Paardenbloem extract, wat is het?

Paardenbloemextract, wat is het?

Iedereen is wel bekend met de gele paardenbloem. In Nederland is het één van de meest voorkomende onkruidbloemen. Dat deze bloem een veelzijdig geneeskrachtig kruid is, is niet bij iedereen bekend. De geneeskrachtige werking van de paardenbloem wordt al eeuwenlang gebruikt door verschillende volkeren. Vanuit oudsher wordt de paardenbloem ingezet ter ondersteuning van de lever- en galfunctie en bevat verschillende vitaminen en mineralen. Ook de spijsvertering wordt ondersteund door deze bloem.

Welke voedingsstoffen zitten er in de paardenbloem?

De wortel van de paardenbloem zit vol met essentiële voedingsstoffen. De lever- en galfunctie worden ondersteund door de gunstige werking van veel bitterstoffen. De paardenbloemwortel bevat belangrijke vetzuren en fytosterolen zoals palmitinezuur, oleïnezuur, linolzuur en linoleenzuur. In de paardenbloem vind je verder ook belangrijke voedingsstoffen zoals selenium, natrium, ijzer, mangaan, magnesium, zink, choline, calcium, vitamine B en C en flavonoïden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van de paardenbloem?

Al eeuwenlang wordt de paardenbloem als geneeskruid gebruikt ter ondersteuning van de lever. De lever kan voedsel beter verteren door de bitterstoffen in de paardenbloem. Deze zorgen voor een gal drijvende en gal verhogende werking. Bij een galblaas, leverontsteking of lever insufficiëntie kan de paardenbloem een ondersteunende werking bieden. Bij de vorming van galstenen kan paardenbloem preventief werken. Voedingsstoffen kunnen beter uit voeding worden opgenomen doordat de spijsvertering beter kan plaatsvinden. Dit komt door de choline en de bitterstoffen in de paardenbloem die er voor zorgen dat de secretie van speeksel, maag-en pancreassappen worden bevorderd. Ook werkt de paardenbloem cholesterolverlagend door de bioactieve stoffen.

Wil je zelf eens profiteren van deze gezondheidsvoordelen? Pluk dan eens wilde paardenbloemen, droog de bladeren en trek er een thee van. Ook kan je de bladeren verwerken in bijvoorbeeld een salade. De gezondheidsvoordelen van de paardenbloem werken sterker uit de wortel dan uit het blad. Als je optimaal van de gezondheidsvoordelen wilt profiteren, neem dan een extract van de paardenbloemwortel.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige