Rhodiola werking

Rhodiola, wat is het?

De Rhodiola Rosea, oftewel Rhodiola is een plant die het lichaam kan ondersteunen bij vermoeidheid, het herstellen na ziekte of bij stress en staat bekend om de medicinale werking. De naam Rhodiola is afgeleid van het Griekse woord ‘rhudon’ wat roos betekent. Omdat de geur van de wortel sterk lijkt op die van rozen heeft het deze naam gekregen. De Rhodiola behoort tot de sterkere antioxidanten. Antioxidanten zorgen er in het lichaam voor dat cellen worden beschermd tegen vrije radicalen van buitenaf. Salidroside en Rosavin zijn de bestanddelen van Rhodiola. Deze twee bestanddelen geven samen een sterk effect en wroden gebruikt voor de adaptogene werking van Rhodiola. Een adaptogene stof is een stof die zich kan aanpassen naar de behoefte die het lichaam heeft. Een adaptogene stof kan zicht bijvoorbeeld aanpassen aan verdriet, stress of vermoeidheid. In supplementen wordt een extract verwerkt van de wortel van de Rhodiola.

Waar komt Rhodiola vandaan?

De Rhodiola groeit op een hoogte van 3.300 tot 5.400 meter en komt oorspronkelijk uit Rusland. In Azië, Oost-Europa, Scandinavië en Rusland wordt al zolang de mens leeft Rhodiola gebruikt in de traditionele geneeskunde. De plant werd door de Vikingen gebruikt voor hun rooflust en veroveringsdrang. Door Chinese keizers en atleten wordt Rhodiola ook al eeuwenlang gebruikt. In Rusland wordt Rhodiola al decennialang gebruikt voor het uithoudingsvermogen en als een middel om het leven te verlengen. In 1931 werden de eerste wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar Rhodiola door Dr. L. Utkin. Hij toonde aan dat het uithoudingsvermogen wordt verbeterd door deze plant.

Hoe werkt Rhodiola?

Omdat het een adaptogeen is kan Rhodiola veelzijdig ingezet worden. Het zorgt voor rust bij rusteloosheid en geeft energie als het lichaam hier behoefte aan heeft. Het stimuleert de focus, houdt de geest helder en het is een sterk antioxidant die de bestrijding van vrije radicalen aangaat. Ook heeft het een positieve werking op de spijsvertering. De opbeurende en rustgevende werking van Rhodiola komt naar alle waarschijnlijkheid door de stoffen Rosavine en Salidrosine.

Ook heeft Rhodiola een cortisol verlagende werking. De bijnieren scheiden de stof cortisol af in tijden van stress en wordt hierdoor het belangrijkste stresshormoon genoemd. Als je langdurig stress ervaart staan mensen vaak lang bloot aan deze stof. Dit zorgt voor een toename van buikvet, verminderd het geheugen, zorgt voor minder energie en verminderd ook de bloedsuikerrespons. Een verlaging van cortisol zorgt daarentegen voor een betere weerstand, meer energie en een beter geheugen.

Hoe kan Rhodiola mij ondersteunen?

Supplementen op basis van Rhodiola zijn in Nederland verkrijgbaar als verschillende supplementen. Rhodiola wordt vaak verwerkt met verschillende vitaminen in supplementen. Het lichaam kan een positief effect ervaren als je supplementen slikt die Rhodiola bevat. Rhodiola kan het lichaam ondersteunen door de hoeveelheid stress te verminderen en helpt bij een slecht humeur. Rhodiola zorgt voor een beter uithoudingsvermogen, werkt stimulerend bij vermoeidheid en kan er voor zorgen dat je concentratie wordt verbeterd. Daarnaast kan Rhodiola je een energieboost geven als het lichaam hier aan toe is. Kortom: een supplement met Rhodiola is absoluut de moeite waard eens te proberen!

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige