Supplementen voor spermakwaliteit?

Supplementen om de spermakwaliteit van mannen te verbeteren

Vruchtbaarheid heeft veel te maken met de spermakwaliteit. Toch spreken veel mannen hier niet over terwijl dit wel erg belangrijk is.

Waarom de kwaliteit van het zaad zo belangrijk is

Vaak wordt er (als het gaat over vruchtbaarheid) gekeken naar de vrouw. Terwijl de man natuurlijk ook zijn bijdrage levert. Een op de zes stellen lukt het niet om binnen het eerste jaar zwanger te worden. In 30% van de gevallen heeft dit te maken met de zaadkwaliteit van de man. Het percentage is in de laatste jaren alleen maar hoger geworden.

De man in kwestie is vaak wel vruchtbaar maar de zaadkwaliteit is nog niet optimaal. Daarom vertellen wij je in deze blog hoe je door middel van de juiste supplementen de zaadkwaliteit kan verbeteren.

Welke factoren bepalen de zaadkwaliteit?

Bij een eruptie is sperma de meeste bekende vloeistof die eruit spuit. Ongeveer 1 tot 3 procent hiervan bestaat uit zaadcellen. Die zijn afkomstig van de teelballen. Van het ontwikkelen van de zaadcellen tot de zaadlozing heeft ongeveer 10 weken de tijd nodig. De kwaliteit van het zaad moet goed zijn om uiteindelijk te zorgen voor een bevruchting. Als de beweeglijkheid, vorm of de hoeveelheid zaadcellen niet optimaal is komt de spermakwaliteit onder druk te staan. Als er meerdere zaadlozingen achter elkaar plaatsvinden zal de hoeveelheid zaadcellen ook iedere keer afnemen. Maar ook te weinig ejaculatie is niet goed. Er zullen in het sperma dan meer dode zaadcellen voorkomen.

Wat kan ik doen om de kwaliteit te beïnvloeden?

Je kunt zelf het een en ander doen om de kwaliteit van het zaad te beïnvloeden.  Een gezonde levensstijl blijft de basis. Daar hoort bij niet roken, geen drugsgebruik, geen alcohol en goed bewegen. Verder hebben we de volgende tips voor de zaadkwaliteit:

-Voorkomen van stress
Het hebben van stress kan leiden tot een (tijdelijke) verminderde zaadproductie
-Oxidatieve schade tegengaan
Dit speelt een rol bij het ontwikkelen van een lage vruchtbaarheid. De beweeglijkheid van de zaadcel kan hierdoor namelijk verminderen en daarmee ook het vermogen om een eicel binnen te komen.
– Te hoge temperatuur in het scrotum voorkomen
De meest ideale temperatuur voor een balzak is 33 tot 35 graden. Het beste kun je daardoor een heet bad, saunabezoek of een laptop op schoot vermijden. Een strakke boxershort kan de temperatuur van de balzak weer verhogen. Als de ballen te warm worden kan de kwaliteit van de zaadcellen weer afnemen.
-Niet te weinig maar ook niet te veel ejaculeren
Wanneer er te veel zaadlozingen achter elkaar plaatsvinden kan dat nadelig zijn voor de kwaliteit van het sperma. Maar de kwaliteit kan ook afnemen wanneer er langer dan tien dagen geen zaadlozing meer is geweest. Een tussenpauze van minimaal 36 uur is ideaal.
-Probeer niet langdurig te zitten
De temperatuur van de teelballen kan oplopen door langdurig te zitten. Wanneer u een zittend beroep heeft probeer dan om de zoveel tijd op te staan. Als je veel in de auto zit laat de stoelverwarming dan uit en probeer niet langer dan 2 uur achter het stuur te zitten. Neem wanneer kan een pauze van het autorijden.
-Zorg dat de kwaliteit van de vrijpartij goed is
Wanneer jullie allebei opgewonden zijn zal de kans op een bevruchting groter zijn. Dit komt omdat het zaad zich hierdoor beter kan voortbewegen. Bij vrijen ‘omdat het moet’ zal niet alleen het genot maar ook de kwaliteit van het overdragen afnemen.

Voeding die de kwaliteit van sperma verbetert

-Producten die veel zink bevatten zoals hennepzaad, lijnzaad en pompoenpitten
-Voeding die rijk aan antioxidanten is
-Probeer voedsel dat sterk bewerkt is te vermijden
-Het liefst eet je iedere dag minimaal 600 gram aan gevarieerde groenten
-2 stukken fruit per dag
-Maak de keuze voor zilvervliesrijst en volkoren graansoorten
-Varieer met vegetarische keuzes en magere stukken vlees (liever geen vet vlees)
-Eet ongeveer twee of drie keer in de week (vette) vis. Wanneer je vegetarisch of veganistisch bent probeer deze omega 3-vetzuren dan te halen uit spirulina, algenolie, chlorella of/en kiemgroenten
-Zwaar bewerkte zoetstoffen en suikers vermijden
-1,5 tot 2 liter water of kruidenthee per dag

Welke supplementen kunnen helpen bij de kwaliteit van het sperma?

Zink

Zink zal bijdragen aan het in stand houden van normale testosterongehaltes in het bloed. Voor de productie van genoeg en gezond sperma is testosteron nodig. Op deze manier draagt zink bij aan het produceren van de zaadcellen en de kwaliteit van het sperma.

Selenium

Aan de beweeglijkheid van de zaadcellen zal selenium een bijdrage leveren. Zaadcellen moeten namelijk ver genoeg kunnen zwemmen. Selenium is naast de beweeglijkheid ook goed voor de kwaliteit van het sperma en daarnaast de vruchtbaarheid van de man.

Ashwagandha

Volgens de wetenschap betekent de letterlijke vertaling van Ashwagandha ‘lang leven’. Ashwagandha (een afrodisiacum) zorgt voor het behouden van de gezonde en seksuele functie voor de mannen.

Mucuna pruriens

Kan ondersteuning bieden aan het natuurlijke testosterongehalte. Dit is goed voor de beweeglijkheid en het aantal zaadcellen. Het kan zo de mannelijke vruchtbaarheid ondersteunen.

Vitamine C

Een natuurlijke antioxidant. Zal gezonde lichaamscellen (zoals spermacellen) beschermen tegen vrije radicalen. De kans dat de spermacellen het eitje bereiken is groter omdat vitamine C gezonde weefsels en cellen zal helpen behouden.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige