Wat is Rehmania?

Wat zijn de acht voordelen voor de gezondheid van Rehmannia, het Chinese Vingerhoedskruid?

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Rehmannia al eeuwen gebruikt. Sommige van de verbindingen hebben positieve effecten op de algemene gezondheid en diverse ziekten volgens onderzoek.

Rehmannia, wat is het?

Rehmannia glutinosa komt voor in centraal China en is een bloeiende plant. In de volksmond wordt het ook wel Chinese vingerhoedskruid genoemd omdat ze gelijkenissen hebben met elkaar. Echter zijn deze twee niet met elkaar verwant.

Yin en Yang, de traditionele visie van complementaire maar tegengestelde krachten. Volgens velen wordt Rehmannia gebruikt om de onbalans in de Yin-energie te helpen. Rehmannia wordt van oudsher gebruikt tegen bepaalde aandoeningen zoals onstekingen, astma en artritis maar ook om bacteriële infecties te bestrijden.

Vaak wordt Rehmannia samen gebruikt met andere kruiden om het terkort aan ‘’Yin’’ te verhelpen. In een zeer bekend kruidenproduct in China, Rehmannia Six Formula is het een van de zes ingrediënten. Ook in de traditionele niet-voedende kruidenformule Yukmi-jihang-tang is het een van 7 ingrediënten. In veelgebruikte formuleringen waaronder de Liuwei Dihuang-pillen is het ook opgenomen.

Het effect van Rehmannia, het Chinese Vingerhoedkruid

 • Helpt met het verbeteren van het uithoudingsvermogen en het verminderen van vermoeidheid
 • Verbeterd de gezondheid van nieren en botten
 • Kan ondersteunen bij de bestrijding van kanker
 • Kan gunstige effecten hebben voor mensen met diabetes
 • Brengt evenwicht; verminderd stress en de negatieve effecten

Het is niet bekend welke actieve componenten zorgen voor deze gezondheidsvoordelen

In Rehmannia zijn meer dan 70 actieve verbindingen gevonden zoals bijvoorbeeld aminozuren, complexe en eenvoudige suikers, vitaminen en plantverbindingen. De samenstelling in extracten verschilt per plantensoort en de bereidingsmethode van de wortels.

Catapol is een van de bekendste plantspecifieke verbindingen in Rehmannia. Deze maakt voor 0,3% tot 0,5% uit van de gedroogde wortel. Om zich te kunnen verdedigen tegen roofdieren creëren de planten een groep moleculen genaamd iridoid glycoside waar catalpol deel van uit maakt. Bij mensen hebben deze moleculen een aantal gezondheidsvoordelen

De suiker verlagende, ontstekingsremmende en voordelen voor het immuunsysteem komen waarschijnlijk uit Catapol. Een sterke onstekingsremmer welke te vinden is in Rehmannia is rehmapicrogenin. Dit zorgt er voor dat de belangrijkste ontstekingsbevorderende factoren in het lichaam op non-actief worden gezet.

De 8 voordelen voor de gezondheid van Rehmannia, het Chinese Vingerhoedskruid

 1. Het verbeterd het humeur doordat het lichaam beter antioxidanten kan afweren waardoor het ook de stressbestendigheid vergroot
 2. Rehmannia zorgt voor een aantal complexe suikers die een deel van de hersenen ondersteunen zoals het geheugen en de gemoedstoestand
 3. Rehmannia kan helpen tegen het verlies van haar en het bevorderen van de haargroei
 4. Mensen met diabetes en insuline resistentie kunnen baat hebben bij het gebruik van Rehmannia omdat het gunstig is voor het energieverbruik
 5. Door delen van het beenmerg te beschermen die de belangrijke rode bloedcellen vormen, kan Rehmannia bloedarmoede helpen tegen te gaan. Bloedarmoede wordt beschouwd als een teken van ‘’yin-tekort’’. Het voeden van het bloed wordt gezien als een van de belangrijkste traditionele indicaties. Op dit moment zijn er klinische onderzoeken gaande over de verbinding geïsoleerd uit de gestoomde wortels.
 6. Rehmannia helpt vrije radicalen op te blazen en helpt ontstekingen te verlichten. Vrije radicalen zijn reactieve verbindingen die schade veroorzaken aan cellen. Dit kan er voor zorgen dat immuuncellen minder inflammatoire signaalmoleculen verzenden. Ook blokkeert het de expresse van onstekingsgenen. Voor botten en nieren kan het voordelig zijn dat ontstekingen worden verminderd.
 7. Rehmannia helpt bij niercellen die minder receptoren tot expressie brengen en zorgen voor een te hoge bloeddruk. Voor nieren die al druk bezig zijn andere ziektes te verhelpen zoals diabetes kan dit een belangrijke bescherming zijn. De bloeddruk kan worden verlaagd doordat de gedroogde en gestoomde wortels renine verminderen. Dit zorgt er ook voor dat nierbeschadiging minder snel voorkomt

Medisch heeft Rehmannia veel potentie maar er is op wetenschappelijk gebied nog weinig over bekend. Voor een betere gezondheid kan goed onderzoek helpen maar de traditionele Chinese geneeskunde is absoluut net zo belangrijk.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige