Griekse tradities gewoontes

Tradities en gewoontes hebben mij altijd al gefascineerd. Als je op vakantie gaat krijg je een beetje mee van tradities en gewoontes, als je naar het buitenland emigreert nog veel meer. Omdat ik gewoon lekker in Nederland wil blijven wonen zal ik me nooit helemaal kunnen onderdompelen in de tradities van een land. Om toch wat meer mee te krijgen doe ik van te voren altijd onderzoek naar de tradities van mijn toekomstige vakantiebestemmingen. Deze keer: Griekenland.

Pasen in Griekenland

Het overgrote merendeel van de Griekse bevolking is Grieks-orthodox, Pasen is een van –  al dan niet de belangrijkste – feestdag van het jaar. Pasen is zo belangrijk dat de hele week vooraf aan de feestdag in het teken staat van de feestdag. Houd er rekening meer dat Pasen volgens de orthodoxe kalender vaak op een andere datum valt dan Pasen volgens de katholieke kalender.

Gehydrolyseerd collageen uit Griekenland

Wil je liever een fijn collageen supplement uit Griekenland? Neem dan altijd een gehydrolyseerd collageen poeder, want de werking hiervan is beter voor je huid. Bekijk voor meer informatie de pagina over dit collageeneiwit.

Naamdagen

Het begrip naamdagen kennen we in Nederland niet. In Griekenland des te meer, nagenoeg iedere dag van het jaar is de naamdag van een heilige of een martelaar. Heb jij dezelfde naam als deze persoon? Dan is dat je naamdag. Net als op je verjaardag wensen vrienden en familie je een fijne naamdag, ook word jij geacht iets lekkers te trakteren. In Griekenland zijn naamdagen bijna belangrijker dan verjaardagen.

Onafhankelijkheidsdag

Je zou verwachten dat onafhankelijkheidsdag het einde van een oorlog markeert, in Griekenland markeert onafhankelijkheidsdag het begin van een oorlog. De Griekse onafhankelijkheidsdag vindt plaats op 25 maart, in 1821 was dit de dag dat de Grieken in opstand kwamen tegen hun Ottomaanse onderdrukkers. Deze dag valt overigens samen met het feest van Maria Hemelvaart, wat ervoor zorgt de datum zowel een religieuze als historische betekenis heeft.

De dag van de Heilige Maagd Maria

Op 15 augustus vieren de grieken de dag van de Heilige Maagd Maria. Op deze dag gaan veel mensen naar de kerk om de dag te vieren, ook vinden er bedevaartstochten plaats. Voor veel Grieken markeert 15 augustus het begin van de zomervakantie. Goed om te weten voor toeristen, op deze dag zijn de meeste winkels gesloten.