Wat is siberische ginseng?

6 Voordelen van Ginseng (Siberische) – Werking en Dosering

Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus), ook bekend als eleuthero, is een geneeskrachtige plant met talrijke voordelen. Ginseng wordt in China, Korea, Japan en het zuidoostelijke deel van Rusland al eeuwenlang gebruikt vanwege de voordelen voor de gezondheid. Deze gezondheidsvoordelen zijn voornamelijk afkomstig van de dikke, vlezige wortels, die de heilzame ginsenosiden en polysachariden bevatten. Bij de aankoop van ginseng is het van belang te weten dat er verschillende soorten ginseng bestaan. Ondanks dat het dezelfde naam heeft, is Siberische ginseng niet hetzelfde als Amerikaanse (Panax quinquefolius) of Aziatische ginseng. Het belangrijkste onderscheid zit hem, niet verrassend, in de werkzame bestanddelen.

Ben je geïnteresseerd in de werkzame bestanddelen en wat een paar gram ginseng per dag voor je zou kunnen betekenen? Lees dan verder om onze top 6 ginseng voordelen te leren kennen!

De Top 6 voordelen van Siberische Ginseng: Hoe werkt het?

Ginseng wordt van oudsher gebruikt om verkoudheid en griep te voorkomen. Siberische ginseng kan echter gebruikt worden voor een verscheidenheid van andere doeleinden. Denk aan het verbeteren van je immuunsysteem, geestelijke gezondheid, en seksuele gezondheid. Een van de meest bekende toepassingen van dit kruidenmiddel is de energieboost die het geeft.

Mentale scherpte

Heeft u moeite om u te concentreren op het werk of op school? Ginseng heeft het vermogen om hersenfuncties zoals geheugen, gedrag en stemming te verbeteren!

Stress vermindert het vermogen van de hersenen om te leren, nieuwe herinneringen te vormen en oude herinneringen op te halen. Oxidatieve stress is ook schadelijk voor zowel het korte- als langetermijngeheugen. Eleuthero's stress-verminderende eigenschappen kunnen helpen bij het herstellen van stress-gerelateerde schade of tekorten.

Siberische ginseng kan zowel je mentale als fysieke uithoudingsvermogen stimuleren. Van dit supervoedsel wordt gezegd dat het een soortgelijk effect heeft als cafeïne, maar dan zonder de bijverschijnselen. Hierdoor is Siberische ginseng ook een effectieve behandeling voor mensen die lijden aan het chronisch vermoeidheid syndroom.

Seksueel welzijn

Siberische ginseng is goed voor de seksuele gezondheid van zowel mannen als vrouwen. Dit kruid bevordert een gezonde menstruatie en een gezonde baarmoeder bij vrouwen. Kruidengeneeskundigen gebruiken het vaak om depressie en vermoeidheid veroorzaakt door onvruchtbaarheid te behandelen.

Siberische ginseng kan ook mannen helpen vruchtbaarder te worden! Van dit supervoedsel wordt gezegd dat het de vrije testosteronspiegel aanzienlijk verhoogt, wat het aantal en de beweeglijkheid van spermacellen verbetert.

Mentale en fysieke energie booster

Een ander voordeel van ginseng is dat een enkele dosis zowel mentale als fysieke prestaties kan verbeteren. Je voelt een onmiddellijke energieboost na inname, maar bij regelmatig gebruik van dit supervoedsel zal je energieniveau op de lange termijn toenemen.

Siberische Ginseng beschermt je lichaam niet alleen tegen stress, maar het verbetert ook de zuurstofvoorziening in de cellen. Dit verbetert je uithoudingsvermogen, alertheid, en zelfs je gezichtsvermogen. Deze verhoogde zuurstoftoevoer leidt tot een betere bloedsomloop, vooral naar de hersenen, wat het geheugen, de concentratie en de mentale helderheid ten goede komt.

Veel professionele hardlopers zweren bij Siberische ginseng als supplement. Het geeft hen de nodige energieboost voor een wedstrijd. Het is zo populair dat het moeilijk is een loper te vinden die het niet gebruikt!

Griep en verkoudheid

Siberische ginseng is lang gebruikt als middel tegen infecties van de luchtwegen, verkoudheid en griep. Vanwege zijn adaptogene eigenschappen doet deze wortel dit vandaag de dag nog steeds.

Eleutherosiden, die gevonden worden in Siberische ginseng, helpen om je immuunsysteem te stimuleren. Als je verkouden bent, kun je het medicijn het beste binnen 72 uur na het verschijnen van de eerste symptomen innemen.

Immuunsysteem

Immunomodulatie is een ander belangrijk effect van Siberische ginseng. Dit is het proces van het op peil brengen van een immuunrespons tot zijn optimale niveau. Ginseng doet dit door uitgeputte bijnieren aan te vullen. Deze klieren kunnen soms overbelast raken, waardoor verschillende systemen in het lichaam falen.

Eleutherosiden zijn een soort glycosiden die in Siberische ginseng worden aangetroffen. Deze stoffen kunnen helpen het immuunsysteem te versterken. Hierdoor is ginseng een natuurlijk alternatief voor de langdurige behandeling van auto-immuunziekten zoals astma.

Hoewel mensen van alle leeftijden baat kunnen hebben bij Siberische ginseng, is het vooral gunstig voor mensen boven de 50. Het geneesmiddel helpt bij de behandeling van leeftijdsgebonden veranderingen in het lichaam en de daarmee gepaard gaande spanningen

Adaptogeen (Natuurlijk)

Er wordt gezegd dat Siberische ginseng het eerste kruid was dat als adaptogeen werd bestempeld. In feite staat het bekend als de “koning” van de adaptogenen. Adaptogenen zijn een klasse van kruidenverbindingen die het lichaam helpen zich aan te passen aan stresssituaties zoals extreme hitte of kou, infecties of trauma.

Siberische Ginseng bevordert het herstel na zware inspanning en mentale belasting. De adaptogene eigenschappen maken het een essentieel kruid voor mensen die in een stressvolle omgeving werken of zich bezighouden met activiteiten met een hoog energieniveau. Het is ook zeer heilzaam voor mensen die werken in omgevingen met ongewoon hoge of lage temperaturen.

Siberische ginseng kan zowel gezonde als zieke mensen ten goede komen vanwege zijn unieke eigenschappen, vooral wanneer er sprake is van een verscheidenheid aan stressfactoren.

Siberische ginseng heeft een direct effect op de HPA-as, ook bekend als de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as. Deze as is verbonden met uw hormonale reactie op stress en omvat de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren.

Doseringsadvies en toepassing

Zoals eerder vermeld, heeft 100% Organische Siberische Ginseng talrijke gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Maar hoe moet Ginseng geconsumeerd worden? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Kant-en-klare ginseng poeder kan gemakkelijk worden toegevoegd aan een smoothie, vruchtensap, yoghurt, of muesli. Gewoon roeren en klaar is kees! Ginseng poeder kan ook gemengd worden met water om een heerlijke thee te maken.

Een dagelijkse hoeveelheid van 1 tot 2 gram Siberische ginseng poeder wordt aanbevolen (ongeveer 1 theelepel per dag). Het is belangrijk om de dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden. Ginseng dient op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kinderen bewaard te worden. Raadpleeg altijd uw arts voordat u ginseng gebruikt als u zwanger bent, borstvoeding geeft, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of ziek bent.

 

 

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige