Vitamine tegen depressie

Hoe verbeter je de mentale gezondheid met voedingssupplementen

Er spelen dagelijks mentale processen af in de hersenen. Wat kunnen voedingsstoffen hier in betekenen? En welke rol vervullen de verschillende voedingsstoffen? Gelukkig is het een onderwerp waar de laatste jaren al veel onderzoek naar gedaan is. Onderzoekers van de Western Sydney University hebben belangrijke gegevens gecombineerd en bestudeerd met 33 gedane studies. Omega-3 vetzuren en specifieke andere voedingsstoffen kunnen bij mentale ziektes zoals depressie ondersteuning bieden voor de mentale processen.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren kunnen een positief, aanvullend effect leveren als deze in combinatie met antidepressiva genomen worden bij de behandeling van een depressie is de conclusie van onderzoekers uit Australië. Deze conclusie werd eerder al getrokken door onderzoekers uit Amsterdam. Omega-3 vetzuren zijn er in twee verschillende types. Uit onderzoek blijft dat de EPA-vetzuren kunnen bijdragen doordat dit vetzuur ontstekingsremmende eigenschappen bevat.
Het menu van patiënten van het AMC ziekenhuis is aangepast in 2017. Sinds 2017 hebben ze een grotere focus gelegd op het dieet om hier meer omega-3 vetzuren in te verwerken. Ook zouden omega vetzuren een minimale bijdrage kunnen leveren bij de behandeling van ADHD naast de positieve effecten die omega vetzuren zouden hebben bij een depressie.

Foliumzuur

De verhouding van foliumzuur ten opzichte van de mentale gezondheid is een onderwerp waar de laatste jaren onderzoek naar is gedaan. Bij hele hoge doseringen van 15mg methylfolaat bleek er een positief effect te zijn bij het gebruik van foliumzuur supplementen. Echter ligt deze hoeveelheid vele malen hoger dan de norm die door Europa gehanteerd wordt. De norm stelt een veilige waarde van 1.000 microgram.

Zink, magnesium en vitamine D

Zink, magnesium en vitamine D zijn belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam. Studies laten zien dat mensen met een tekort aan zink, magnesium en vitamine D in hun bloed vaker last hebben van mentale ziektes. Om dit effectief te bewijzen is er echter nog te weinig onderzoek naar gedaan. Wel kan gesteld worden dat er een duidelijk verband is tussen een tekort aan deze vitaminen en mineralen en de mentale gezondheid.

Geestelijke gezondheid en voeding

Inmiddels is algemeen bekend dat een gevarieerde, gezonde voeding ontzettend belangrijk is voor de fysieke gesteldheid van het menselijk lichaam. Daarnaast wordt er steeds meer duidelijk dat gezonde, gevarieerde voeding een positief effect heeft op de mentale gezondheid. De onderzoeken die hierboven genoemd worden zetten dit extra kracht bij. Er is hierin weer een extra stap gezet door de onderzoekers van de Western Sydney University. Door hun recentelijke resultaten van het gebruik van voedingssupplementen als aanvullende behandeling op mentale ziektes zoals depressies wordt er steeds meer duidelijk. Voor een vervolgonderzoek blijft het erg belangrijk dat de exacte mechanismes en de werking van bepaalde voedingsstoffen onderzocht worden.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige