Supplementen bij pollenallergie

Welke supplementen gebruik je bij een pollenallergie?

De temperaturen zijn weer aangenaam en mensen gaan massaal de deur uit om te genieten van het heerlijke weer. Door de hoeveelheid pollen in de lucht is dit echter minder fijn voor de mensen met een allergie. Hieronder lees je een aantal tips voor mensen met een pollenallergie!

Gebruik een zonnebril en bekijk het weer

Bekijk zeker in de zomermaanden regelmatig het weerbericht. Er zitten bijvoorbeeld veel meer pollen in de lucht bij droog weer. Zie je op de weersverwachtingen dat er regen op komst is of dat het al regent? Ga dan naar buiten na of misschien tijdens deze regenbui. Als je met een pollenallergie naar buiten gaat met droog weer, smeer dan je neusgaten in met een vettig product zoals bijvoorbeeld vaseline en zet een zonnebril op. Vaseline bij de neusgaten zorgt ervoor dat stuifmelen niet de neus ingaan. Een zonnebril zorgt ervoor dat stuifmeel niet direct in je ogen komt.

Vermijd wrijven

Dit is erg lastig voor mensen met een allergie maar probeer zo min mogelijk te wrijven als je last krijgt van een kriebelende neus of jeukende ogen. Met het wrijven zorg je er namelijk voor dat het stuifmeel verspreidt. Je kunt ook extra last krijgen doordat er andere stoffen aan je handen zitten.
Supplementen die kunnen helpen tegen een pollenallergie
Bij pollen in de lucht zijn er een aantal stoffen die mogelijk kunnen helpen. In voedingssupplementen zijn deze stoffen te vinden. Twee van deze stoffen zijn flavonoïden en scutellaria.

Scutellaria

Al tientallen jaren wordt scutellaria gebruikt om reacties op dierenharen of pollen te onderdrukken. Scutellaria zou er mogelijk voor zorgen dat het lichaam het vrijkomen van histamine blokkeert. Wanneer het lichaam in contact komt met een allergeen -een stofje waar mensen overgevoelig of allergisch voor zijn- komt histamine vrij. Jeuk of uitslag is vaak de reactie op het moment dat histamine vrij komt. Het supplement scutellaria is verkrijgbaar in capsules. Het is echter nog niet wetenschappelijk bewezen dat scutellaria ondersteuning biedt tegen pollen. Hiervoor vind je het ook niet terug op het etiket.

Flavonoïden – quercetine en OPC

OPC en quercentine zijn flavonoïden die kunnen ondersteunen bij mensen met een pollenallergie. Groenten en fruit zoals bessen, appels, uien, asperges, tomaten en boerenkool zijn natuurlijke bronnen die quercetine bevatten. Ook zijn er supplementen verkrijgbaar met quercetine. Druivenpitten en cacao zijn producten die van nature OPC bevatten. Het vrijkomen van de stof histamine kan worden verminderd door het gebruik van deze stoffen.

Immuunsysteem

Ook andere voedingsstoffen zoals vitamine C en zink worden vaak aan supplementen toegevoegd bij pollen. Deze voedingsstoffen hebben namelijk een positieve invloed op het immuunsysteem wat weer helpt bij een goede weerstand bij mensen met een pollenallergie.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige