Sterke botten

sterke botten

Ondanks dat ons lichaam, of beter gezegd skelet uit meer dan 200 botten bestaat, 206 om precies te zijn. Botten zijn niet iets waar wij ons dagelijks mee bezig houden. Terwijl sterke botten gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Botten beschermen je organen en lichaamsstructuur, ook zorgen je botten en spieren ervoor dat je kunt bewegen.

Hoe krijg je sterke botten?

Hoe sterk je botten zijn en hoe snel botmassa wordt afgebroken is grotendeels erfelijk bepaald. Oftewel, de kans is groot dat wanneer je ouders sterke botten heb dat jij ook sterke botten hebt en vice versa.

Je leeftijd heeft ook invloed op de sterkte van je botten, tussen je 25e en 30e levensjaar zijn je botten het sterkt omdat je botdichtheid dan het grootst is. Vanaf 45 jaar neemt de aanmaak van nieuwe botcellen af terwijl oude botcellen wel worden afgebroken, hierdoor worden je botten minder sterk. Dit proces is vooral bij vrouwen aan de gang, tijdens en na de menopauze wordt er minder oestrogeen aangemaakt wat een directe negatieve invloed heeft op de aanmaak van botcellen.

Wat is goed voor sterke botten?

Er zijn enkele manieren waarop je je bot productie kunt stimuleren, of je nu 25 bent of 80. Zelf je bot productie stimuleren doe je door veel te bewegen en gevarieerd te eten. Door deze stimulatie voorkom je achteruitgang van de botdichtheid en kan deze tot wel 4% groeien.

Stimulatie door middel van beweging werkt vooral als je veel verschillende oefeningen doet, bewegingen waarbij de botten meer en minder worden belast.

Voeding voor sterke botten

De belangrijkste voedingsstoffen voor je botten zijn calcium en vitamine D, maar zoals we hierboven al kort benoemden gaat het vooral om variatie. Naast calcium en vitamine D is het van belang om voldoende vitamine B6, B11, B12, C en K binnen te krijgen.

Calcium vind je in zuivelproducten als kaas, melk en yoghurt. Vitamine D krijg je ‘binnen’ door blootstelling aan zonlicht maar ook via voeding zoals vlees, eieren, kaas, vette vis en margarine.

Zaken die juist niet goed voor de botten zijn zijn, alcohol, tabak, zout, alcohol en roken. Een teveel aan zout zorgt er bijvoorbeeld voor dat je calcium uitplast (wij hebben het ook niet verzonnen) en alcohol remt de vorming van bot.

Sterke botten supplementen

Lukt het je niet om via voeding alle benodigde vitaminen binnen te krijgen om sterke botten te behouden dan is het een optie om supplementen toe te voegen aan je dieet. Supplementen zijn een makkelijke manier om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Let op: supplementen dienen niet ter vervanging van een gevarieerd voedingspatroon, slechts ter aanvulling.