Wat is panax gingseng?

Panax Ginseng – Werking en Top 8 Voordelen voor Jou

Ginseng wordt ingedeeld in drie soorten: Siberische, Amerikaanse, en Koreaanse Ginseng. Dit artikel zal zich richten op de laatste soort, die ook bekend staat als Panax Ginseng. Panax Ginseng is een traditionele Chinese medicijnplant die al duizenden jaren als geneeskrachtige plant wordt gebruikt, vooral in Azië.

In feite is panax ginseng nu een van de meest gebruikte kruidenremedies. Miljoenen mensen gebruiken het elke dag voor zijn immuun versterkende eigenschappen, maar ook om vermoeidheid, ontstekingen, seksualiteit, cognitieve functies en andere symptomen te voorkomen of te verbeteren. Bent u nieuwsgierig naar deze wortel en wat het voor u kan betekenen? Lees dan verder om alles te leren wat er te weten valt over Panax Ginseng.

Wat is Panax ginseng precies en hoe werkt het?

Panax ginseng, ook bekend als Koreaanse of Aziatische ginseng, is een kleine, langzaam groeiende plant die inheems is in de Oost-Aziatische bergen. Deze plant heeft vlezige wortels die kunnen worden onderverdeeld in drie soorten op basis van wanneer ze worden gekweekt: vers, wit, of rood. Verse ginseng wordt geoogst voor de leeftijd van vier jaar, terwijl witte ginseng wordt geoogst tussen de leeftijd van vier en zes jaar, en rode ginseng wordt geoogst na de leeftijd van zes jaar of ouder.

De meest voorkomende variëteiten van dit kruid zijn Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius), Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus), en Aziatische ginseng (Panax ginseng). Ondanks het feit dat ze dezelfde naam hebben, zijn de werkingen zeer verschillend. Het belangrijkste onderscheid is te wijten aan de actieve bestanddelen en hun effecten op het lichaam. Amerikaanse ginseng heeft bijvoorbeeld een ontspannende werking, terwijl Koreaanse Panax ginseng een stimulerende en opwekkende werking heeft. Panax ginseng is ook een adaptogeen, wat betekent dat het stress en vermoeidheid verlicht, terwijl het ook ons immuunsysteem een boost geeft. Zoals eerder gezegd, zijn deze variaties het gevolg van de verschillende aanwezige voedingsstoffen en concentraties:

Welke voedingsstoffen bevat Panax Ginseng?

Aziatische ginsengsupplementen worden gemaakt van de ginsengwortel en de wortelharen, die lange, dunne uitlopers zijn. Panax Ginseng bevat ginsenosiden en saponinen als actieve bestanddelen, net als de Amerikaanse variant. Deze bestanddelen werken goed samen en bieden een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen. Panax Ginseng bevat meer dan 35 verschillende soorten ginsenoïden (panaxsoïden). Glycanen (panaxanen), polysaccharidefractie DPG-3-2, peptiden, maltol, aminozuren, fytonutriënten, fytosterolen, flavonoïden, en drie soorten vetzuren worden ook gevonden in panax ginseng (oliezuur, palmitinezuur en stearinezuur).

 

De top acht voordelen van Panax ginseng

Koreaanse Panax Ginseng betekent letterlijk “alles geneest”. Dit is te danken aan de vele gunstige effecten die het heeft op de algehele gezondheid. Het is bijvoorbeeld een krachtig adaptogeen dat het vermogen om zich aan te passen aan psychologisch en fysiek veeleisende omstandigheden vergroot, terwijl het ook het fysieke en mentale welzijn bevordert. Het geeft gebruikers ook energie en een gevoel van vitaliteit. Al deze medicinale eigenschappen hebben ginseng tot een populair tonicum gemaakt in zowel de oude als de nieuwe wereld, en het wordt gebruikt om een verscheidenheid aan kwalen en problemen te behandelen waarmee de algemene bevolking te maken heeft. Je kunt erover lezen in onze Top 8 lijst van de meest genoemde Panax Ginseng voordelen!

Fysiek uithoudingsvermogen

Er is een aantal studies verricht naar het gebruik van Aziatische ginseng voor atletische prestaties. Panax ginseng, als adaptogeen, stimuleert de celenergie, waardoor het uithoudingsvermogen en de conditie verbeteren. Dit kruid kan ook helpen bij de longcapaciteit en de ademhaling. Het is geen verrassing dat atleten graag Aziatische ginseng gebruiken om hun uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren!

Seksuele Gezondheid: Afrodisiacum en middel tegen erectiele disfunctie

Panax ginseng wordt al duizenden jaren gebruikt om mannelijke seksuele stoornissen te behandelen. Volgens studies verbetert de regelmatige consumptie van ginseng de seksuele functies van mannen en is het een effectieve behandeling voor erectiestoornissen. Van ginsengextract wordt ook gezegd dat het de seksuele prestaties verbetert en het libido stimuleert.

Panax ginseng wordt vaak gepromoot als een afrodisiacum vanwege zijn hoge gehalte aan ginsenosides, die de beweeglijkheid en het aantal zaadcellen verhogen en mannelijke onvruchtbaarheid behandelen. Een onderzoek bij mannen ontdekte dat Koreaanse ginseng de geslachtsdrift, seksuele opwinding en bevrediging verhoogt.

Er wordt ook gezegd dat het de seksuele verlangens verbetert bij vrouwen die seksuele problemen hebben.

Bent u moe? Verhoog uw energieniveau!

Geschat wordt dat één op de vijf mensen lijdt aan chronische vermoeidheid. Lange periodes van weinig energie kunnen uw lichaam uitputten en kwetsbaarder maken voor ziekte. Panax ginseng zorgt voor een constante bron van energie door de lichaamseigen energiereserves te activeren en de ATP-productie te verhogen. ATP is een molecuul dat energie transporteert in cellen en is dus de batterij waar we op vertrouwen. Het helpt uw lichaam ook bij het bestrijden van vermoeidheid door het energieniveau te verhogen, oxidatieve stress te verminderen en mentale en fysieke activiteit te verhogen.

Natuurlijke ontstekingsremmer

Ontstekingen kunnen ondraaglijk pijnlijk zijn, zo niet invaliderend. Het goede nieuws is dat onderzoek heeft aangetoond dat ginsenosides, een actief ingrediënt in Koreaanse ginseng, ontstekingsremmend en antioxiderend werken. Zo werd bijvoorbeeld ontdekt dat Panax ginseng extract ontstekingen verminderde en de antioxiderende werking in huidcellen van eczeem verbeterde.

In een andere studie met universiteitsstudenten werd gekeken naar het effect van Koreaanse ginseng op ontstekingen veroorzaakt door intensieve inspanning en lichaamsbeweging. Ontsteking en spierschade werden aanzienlijk verminderd in de Koreaanse ginsenggroep vergeleken met de placebogroep.

Versterkt het immuunsysteem

Antimicrobiële verbindingen die in Koreaans ginsengextract worden aangetroffen, kunnen helpen beschermen tegen virale en bacteriële infecties. Deelnemers aan een studie consumeerden Panax ginseng extract gedurende 8 weken. Het immuunsysteem van de deelnemers werd versterkt als gevolg van een significante afname van besmettelijke stoffen in hun lichaam!

In een andere studie werd extract van rode ginseng gebruikt bij oudere mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bij deze groep zagen we een verbetering van de immuun mechanismen van hun lymfocyten of immuun stimulerende cellen.

Of u nu een verkoudheid voelt opkomen of iedereen om u heen, ginseng geeft uw immuunsysteem een natuurlijke boost. Het remt de groei van schadelijke organismen in het lichaam, waardoor u het hele griepseizoen gezond blijft!

Kanker werende eigenschappen

Koreaanse ginseng kan nuttig zijn bij de behandeling van kanker. De ginsenoside bestanddelen van ginseng voorkomen abnormale celproductie en groei. Van de wortel is ook aangetoond dat het gunstig is voor mensen die chemotherapie ondergaan. Het vermindert de bijwerkingen van chemotherapie en verhoogt de effectiviteit van medicijnen op het lichaam. Uit een andere studie is gebleken dat Panax ginseng de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker kan voorkomen.

Het vermindert angst en depressie.

Naast zijn nootropische eigenschappen, kan Panax ginseng een veelbelovende behandeling zijn voor stemmingsstoornissen zoals angst en depressie. Ginseng kan de emotionele kalmte en bepaalde aspecten van het werkgeheugen (onderdeel van het kortetermijngeheugen) bij gezonde jonge volwassenen verbeteren, zo blijkt uit onderzoek. Ginseng kan ook helpen bij het reguleren van neurotransmitters en neuronen in het zenuwstelsel bij mensen die onder veel stress staan.

De gezondheidsvoordelen van Panax zijn talrijk, zoals blijkt uit de Top 8 voordelen hierboven. Maar onthoud dat de sleutel tot het oogsten van lange-termijn voordelen van welk voedsel dan ook, altijd een goed uitgebalanceerd, gevarieerd en gezond dieet is. Zorg er bovendien voor dat u altijd de juiste dosering gebruikt (meer hierover hieronder):

Koreaanse Panax Ginseng gebruik en dosering

Ginsengwortel kan op verschillende manieren gebruikt worden. U kunt het bijvoorbeeld rauw eten of licht stomen om het zachter te maken. Panax ginseng thee kan ook gemaakt worden door het te koken in water. Giet heet water over vers gesneden ginseng en laat het een paar minuten trekken. Wortelen kunnen in verschillende recepten worden gebruikt, waaronder soepen en roerbakgerechten. U kunt het innemen als supplement in de vorm van poeder, tabletten, capsules of olie.

De hoeveelheid die je moet nemen wordt bepaald door de conditie die je wilt verbeteren. Een dagelijkse dosis van 1-2 gram ruwe panax ginseng wortel of 200-400 mg extract wordt over het algemeen aanbevolen. Het is het beste om met een lagere dosering te beginnen en deze geleidelijk te verhogen. Geadviseerd wordt om Panax ginseng gedurende een periode van maximaal 6 maanden te gebruiken. Panax ginseng kan bij langdurig gebruik een aantal negatieve hormonale effecten hebben.

Zoek naar een ginseng extract dat 2-3% ginsenosides bevat en neem het voor de maaltijd om de absorptie te maximaliseren en de volledige voordelen te oogsten.

Voorbehouden en bijwerkingen

Bijwerkingen – Panax ginseng kan, net als elk ander kruidensupplement of geneesmiddel, negatieve bijwerkingen hebben. Hoofdpijn, indigestie en slapeloosheid zijn enkele van de meest voorkomende bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerking is slapeloosheid. Huiduitslag, leverbeschadiging en ernstige allergische reacties zijn als zeldzame bijwerkingen gemeld.

Omdat Panax ginseng de bloeddruk kan beïnvloeden, moet u het ook vermijden als u een hoge bloeddruk (hypertensie) heeft (tenzij in overleg met uw arts).

Voorzorgsmaatregelen – Panax ginseng dient vermeden te worden door kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Mensen die medicijnen gebruiken voor ziekten of aandoeningen dienen voorzichtig te zijn en hun arts te raadplegen voordat ze panax ginseng gebruiken.

Het is aangetoond dat Panax ginseng de bloedsuikerspiegel verlaagt en kan interfereren met diabetesmedicijnen. U moet er met uw arts over praten, vooral als u diabetes heeft.

Allergenen

Organic Spiruella.nl garandeert dat Panax Ginseng geen geur-, kleur-, of smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen of vulstoffen bevat. Panax Ginseng is daarentegen niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Ginseng.

Tenslotte brengt Panax Ginseng ons terug naar onze “roots”.

De Panax ginseng wortel herinnert ons eraan om terug te keren naar onze wortels, zowel letterlijk als figuurlijk! Koreaanse ginseng wordt niet voor niets al duizenden jaren gebruikt. Panax ginseng wordt gebruikt om het geheugen en de slaapkwaliteit te verbeteren, de huid zachter te maken, het libido te verhogen, en oxidatieve stress te vertragen in zowel de traditionele Chinese geneeskunde als in de moderne levensstijl.

Het is heel eenvoudig om Koreaanse Panax ginseng in uw dieet op te nemen. Zorg er alleen voor dat u uw ginseng van een gerenommeerd bedrijf betrekt dat openheid van zaken geeft over waar het supplement vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Panax ginseng is dan ook een uitstekend huismiddel om uw dag met hernieuwde kracht en energie te hervatten.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige