Wat is triphala churna?

Wat is Triphala Churna? Top 10 Voordelen en Werking

Triphala is de Ayurvedische naam voor een traditioneel vruchtenmengsel bestaande uit Amalaki, Bibhitaki, en Haritaki. Al meer dan 1.000 jaar wordt het in India als geneesmiddel gebruikt. Dit is te danken aan de unieke combinatie van de helende eigenschappen van deze drie vruchten, waaronder verlaging van het cholesterolgehalte, verhoging van de weerstand en reiniging van ons darmstelsel. Een van de Ayurvedische principes is dat ziekte kan ontstaan, vooral als het spijsverteringsstelsel niet goed werkt. Triphala helpt dus bij het onderhoud van het spijsverteringsstelsel en het herstel van een verstoorde darmwerking.

Vanwege de talrijke gezondheidsvoordelen wint dit unieke kruidenmengsel over de hele wereld aan populariteit. Triphala poeder wordt door steeds meer mensen gebruikt die er zeer tevreden over zijn. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over Triphala poeder en de ongelooflijke voordelen ervan!

Wat is Triphala precies?

De drie vruchten Amalaki, Bibhitaki, en Haritaki groeien aan Myrobalans bomen in de Himalaya. De drie vruchten worden in gelijke delen gecombineerd voor de speciale Triphala mix. Deze unieke combinatie van vruchten is verantwoordelijk voor de vele gezondheidsvoordelen! Alle drie de vruchten staan bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten en vitamines, evenals de gezondheidsvoordelen die ze bieden. Elke vrucht kan op zichzelf voor verschillende doeleinden worden gebruikt, maar wanneer ze worden gecombineerd, bieden ze meer voordelen. Laat me eerst de drie verschillende vruchten beschrijven:

Amalaki

Amalaki wordt ook wel Indiase kruisbes of Amla genoemd. Het is een van de oudst bekende eetbare vruchten van India. De Amalaki vrucht wordt in de Ayurveda veel gebruikt om weefselverjonging te bevorderen en veroudering tegen te gaan. Deze vruchten groeien aan bomen die veel voorkomen in India. De vruchten, die alleen in de winter kunnen worden geoogst, zijn rijk aan vitamine C, aminozuren, mineralen en antioxidanten. De vrucht wordt in de Ayurvedische leer dan ook als verjongend beschouwd. Bovendien bevordert deze vrucht de spijsvertering en heeft het laxerende, herstellende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Leer meer over de Amalaki vrucht en zijn voordelen door hier te klikken!

Bibhitaki 

Bibhitaki wordt vooral gebruikt om bacteriële en virale infecties te behandelen. Het is heilzaam voor zowel de darmen als de longen. Het heeft een reinigende werking op met name het slijmvlies van de longen, en het helpt bij de reinigende functie van de lever en het spijsverteringskanaal.

 

Haritaki's

Haritaki wordt ook wel de “Koning van de Geneeskunde” genoemd. Haritaki is een relatief onbekende vrucht in Europa, ondanks het wijdverbreide gebruik in de Ayurvedische geneeskunde. Haritaki is heilzaam voor de darmen en de spijsvertering, en stimuleert de spijsverteringsenzymen. Er wordt gezegd dat het heilzaam is bij constipatie, dementie en diabetes. Het stimuleert ook de stofwisseling en helpt bij de opname van voedingsstoffen. Deze vrucht wordt al sinds de oudheid gebruikt voor de behandeling van verschillende ziekten, waaronder hartziekten, astma, maagzweren en maagaandoeningen. De vrucht heeft ook ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

Hoe werkt Triphala?

Triphala wordt voornamelijk gebruikt om problemen met de spijsvertering te behandelen. Het kan constipatie helpen voorkomen en het naar het toilet gaan vergemakkelijken. Het helpt bij het verlichten van winderigheid en buikkrampen. Triphala kan ook worden gebruikt als laxeermiddel. Of als preventieve maatregel om je darmen gezond te houden en giftige stoffen op afstand te houden. Triphala heeft echter nog meer gezondheidsvoordelen naast de voordelen voor de spijsvertering. Het helpt bijvoorbeeld bij gewichtsverlies, ontgifting, en versterking van het immuunsysteem.

Welke voedingsstoffen bevat Triphala?

De Ayurvedische geneeskunde beschouwt triphala als een belangrijk voedingssupplement. Alle drie de vruchten bevatten veel mineralen en vitamine C. Vitamine C voorkomt veroudering en versterkt het immuunsysteem. De vrucht bevat ook krachtige antioxidanten die het lichaam beschermen tegen ziekten, zoals galzuur, ellaginezuur en chebulinezuur. Ellaginezuur, bijvoorbeeld, bezit antivirale en antibacteriële eigenschappen en biedt dus aanzienlijke gezondheidsvoordelen voor uw lichaam. Volgens dierstudies heeft ellaginezuur het vermogen zich aan kankermoleculen te binden en ze inactief te maken. Van ellaginezuur wordt ook gezegd dat het rimpels vermindert en schade door zonnebrand herstelt. Triphala bevat ook fenolen, alkaloïden, flavonoïden, terpenoïden, glycosiden, saponinen, tanninen en pectine.

Triphala ‘s Top 10 Voordelen

Triphala helpt bij het behouden van een gezonde darmflora, heeft een zuiverende werking, en versterkt uw immuunsysteem. Triphala wordt al lang beschouwd als de ultieme Ayurvedische kruidencombinatie voor het leiden van een gelukkig leven vanwege zijn veelzijdigheid. Het wordt voornamelijk gebruikt om spijsverteringsproblemen te behandelen, maar het heeft ook tal van andere gezondheidsvoordelen. Triphala wordt gebruikt om veel voorkomende kwalen te behandelen, maar ook om chronische ziekten te voorkomen. De volgende zijn de top tien van meest genoemde voordelen van Triphala:

Verbetert de spijsvertering

Triphala is goed voor de spijsvertering. Het stimuleert de stoelgang en kan helpen bij het verminderen van darmontsteking. Het helpt bij het behouden van een regelmatige stoelgang. Dit is nodig voor de verwijdering van bacteriën en overtollige vetzuren uit uw lichaam. Triphala kan ook worden gebruikt om een opgeblazen gevoel, buikkrampen, misselijkheid en diarree te behandelen. Een goede gezondheid begint met een goede werking van je darmen!

Bevordert gewichtsverlies

Triphala heeft in studies aangetoond te helpen bij abdominaal gewichtsverlies. Het vetpercentage nam meer af in een dieet dat Triphala bevatte dan in een dieet dat dat niet deed. Het is altijd fijn om wat kilo's kwijt te raken! Maar, zoals ik altijd benadruk, een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn ook essentieel.

Helpt bij Ontgifting

Triphala helpt bij het ontgiften van de darmen en de lever. Hierdoor worden afvalstoffen en gifstoffen geëlimineerd. Dit is gunstig voor je algehele welzijn. Door het ontgiftende effect raak je niet alleen gifstoffen kwijt, maar het verbetert ook je immuunsysteem en je slaap. Je lichaam ontgiften is ook goed voor je huid, het geeft je meer energie en vermindert je hongergevoel.

Meer hulp bij het ontgiften? Kijk dan eens naar Chlorella.

Helpt bij de behandeling van oogaandoeningen

Triphala kan helpen bij een goed gezichtsvermogen en scherp zien. Het kan ook helpen bij cataract, droge en geïrriteerde ogen, en lichtgevoeligheid of schittering.

Helpt bij de behandeling van tandvleesaandoeningen

Triphala kan helpen om de mond te beschermen en complicaties zoals cariës en tandvleesaandoeningen te voorkomen. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen helpen om de vorming van tandplak en cariës (gaatjes) te voorkomen. Triphala is dus heilzaam voor de mond en het gebit. En een gezonde mond is essentieel voor uw algehele gezondheid! Veel aandoeningen manifesteren zich eerst in de mond, zoals pijn, wonden, ontstekingen of schimmels. En deze aandoeningen in de mond kunnen leiden tot problemen elders in het lichaam.

Verlaagt cholesterol

Cholesterol is nodig voor een goede werking van cellen, zenuwen en hormonen. Als uw cholesterolgehalte echter te hoog is, kan dit complicaties veroorzaken. Triphala kan het cholesterolgehalte verlagen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Natuurlijk begint het verlagen van uw cholesterol altijd met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Heeft anti-kanker eigenschappen

Triphala heeft in studies aangetoond dat het de verspreiding van stamcellen van dikke darmkanker remt. Het zou ook tumorcellen kunnen doden terwijl het normale cellen met rust laat. Als gevolg hiervan is het veelbelovend als een middel tegen kanker. Deze eigenschappen zijn in het laboratorium aangetoond, maar de effecten op mensen moeten nog worden bestudeerd.

Versterkt het immuunsysteem

Triphala bevat vitamine C, die kan helpen het immuunsysteem te stimuleren. Het helpt ook bij het reinigen van het spijsverterings- en maagstelsel, wat de immuniteit kan verbeteren. Uw immuunsysteem, ook bekend als uw afweersysteem, is een essentieel onderdeel van uw lichaam. Elke dag elimineert het ziekteverwekkers en beschermt het tegen infecties. Ook kankercellen kunnen door het immuunsysteem worden gedood en opgeruimd. Als dit niet gaat zoals gepland, kan er een tumor ontstaan.

Het verlicht stress en angst.

Triphala heeft stres verlichtende eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van stress en angststoornissen. Triphala beschermt het lichaam tegen oxidatieve stress. Je lichaam heeft dan een overmaat aan schadelijke stoffen die gezonde cellen kunnen beschadigen. De talrijke antioxidanten van Triphala bestrijden deze potentieel schadelijke stoffen. Stressvermindering is van cruciaal belang voor uw lichaam. Veel aandoeningen en kwalen worden verergerd door stress, waaronder hoofdpijn en migraine, buikpijn, rugpijn, en fibromyalgie, een vorm van reuma.

Helpt bij de behandeling van huidaandoeningen

Triphala's ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen kunnen helpen bij de genezing van sommige huidaandoeningen. Het heeft het vermogen om wondgenezing te bevorderen en huidveroudering te vertragen. Het helpt bij de behandeling van acne, droge huid en donkere kringen onder de ogen. Het helpt bij de verjonging, hydratatie en verzachting van de huid. Wie wil er nu geen strakke en gezonde huid?

Triphala heeft tal van voordelen voor de gezondheid, zoals je kunt zien in de Top 10 voordelen lijst hierboven. Maar houd in gedachten dat de sleutel tot het oogsten van voordelen op lange termijn van welk voedsel dan ook altijd een goed uitgebalanceerd, gevarieerd en gezond dieet is. Zorg er bovendien voor dat u altijd de juiste dosering gebruikt (meer hierover hieronder):

Triphala dosering aanbevelingen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 3 en 5 gram (1 theelepel is ongeveer 2 gram). Triphala kan het beste geconsumeerd worden met water, melk, sap, smoothie, of yoghurt. De traditionele manier om Triphala te consumeren is als thee. Volgens de Ayurveda is het van cruciaal belang om het kruid echt te proeven, omdat het spijsverteringsproces begint met de smaak. Om Triphala thee te maken, begin je met het maken van een afkooksel met een kleine theelepel Triphala poeder en een kop heet water. Roer het vervolgens goed door en zet het opzij om enigszins af te koelen voordat u het drinkt!

Triphala is een natuurlijk supplement, geen farmaceutisch middel. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten zichtbaar worden. De meeste mensen die beginnen met het innemen van Triphala merken binnen 3-5 dagen positieve resultaten.

Het supplement kan gedurende een langere periode worden gebruikt. Er wordt zelfs geadviseerd om het minstens één of twee maanden te gebruiken. Kinderen kunnen het product ook gebruiken, maar slechts de helft of de helft van de aanbevolen dagelijkse dosis.

Allergenen

Triphala Churna mag niet worden geconsumeerd door iemand die allergisch is voor Triphala poeder, Haritaki, Bibhitaki, of Amalaki. U moet ook in gedachten houden dat Triphala wordt verpakt in dezelfde ruimte waar noten worden verwerkt!

Triphala poeder van Spiruella.nl is daarentegen gegarandeerd vrij van de volgende ingrediënten: soja, lactose, gist, dierlijke bestanddelen, gelatine, vulstof, antiklontermiddel, glansmiddel, conserveermiddel en kleurstof, geur- en smaakstoffen.

Gereserveerd

Als u medicijnen gebruikt, borstvoedingsproblemen heeft, of lijdt aan een onderliggende aandoening, moet u altijd een arts of deskundige raadplegen voordat u Triphala gebruikt. Omdat het een mild laxerend effect heeft, mag het niet worden gebruikt in gevallen van diarree, en het mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Triphala poeder is geen vervanging voor gewone voeding. Voor de beste resultaten combineert u het poeder met een gezonde voeding. Triphala moet droog, koel en buiten het bereik van kinderen bewaard worden. Overschrijd nooit de hierboven aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!

Triphala ‘s Conclusie

Triphala is een fantastisch supervoedsel dat boordevol gezondheidsvoordelen zit! Het is van cruciaal belang om de dagelijks aanbevolen dosis te volgen en om Triphala te combineren met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging! Spiruella verkoopt alleen 100% biologisch gecertificeerde Triphala, dus u weet dat u een kwaliteitsproduct krijgt. Natuurlijk zal ieders ervaring en effect verschillen, maar wij geloven dat Triphala een positieve invloed heeft op zowel de fysieke als mentale gezondheid!

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige