Wat is Shilajit?

6 Voordelen van Shilajit – Ontdek De Kracht van Shilajit

Shilajit? Heb je nog nooit van hem gehoord? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige die niet op de hoogte is van de voordelen van Shilajit! In feite zijn veel mensen zich nog steeds niet bewust van de buitengewone krachten van Shilajit. Maar daar wil ik met deze Blog snel verandering in brengen! Shilajit wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn medicinale eigenschappen in de oude Indiase Ayurvedische behandeling. Dit is vooral te danken aan de rijkdom aan mineralen, waaronder ijzer, zink, lood, koper en zilver. De voedingsstoffen van Shilajit zijn niet alleen ongelooflijk effectief bij tal van aandoeningen, maar ze dienen ook als preventieve maatregel. In een notendop, dit is een product dat elk huis in zijn voorraadkast zou moeten hebben voor dagelijks gebruik!

Lees verder om meer te weten te komen over de top zes gezondheidsvoordelen van Shilajit en hoe jij je voordeel kunt doen met dit supervoedsel!

Wat is shilajit precies?

Shilajit is een kleverige zwartbruine substantie die wereldwijd in hoge bergketens wordt aangetroffen, waaronder de Himalaya, het Tibetaans gebergte en het Altai gebergte. Shilajit werd van oudsher gedolven in India en Tibet, maar kan nu in verschillende landen worden gevonden. Shilajit, ook bekend als ‘bergzweet' of ‘rot zweet', is eeuwen geleden ontstaan uit het langzame vergaan van planten onder invloed van de zonnewarmte. Planten die geleidelijk zijn omgevormd tot humus nadat ze nooit zijn blootgesteld aan meststoffen of pesticiden. Deze humus wordt vervolgens omgevormd tot een dicht, mineraalrijk materiaal dat bekend staat als Shilajit.

Shilajit is een zeer nutriëntrijk en effectief supplement dat rijk is aan mineralen (meer dan 80) en fulvinezuur. Mineralen zijn voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Fulvinezuur daarentegen is een krachtige antioxidant die niet alleen ontstekingen vermindert, maar ook beschermt tegen vrije radicalen en cellulaire schade. Samengevat: De primaire bestanddelen van Shilajit worden al sinds het begin gebruikt ter ondersteuning van de gezondheid.

Top 6 voordelen en bijwerkingen van Shilajit

Shilajit wordt al millennia lang gebruikt als alternatief geneesmiddel voor een verscheidenheid aan ziekten, met name in de Ayurvedische geneeskunde. Ze worden vooral gebruikt om chronische ziekten, bloedarmoede, verouderingsverschijnselen en allergieën te genezen, maar ze worden ook gebruikt om het libido te verbeteren en het immuunsysteem te stimuleren. Shilajit bevat verschillende fulvinezuren, humuszuren en mineralen, die bijdragen aan de gunstige gezondheidseffecten ervan. Ondanks het feit dat er tot nu toe weinig onderzoek naar Shilajit is gedaan, hebben enkele wetenschappelijke studies naar Shilajit supplementen aangetoond dat ze ook cognitieve en psychologische processen bij mensen kunnen stimuleren. U kunt te weten komen welke Shilajit voordelen tot de onderstaande top zes behoren:

1. Geestelijke Gezondheid

Fulvinezuur is een krachtige antioxidant, en de overvloed ervan in Shilajit maakt het een waardevolle bondgenoot voor onze hersenen! Het tau eiwit is een van de belangrijkste eiwitten waaruit ons zenuwstelsel is opgebouwd. Ophoping van tau-eiwit kan hersencelbeschadiging veroorzaken. De ophoping van het Tau-eiwit is bijvoorbeeld een van de hoofdoorzaken van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. De antioxiderende eigenschappen van Shilajit kunnen helpen neurologische aandoeningen te voorkomen of te verlichten.

Tip: Combineer 2 tot 4 snufjes shilajit poeder met honing of lauwe melk. Drink dit mengsel twee keer per dag na een lichte lunch.

2. Vermoeidheid die chronisch is

Het chronische-vermoeidheidssyndroom is een medische aandoening die overmatige uitputting veroorzaakt die niet kan worden verklaard door een onderliggende medische ziekte. Vermoeidheid treedt op wanneer de cellen in uw lichaam niet genoeg energie produceren. Mensen die hieraan lijden hebben een verlies aan energie en acute fysieke en mentale stress.

De mineralen van Shilajit helpen de cel processen in uw lichaam te stimuleren, waardoor uw energieniveau op natuurlijke wijze wordt verhoogd. Shilajit pakt zo de uitputting bij de oorzaak aan, waardoor het vermoeidheidssyndroom uiteindelijk verdwijnt. Shilajit kan ook helpen bij angstgevoelens en beschermen tegen oxidatieve stress.

3. Verbetert de vruchtbaarheid, het libido en de seksuele prestaties

Shilajit is een traditionele behandeling voor het verhogen van het libido en de vruchtbaarheid bij mannen. Shilajit bevat krachtige afrodiserende effecten. Deze verminderen je mentale stress en angst, waardoor je je rustiger voelt en beter presteert.

Shilajit verhoogt ook de mannelijke viriliteit en het uithoudingsvermogen. Het innemen van gezuiverde shilajit capsules voor het slapen gaan stimuleert de bloedcirculatie in de geslachtsorganen, wat de testosteron synthese bevordert. Dit resulteert uiteindelijk in een verbeterde beweeglijkheid en kwaliteit van het sperma bij mannen.

Wil je meer weten over natuurlijke middelen die het libido verbeteren? Kijk dan ook eens naar Mucuna Pruriens, Horny Goat Powder, en Muira Puama.

4. Vertraagt het verouderingsproces

De antioxidanten van Shilajit beschermen onze cellen tegen schade en elimineren vrije radicalen. Celschade is de belangrijkste oorzaak van versnelde veroudering in je huid, lever, longen en hart.

Het belangrijkste ingrediënt van Shilajit, fulvinezuur, laat mineralen en antioxidanten vrij in beschadigde cellen. Dit mineraal beschermt de cel tegen schade door vrije radicalen en vroegtijdige veroudering. Shilajit kan je helpen langer te leven en het verouderingsproces te vertragen. Dus, als je langzaam en gracieus ouder wilt worden, neem dan een paar gram Shilajit op in je dagelijkse schema!

Bloedarmoede door ijzertekort

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Dit tekort kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een ijzerarm dieet, het onvermogen van je lichaam om ijzer op te nemen, of bloedverlies.

IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, hemoglobine en myoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat zuurstof van de longen naar de rest van de lichaamsweefsels transporteert. Myoglobine slaat zuurstof op en geeft het af als er een tekort is, vooral tijdens het sporten.

Het kan moeilijk zijn om zonder bloedonderzoek vast te stellen of u een ijzertekort hebt. Als je niet zeker weet of je bloedarmoede door ijzertekort hebt, zoek dan naar symptomen als vermoeidheid, hoofdpijn, zwakte, onregelmatige polsslag en koude handen en voeten.

Shilajit bevat veel ijzer en humuszuur. Het innemen van shilajit supplementen kan zo geleidelijk de ijzerconcentratie in het bloed verhogen, waardoor al deze symptomen verminderen!

Testosteron en kracht verhogen

De meeste mensen weten dat testosteron vooral een mannelijk geslachtshormoon is. Maar wist je dat zowel mannen als vrouwen testosteron hebben? Naast de ontwikkeling van mannelijke geslachtsorganen, is testosteron voor zowel mannen als vrouwen nodig om botmassa en spieren te krijgen.

Het testosterongehalte in ons lichaam daalt naarmate we ouder worden. Symptomen van een laag testosterongehalte zijn een verminderde spermaproductie bij mannen, slaaptekort, uitputting, stemmingswisselingen, haaruitval, een toename van het lichaamsvet en een afname van de spiermassa. Na drie maanden Shilajit te hebben genomen, steeg het testosterongehalte bij gezonde mannen van middelbare leeftijd aanzienlijk. Als je een of meer van deze zorgen hebt, is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of een dagelijkse shilajit tablet je ten goede zal komen.

Wil je ook van deze voordelen profiteren? Haal dan meteen Shilajit poeder of capsules in huis.

Van de prehistorie tot op heden wordt dit harsachtige Himalaya-materiaal aangeprezen als de ultieme remedie voor een verscheidenheid aan gezondheidsklachten. De voordelen van Shilajit houden echter niet op bij de zes die hierboven zijn opgesomd. Het kan ook gebruikt worden als een pre-workout supplement en om atletische prestaties te verhogen. Shilajit superfood is het proberen waard vanwege zijn geweldige medische effecten!

Doseringsadvies en toepassing

Shilajit poeder kan het beste worden geconsumeerd door het op te lossen in een drank (water, melk, thee), yoghurt, of smoothie. In dit scenario is het tijdstip van consumptie onbelangrijk. De aanbevolen maximale dagelijkse dosis van Shilajit is 500 mg (0,5 gram) per dag. Als je Shilajit echter voor het eerst gebruikt, begin dan met 300 mg (0,3 gram) per dag en verhoog dit geleidelijk tot de aanbevolen hoeveelheid. Het is van cruciaal belang de dagelijks voorgeschreven hoeveelheid niet te overschrijden, de Shilajit koel en droog te bewaren en buiten het bereik van jongeren te houden.

Onthoud dat Shilajit een voedingssupplement is, geen medicijn. Als gevolg daarvan zullen de resultaten niet op de eerste dag duidelijk zijn. Geef het supplement de tijd om in te werken; de meeste mensen zien de eerste effecten binnen 10 dagen.

Shilajit moet professioneel worden verwerkt voordat het kan worden geconsumeerd. Shilajit mag nooit ongekookt of onbehandeld worden geconsumeerd. Zware metaalionen, vrije radicalen, schimmels en andere verontreinigende stoffen in rauwe Shilajit kunnen u ziek maken. Koop altijd gezuiverde Shilajit van een gerenommeerde verkoper! Natuurlijk is Spiruella Shilajit verwerkt en klaar om te eten.

 

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige