Vitamine D kan dat zorgen voor een depressie bij ouderen?

Vitamine D kan dat zorgen voor een depressie bij ouderen?

Depressieve ouderen hebben vaak een lager gehalte vitamine D. Om een depressie bij ouderen te voorkomen, adviseert een psychiater om vitamine D te suppleren.

Depressie en vitamine D

Bij ouderen met een depressie komt een tekort aan vitamine D vaak voor. Psychiater Karen van den Berg adviseert daarom aan ouderen met een depressie supplementen met vitamine D. Helaas kan men niet verwachten dat mensen sneller van hun depressie zullen herstellen.

Lichamelijke kwetsbaarheid

In een onderzoek van psychiater van den Berg, heeft zij gekeken naar de link tussen lichamelijke kwetsbaarheid, ouderdomsdepressie, vitamine D en overlijden. Hiervoor heeft zij gebruik gemaakt van de Nederlandse Studie naar Depressie bij Ouderen onder 378 depressieve mensen ouder dan 60 jaar. Dat ouderen met een depressie een grotere kans hebben om te overlijden is gebleken uit het onderzoek. Het ontwikkelen van lichamelijk kwetsbaarheid en de kans om te overlijden is nog groter bij een lager gehalte vitamine D.

Daling van vitamine D

Twee jaar na de start van het onderzoek vond er een controle plaats. Van den Berg zag dat de lichamelijke kwetsbaarheid was verergerd en dat het gehalte vitamine D gemiddeld gedaald was. De daling in het gehalte vitamine D had geen link met het verloop van de depressie.

Uit verder onderzoek zou moeten blijken of vitamine D bij depressieve ouderen een gunstig effect heeft op bijkomende lichamelijke problemen.

 

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige