Spanning of stress, welke supplementen?

Welke tien supplementen kunnen ondersteunen bij angst en stress?

Is het bij stress nodig om vitaminen en mineralen te slikken? Een supplement is geen vervanging van een gezonde levensstijl maar een hulpmiddel om te ondersteunen. Voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid is het verstandig om zo veel mogelijk ongezonde voeding te vermijden. Bij depressieve gevoelens, angsten en stress kunnen supplementen wel ondersteunend werken. Bij stemmingswisselingen, slaapproblemen en een rusteloos gevoel kunnen extra vitaminen helpen. Om te voorkomen dat bepaalde gezondheidsproblemen erger worden zou je deze tijdelijk kunnen inzetten. Supplementen zijn in er in veel verschillende soorten met verschillende vitamines en mineralen. Tegen stress kunnen kruiden ook een goede bijdrage leveren.

Als je veel stress ervaart, welke supplementen kun je dan het beste gebruiken? En welke supplementen gebruik je bij negativiteit en angstklachten? Hedendaags leven we een druk bestaan en kan het niet altijd eenvoudig zijn om positief en ontspannen te blijven. Lees hier welke tien supplementen je kunnen ondersteunen bij angst en stress!

De ontspannende werking van magnesium

Een tekort aan magnesium is veelvoorkomend. Voor gezonde hersenen en een gezond lijf is magnesium onmisbaar. Je concentratie wordt verbeterd met magnesium. Om goed te kunnen functioneren hebben onze neurotransmitters zoals dopamine en serotinine magnesium nodig. Helaas is het zo dat onze dagelijkse voeding steeds minder magnesium bevat. Magnesium zet voedingsstoffen om in energie en is daarom goed te gebruiken tegen vermoeiheid. Magnesium zorgt er daarnaast voor ondersteuning bij depressieve klachten. Verschillende lichamelijke en mentale klachten zijn het gevolg van een magnesium tekort. Paniekaanvallen, angstklachten en slapeloosheid zijn bekende symptomen van een magnesium tekort. Het zenuwstelsel wordt door magnesium gekalmeerd en helpt deze klachten te voorkomen.
Je slaapt wordt verbeterd en je kan beter met stress omgaan door magnesium!

Het zenuwstelsel wordt gekalmeerd door zink

Voor een sterk immuunsysteem is zink een essentieel mineraal. Het zenuwstelsel wordt door zink gekalmeerd en het speelt daarbij een belangrijke rol in de hersenen.

Gezonde hersenen door omega 3

Om onze hersenen gezond te houden zijn omega 3 vetzuren ontzettend belangrijk. Ongeveer de helft van onze hersenen bestaat namelijk uit vet. Dagelijks voldoende vetzuren binnen krijgen, welke bestaan uit DHA en EPA, is hierdoor dan ook erg belangrijk.

Het gebruik van probiotica bij negatieve gedachten

Negatieve gedachten of een slecht humeur kunnen ook te herleiden zijn naar de darmflora. Onze hersenen staan in een directe verbinding met de darmen. Om darmklachten te voorkomen is het daarom erg belangrijk om je spijsvertering gezond te houden. Dagelijks probiotica toevoegen aan je eetpatroon helpt je spijsvertering op orde te houden.

Het nemen van B-vitaminen bij paniek en angst

Als je angst- en paniekklachten ervaart is het van belang dat je de B-vitaminen op peil houdt. Vitamine B12 is een van deze B-vitaminen. Voor ons brein en ons lichaam is dit een belangrijke bouwsteen. Een stabiele bloedsuikerspiegel wordt verzorgt door vitamine B1. De kans op stemmingswisselingen is kleiner bij een stabiele bloedsuikerspiegel. Het gelukshormoon serotonine wordt door vitamine B3 aangemaakt.

Bijnieruitputting voorkomen

Voor een goede functie van onze bijnieren is vitamine B5 belangrijk. Bijnieruitputting kan worden voorkomen door kalium en deze vitamine. Bij stress spelen de bijnieren een belangrijke rol. Zij gaan aan de slag op het moment dat het cortisol gehalte te hoog wordt. De bijnieren moeten bij langdurige stress hard werken en hier kun je last van krijgen.

Vitamine E als zuurstof voor de hersenen

De rode bloedcellen worden door vitamine E beschermd. Dit zorgt voor een gezond hart en gezonde hersenen. Zo kan er voldoende zuurstof naar de hersenen getransporteerd worden. Vitamine E zorgt er dus voor de ons brein optimaal kan functioneren.

Het gebruik van jodium bij vermoeidheid

In onze gezondheid wordt het sporenelement jodium vaak vergeten. Extreme vermoeidheid kan het gevolg zijn van een tekort aan jodium. Dit kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat je sneller stress ervaart. De kans is groot dat je een tekort aan jodium hebt op het moment dat je chronisch vermoeid bent.

Ontspanning van de hersenen door GABA

Bij veel stress of een burn-out kan het supplement GABA worden ingezet. Het is gebleken dat bij de bestrijding van angstklachten GABA een positieve bijdrage kan leveren. Onze hersenen worden namelijk ontspannen door GABA.

Psychische problemen voorkomen met vitamine D

Angst, paniek of zelfs claustrofobie zijn gevolgen van een vitamine D tekort. Ook ter voorkoming van zwangerschapsdepressie kan vitamine D bijdragen. Vitamine D is essentieel om psychische problemen te voorkomen. Om een tekort aan vitamine D te voorkomen is het aan te raden het hele jaar door dagelijks extra vitamine D te nemen.

Een kalme geest door vitamine C

Het is bekend dat vitamine C essentieel is voor een sterk afweersysteem maar het draagt ook bij aan de mentale gezondheid. Vitamine C draagt bij aan de mentale gezondheid door de kalmerende werking. In een gezonde levensstijl kan vitamine C dan ook niet ontbreken.

Welke supplementen kies ik bij stress?

Stress en angst kunnen worden aangepakt door het gebruik van supplementen. Supplementen zijn echter geen vervanging voor een gezonde levensstijl. Bij de juiste supplement keuze, kunnen ze wel een goede ondersteuning bieden. Een supplement kies je op basis van welke klachten je ervaart. Gebruik altijd supplementen van een hoge kwaliteit en ga er bewust mee om. Dit zorgt voor de beste opname en krijg je niet ongewenst toevoegingen binnen. Vermijd supplementen met conserveermiddelen, synthetische stoffen en vulstoffen. Kies bij voorkeur voor een biologische variant.

Hebben we supplementen nodig bij stress?

Bepaalde supplementen kunnen een goede ondersteuning bieden. Bij paniek, angst of stress kunnen ze een positieve bijdrage leveren. Ook slaapproblemen kunnen worden voorkomen. Voor ons zenuwstelsel zijn er tien onmisbare supplementen die je meer ontspanning en rust geven. Ze kunnen ondersteunen bij stressvolle situatie en zorgen voor een betere mentale gezondheid. Magnesium is bijvoorbeeld een erg belangrijk mineraal. Voor de lichamelijke en mentale gezondheid zijn vitamine C, zink en gezonde vetzuren erg belangrijk. Geef de juiste supplementen een kans op het moment dat je chronisch vermoeid bent, je constant opgejaagd voelt of dat je een lusteloos gevoel hebt. Houd altijd in je achterhoofd dat supplementen geen gezonde levensstijl kunnen vervangen.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige