Supplementen bij stress

Supplementen die gebruikt kunnen worden voor concentratie en bij stress

Een stressvolle periode of een moment dat je veel inspanning levert kan veel vragen van je lichaam en van je geest. Je kunt meer behoefte hebben aan vitamines en mineralen wanneer je veel sport, colleges volgt, het druk hebt thuis of door je werk. Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen die betrokken zijn bij het leveren van energie of bij de werking van je hersenen. Zo kan het ook helpen om kruiden te gebruiken om je meer te ontspannen. Weten wat voor supplementen jou kunnen ondersteunen bij stressvolle situaties en welke kunnen helpen bij je concentratie?

Stressvolle situaties

Bij het hebben van stress is bekend dat je behoefte aan vitamine C verhoogd is. Vitamine C zorgt namelijk voor extra energie bij vermoeidheid. In stressvolle situaties en bij hoge inspanning kan het zijn dat je meer behoefte zult hebben aan magnesium. De hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam kunnen soms ook sterk toenemen. In ongunstige gevallen kunnen dit de stoffen zijn die schade kunnen toebrengen aan weefsel en cellen. Een betere bescherming tegen deze ongunstige vrije radicalen kan ontstaan door antioxidanten te nemen. Zo zitten in fruit en groente veel voedingsstoffen. Als aanvulling op een gezond eetpatroon kun je in drukke periodes kiezen om je vitamine C, antioxidanten of magnesium aan te vullen met supplementen.

Passiebloem, Rhodiola en Valeriaan

Een plant waarvan we inmiddels weten dat het de geestelijke balans bij stresssituaties kan ondersteunen is de valeriaan. Daarnaast is de plant ook goed voor je geheugen, kan het helpen bij het in slaap vallen en zal het een natuurlijke gezonde nachtrust kunnen bevorderen.

De plant die bekend staat als natuurlijke rustgever is de plant rhodiola. Deze plant kan alertheid ondersteunen net zoals je energie, weerstand en stressvolle situaties. Het kan ook helpen bij een jetlag of tijdens nachtdiensten.

De stengel, bloemen en bladeren van een passiebloem kunnen een kalmerende invloed hebben op het zenuwstelsel. Dit is iets wat Indianen uit Amerika vroeger al gebruikten. Zo worden al eeuwenlang de bladeren van de passiebloem gebruikt om voor het slapen thee van te maken. Inmiddels worden van de genoemde bloemen de werkzame stoffen ook in voedingssupplementen verwerkt. Een passiebloem wordt vaak gecombineerd met een valeriaan en met citroenmelisse.

Concentratie

Bij de werking van je hersenen zijn veel mineralen, vitamines en andere stoffen betrokken. Ze zijn belangrijk voor het ondersteunen van het energieniveau maar ook voor je gemoedstoestand en het ontwikkelen van je hersenen. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor je hersenen en kun je onder andere vinden in vette vis. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de positieve invloed ervan op je concentratie, geheugen en gemoedstoestand. Vitamines en mineralen zoals vitamine B6, jodium en vitamine C zijn betrokken bij de signaalfunctie van de hersenen en de energievoorziening. Een multivitamine kan de oplossing zijn om eenvoudig, veel soorten van deze belangrijke mineralen en vitamines binnen te krijgen.

Ginseng en Gingko Biloba

Voor het bevorderen van de bloedsomloop in je lichaam moet je de bladeren van de Gingko Biloba plant hebben. Deze bladeren kunnen je helpen om je concentratievermogen en informatieverwerking te bevorderen. Daarnaast kan het helpen bij het verbeteren van je geheugen. De wortel van de plant Ginseng wordt gebruikt om te helpen bij geestelijke vermoeidheid en het verhogen van je concentratie. De werkzame stoffen van deze planten zijn te vinden in kruidensupplementen. Wanneer je medicijnen gebruikt of bij ziekte overleg dan het gebruik van kruidensupplementen altijd eerst met je apotheker of arts.

https://youtu.be/kznkIvnToPE

 

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige