Psychische klachten door vitamine B12 tekort

Een vitamine B12 tekort komt voor bij een klein percentage aan psychiatrische patiënten. Tot deze groep behoor ik ook. Dankzij vitamine B12 injecties ervaar ik nu meer rust.

psychische klachten vitamine b12
kruidvat collageen poeder

Op het moment van schrijven heb ik 20 vitamine b12 injecties gekregen tegen het tekort en dit lost haar psychiatrische en neurologische symptomen vrijwel helemaal op. De hypomane onrust en depressie heb ik daar geen last meer van, alleen enkele tics in haar armen en handen door het Tourettes Syndroom blijven nog over. Dat is geluk hebben!

Ik had al vaker gezegd dat ze dingen niet voelde, maar dit werd niet serieus genomen. Toen er onverwacht een zenuw loskwam waar ik al meer dan twee jaar ontspanningsoefeningen voor deed voelde ze van alles. Vooral heel erg veel moeheid.

Bloed laten prikken bij de huisarts: ‘Jouw vitamine D en de vitamine B12 waarden zijn veel te laag.'

Een tekort aan vitamine B12 komt slechts bij een klein percentage van de psychiatrische patiënten voor. Dit is helaas dan ook niet de grote doorbraak waarop gewacht wordt. Maar er wordt geschat dat het om zo’n 8800 mensen gaat, daardoor is het zeker de moeite waard.

Een kleine hoeveelheid mensen heeft last van een vitamine B12 tekort omdat zij geen vlees eten of slecht eten door bijvoorbeeld een alcoholverslaving. Het overgrote deel van de mensen waarbij een tekort aan vitamine B12 voorkomt eten gevarieerd, maar het lichaam is niet in staat de B12 op te nemen. In dit geval helpt gezonder eten simpelweg niet, deze mensen zijn afhankelijk van injecties.

Drie groepen die vitamine B12 niet kunnen opnemen door een ontsteking

 • De eerste groep lijdt aan gastritis, een ontsteking aan het maagslijmvlies. Dit komt vooral onder senioren voor.
 • De tweede groep lijdt aan ontstekingen in de darmen. Waaronder de ziekte van Crohn, Coeliakie of Colitis Ulcerosa. Voor de groep mensen met Coeliakie geldt dat een groot aantal patiënten niet in kaart is gebracht. Dit komt doordat zij geen last hebben van diarree, maar met vage klachten lopen die op allerlei dingen kunnen duiden terwijl zij wel deze ontsteking hebben.
 • De derde groep heeft deze ontsteking als gevolg van een operatie na een ongeluk of kanker, waarbij er veel stukken darm weggehaald zijn. Hierdoor is er te weinig capaciteit om voedingsstoffen juist op te kunnen nemen.

De voorlichting van Stichting B12 getuigd niet van urgentie

Het ergste lijken de tintelende voeten en handen te zijn. De informatie welke afkomstig is van Stichting B12 te kort is een mengeling van alternatieve en reguliere geneeskunde. Dit is niet altijd het beste materiaal om aan een arts voor te leggen. Ik kan zelf houvast vinden aan de duidelijke informatie uit de patiëntenvoorlichting van de universiteit van Harvard.

Gevolgen van een vitamine B12 tekort

 • Spierzwakte
 • Bloedarmoede
 • Verlies van reuk en smaakvermogen
 • Incontinentieprobleem
 • Geheugenverlies
 • Waanbeelden
 • Achterdochtigheid
 • Depressies

Dit wordt bevestigd in een artikel over de somatische oorzaken van psychose, manie en depressie, welke is geschreven door onderzoekers aan het Universitair Medisch Centrum. Zij geven daarbij ook aan dat het zinloos is om bloedonderzoek uit te gaan voeren in het lab bij iedere psychiatrische patiënt, omdat dit weinig resultaat oplevert. Waar een arts wel alert op moet zijn, zijn voorkomende lichamelijke klachten.

Bespreken met de huisarts

Door twintig injecties welke door de huisarts gegeven worden, wordt een inhaalslag gemaakt. Daarna wordt er iedere twee maanden een onderhoudsinjectie gegeven. Ik wil graag nog met de huisarts bespreken waar de oorzaak van het B12 tekort mogelijk kan liggen, omdat Coeliakie wel in de familie voorkomt. Mijn motoriek is verbeterd en ik ben weer helemaal de oude van voor de depressie, daarbij geniet ik nu ook van een rust die ik voor de injecties niet had. Wel ben ik langzamer dan ik voorheen was, maar dat is gelukkig niet saai.