Wat is Tribulus Terrestris?

Tribulus Terrestris: 6 Voordelen voor Man en Vrouw

Veel populaire voedingssupplementen die tegenwoordig op de markt zijn, zijn afgeleid van plantensoorten die al sinds de oudheid als geneesmiddel worden gebruikt. Tribulus Terrestris is een van deze planten. Tribulus komt over de hele wereld voor, ook in delen van Europa, Azië, Afrika en het Midden-Oosten. De wortel en de vrucht van de plant worden zowel in de traditionele Chinese geneeskunde als in de Ayurvedische geneeskunde in India gebruikt. Tribulus ondersteunt en bevordert dus niet alleen de seksuele (libido) en fysieke (kracht en spierontwikkeling) prestaties, maar het verlaagt ook de bloeddruk en verhoogt de nier-, lever- en spijsverteringsfunctie. Dit zijn allemaal gunstige eigenschappen die meer besproken zouden moeten worden!

Daarom zal ik in deze blog meer ingaan op de voordelen van Tribulus. Dus, als je je afvraagt of Tribulus Terrestris je kan helpen, blijf dan lezen.

De top 6 voordelen van Tribulus

Zoals eerder vermeld, wordt Tribulus al sinds mensenheugenis door verschillende culturen over de hele wereld gebruikt voor zijn therapeutische voordelen. De belangrijkste voordelen die werden genoemd, met name in de oude Chinese geneeskunde, zijn een verhoogd libido, een verhoogd testosterongehalte, een gezonder urinesysteem en minder oedeem.

Tegenwoordig wordt deze bijzondere plant vooral gebruikt als algemeen gezondheidssupplement om het testosterongehalte en het libido te verhogen. Ben je niet alleen nieuwsgierig naar de voordelen van Tribulus, maar ook naar de andere voordelen? Lees dan snel verder voor de top zes Tribulus voordelen.

1. Seksuele gezondheid bij mannen

Tribulus wordt al heel lang gebruikt als middel voor de seksuele gezondheid. Tribulus is een krachtig afrodisiacum dat op de eerste plaats staat op de lijst van natuurlijke viagra! Tribulus heeft in studies bewezen het luteïniserend hormoon (LH) te stimuleren, waardoor het testosterongehalte bij gezonde mannen stijgt. Een verhoogd testosterongehalte verhoogt het seksueel verlangen en libido, terwijl ook de kwaliteit van het sperma verbetert.

Tribulus kan in zeldzame gevallen ook helpen bij erectieproblemen en vroegtijdige zaadlozing. Een van de hoofdbestanddelen van Tribulus is de chemische stof protodioscine. De aanmaak van stikstofmonoxide wordt gestimuleerd door protodioscine. Stikstofmonoxide is een noodzakelijk bestanddeel van een erectie omdat het de gladde spieren van de penis ontspant, waardoor een ononderbroken bloedtoevoer naar dit gebied mogelijk wordt. Als je je seksleven wilt verbeteren, moet je absoluut Tribulus proberen!

Wil je meer weten over natuurlijke libido boosters? Denk dan eens aan Shilajit, Neem, Horny Goat, en Mucuna Pruriens.

2. Seksuele gezondheid bij vrouwen

Tribulus terrestris wordt over het algemeen beschouwd als een kruid dat vooral mannen ten goede komt. Tribulus zou echter ook de seksuele prestaties en gevoeligheid van vrouwen verbeteren.

Tribulus kan bijvoorbeeld helpen bij menopauzesymptomen zoals opvliegers, somberheid en emotionele instabiliteit. Bij voortdurend gebruik van dit kruid tijdens de menopauze, kan het verlies van seksuele interesse na de menopauze hersteld worden. Volgens een studie hadden vrouwen die Tribulus innamen hogere niveaus van seksueel verlangen, opwinding en plezier dan degenen die een placebo innamen.

Deze krachtige plant kan ook androgeenreceptoren in de hersenen stimuleren, waardoor het lichaam gunstig reageert op hormonen zoals testosteron. Hoewel testosteron in verband wordt gebracht met de gezondheid van mannen, heeft de productie van vrij testosteron bij vrouwen een gunstige invloed op het vrouwelijk verlangen! Artsen bieden vaak een kruidenpreparaat van Tribulus aan als eerste therapie om de hormonale en seksuele functie van hun patiënten te verbeteren.

3. Atletische prestaties en bodybuilding

Veel atleten zweren bij Tribulus als supplement voor bodybuilding of training. Protodioscine, een actieve voedingsstof, wordt in de plant aangetroffen. Protodioscine bevordert de toevoer van zuurstofrijk bloed naar de spieren en zorgt voor een efficiënter gebruik van voedingsstoffen zoals eiwitten. Tegelijkertijd stimuleert protodioscine de hypofyse (een klier in de hersenen), waardoor deze LH (Luteïniserend Hormoon) aanmaakt, wat leidt tot een verhoogd testosterongehalte.

Tribulus Terrestris kan dus niet alleen het testosterongehalte verhogen, maar ook je uithoudingsvermogen tijdens trainingen en workouts. Bovendien staat dit supervoedsel erom bekend te helpen bij het herstel van de spieren na een training.

Wil je meer weten over het verhogen van testosteron? Overweeg dan de voordelen van Shilajit.

Wanneer je tribulus kruid in poedervorm gebruikt, doe dan elke dag 1 tot 2 eetlepels tribulus poeder in wat melk of sap.

4. Hart- en vaatstelsel en gezondheid van het hart

In Nederland zijn hart- en vaatziekten een van de belangrijkste doodsoorzaken. Als je hartproblemen hebt, moet je serieus overwegen Tribulus in je dagelijkse regime op te nemen. Tribulus is immers een krachtig kruid voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Tribulus wordt al lang gebruikt in de Ayurveda en de Traditionele Chinese Geneeskunde voor de behandeling van hart en bloedvaten.

Verschillende studies hebben aangetoond dat de antioxiderende eigenschappen van Tribulus en het bestanddeel tribulosine kunnen helpen bij de behandeling van verschillende hartaandoeningen, zoals vernauwde kransslagaders en een belemmerde bloedsomloop.

Als je herstellende bent van een hartaanval, kan tribulus ook therapeutisch zijn. Het kruid bevordert de hartfunctie en de ejectiefractie. Het voorkomt ook de remodellering van de linker hartkamer tijdens de eerste stadia van herstel na een hartaanval. Deze combinatie van effecten maakt het ook een uitstekend kruid voor het herstel na een hartaanval.

5. Hypertensie (hoge bloeddruk)

Tribulus pillen kunnen ook worden gebruikt om hypertensie te behandelen en dus helpen bij hoge bloeddruk. Volgens onderzoek werkt Tribulus als een ACE (Angiotensin Converting Enzyme) remmer. Bij inname leidt dit tot verlaging van de bloeddruk. Door de aanmaak van stikstofmonoxide te stimuleren, ontspant het kruid onmiddellijk de gladde spieren van de bloedvaten.

Wilt u meer weten over de behandeling van hoge bloeddruk? Lees dan meer over de invloed van Mariadistel en de voordelen van Ashwagandha.

Nieren en urinewegen

Tribulus vruchten- en bladextracten hebben naar verluidt diuretische eigenschappen (bevordert de afgifte van water door de nieren). Als diureticum kan Tribulus ook helpen bij het reinigen van de nieren, blaas, lever en urinebuis. Naast nierstenen en andere problemen met de urinewegen, zoals ongemakkelijk urineren. De verwijdering van afvalstoffen en de reinigende werking resulteren in een verhoogde urineproductie en ondersteuning van de nieren. Bovendien kan de afvoer van vocht helpen bij het afvoeren van verontreinigende stoffen. Dit verbetert op zijn beurt uw humeur, geluk en vitaliteit!

Doseringsadvies en toepassing

Tribulus werkt goed bij mannen en is verkrijgbaar in poeder- en capsulevorm. Als je voor de poedervorm kiest, kun je het gemakkelijk mengen met water of verwerken in een smoothie, ontbijtgranen of yoghurt. Neem de capsules voor of tijdens de maaltijd in met een vol glas water.

Als je Tribulus gaat gebruiken, houd er dan rekening mee dat de aanbevolen dosering van Tribulus Terrestris voor mannen en vrouwen verschilt. Vrouwen moeten in vergelijking met mannen de helft van de dosis innemen. Raadpleeg voordat je Tribulus gaat gebruiken het etiket voor de exacte dosering en het voorbehoud!

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige