang van de talgklier, waardoor deze verstopt raakt. Deze blokkade hiervan kan verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt de uitgang geblokkeerd door de aanwezigheid van teveel huidschilfers. Huidschilfers zijn dode huidcellen, en ze blokkeren de uitgang van het haarzakje waardoor het talg niet meer naar buiten kan. Het gevolg kan een ontsteking van het haarzakje of talgkliertje zijn.

Verstopte talgklier herkennen

Een ontstoken of verstopte talgklier kun je herkennen aan een onderhuids talgbultje of een opgezwollen talgklier, soms heeft deze een zwart stipje er bovenop. Deze talgbultjes kunnen trouwens geen kwaad, zolang ze maar niet gaan ontsteken.

Ontstoken talgklier behandelen

Wanneer je te maken hebt met talgbultjes in je gezicht, kan dit natuurlijk als heel vervelend worden ervaren. Maar ze zelf proberen te verwijderen, door ze te gaan knijpen, kan het probleem eerder juist verergeren. Wat kun je zelf doen en wat moet je vooral aan de professionals overlaten?

Ontstoken talgklier zelf behandelen

Als je een ontstoken talgklier zelf wilt behandelen, dan is het aan te raden om een product te gebruiken waar salicylzuur aan is toegevoegd. Salicylzuur dringt door tot de poriën  van de huid en pakt het probleem aan. Belangrijk om te weten is dat je een salicylzuur gebruikt van 1.5%, sterkere percentages worden gebruikt voor andere aandoeningen. Ik raad Zarqa aan bij ontstoken talgklieren. Dit kan je kopen bij vitamines.com 

Verstopte talgklier uitknijpen

Een verstopte talgklier uitknijpen moet je dus juist niet doen! Het uitknijpen van een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) is heel onverstandig. Het talg kan bij het uitknijpen de ‘verkeerde kant’ op gaan en hierdoor onder je huid terechtkomen. Hierdoor kan er tevens een vervelende ontsteking ontstaan.

Verstopte talgklier verzorgen

Zodra een talgklier is verstopt kan dit vanzelf overgaan. Wat wel helpt is om producten te gebruiken die de poriën open kan zetten en de verstopte klier kan reinigen. Zo helpt het gebruik van een zogenoemd exfoliant bijvoorbeeld bij het verwijderen van de dode huidcellen, wat de verstopping weer voorkomt en kan oplossen

Een speciale cleansing mousse heeft bijvoorbeeld een exfoliërende werking. Een goede mousse reinigt tot diep in de poriën en verwijdert op milde wijze dode huidcellen. Het resultaat is vervolgens een egale en gladde huid zonder vervelende oneffenheden.

Met een ontstoken talgklier naar de huisarts

Als de talgkliercyste gaat ontsteken wordt het hoog tijd om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan de verstopte talgklier / cyste zelfs opensnijden om te verwijderen. Om te voorkomen dat het probleem enkel erger wordt, wordt het in het algemeen sterk afgeraden om een verstopte talgklier zelf proberen te verwijderen.

Verder lezen: Wat zijn de voordelen van vegan proteine poeders?