Waar is Chlorella goed voor?

Waar voor gebruik je Chlorella? Lees het in onze top 6!

Het is bekend dat voedingsstoffen belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. Het is namelijk de brandstof van ons lichaam. Het is alleen niet bekend waar deze voedingsstoffen goed voor zijn. Wat doen de voedingsstoffen in ons lichaam en wat gebeurd er als je bepaalde voedingsstoffen maar beperkt of niet binnen krijgt? Veel mensen denken dat ze alle voedingstoffen wel binnen krijgen, ook zonder het gebruik van Chlorella. Dit is in theorie mogelijk, als je iedere dag goed op let met wat je eet en na gaat of alle essentiële voedingsstoffen in je maaltijden zitten. Dit is vaak het probleem want de meeste mensen hebben geen zin of tijd om de voedingsstoffen van zijn of haar maaltijden te tellen.

Voor de mensen die dit niet zien zitten kan Chlorella helpen! Chlorella is een uitstekend supplement als aanvulling op je voeding door de grote hoeveelheid voedingstoffen. Chlorella groeit erg in populariteit. Hieronder lees je wat Chlorella is en waar het allemaal goed voor is. Als je dit wilt weten, lees dan vooral verder!

Wat is Chlorella?

Voordat we dieper ingaan op ‘’waar het goed voor is’’, is het goed eerst te weten wat Chlorella is en wat de inname van Chlorella doet met het lichaam. Chlorella is een eencellige zoetwateralg van ongeveer 2 tot 10 micrometer groot. Het zit vol met nutriënten en komt van oorsprong uit rivieren en wateren in Oost-Azië. Inmiddels wordt Chlorella gekweekt in daarvoor speciaal aangemaakte kweekvijvers over de hele wereld.

Chlorella is verantwoordelijk voor een groot deel van het begin van de voedselketen in het water. Chlorella zorgt door middel van fotosynthese, waarbij koolstofdioxide met zonlicht kan worden omgezet, voor zuurstof en glucose. Zo kunnen andere dieren en planten groeien. Dit principe is wat Chlorella ook doet met het lichaam. Ons lichaam kan onbehandelde Chlorella welke recht uit het water komt, niet eten. Omdat het een plant is met taaie celwanden kan onze spijsvertering de voedingsstoffen uit Chlorella niet opnemen. De oplossing hiervoor was de ontwikkeling van Chlorella als een voedingssupplement in tablet- of poedervorm.

Een overzicht met de belangrijkste voedingsstoffen en -waarden van Chlorella

Energie                               1455 kJ / 344 kcal

Vet                                        1,8 g

waarvan verzadigd      0,5 g

Koolhydraten                 10,7 g

Suikers                              0,7 g

Vezels                                13,7 g

Eiwitten                           64,5 g

Zout                                    0,2 g

Vitamine B2                    0,3 mg

Vitamine B12                  58,0 μg

Fosfor                                1100.0 mg

IJzer                                    75,5 mg

Mangaan                         5,7 mg

Zink                                    2,6

Wat maakt Chlorella zo goed?

Het is nu duidelijk wat Chlorella is en welke essentiële voedingsstoffen er in Chlorella zitten. Maar wat houdt dit nu precies in voor ons lichaam? Oftewel, wat maakt Chlorella zo goed? Allereerst is Chlorella een van de algen die het beste wetenschappelijk onderzocht is. Door de vele onderzoeken zijn in de afgelopen jaren veel voordelen naar voren gekomen. Deze onderzoeken helpen mij nu om uitleg te geven waarom Chlorella goed voor je is.

Chlorella is uniek omdat het bestaat uit heel erg veel essentiële eiwitten, mineralen, vetzuren en voedingsvezels. Voedingstoffen die essentieel zijn voor het lichaam voor onder andere het immuunversterkend effect en goede ontgiftingseigenschappen. Hieronder vind je de 6 belangrijkste redenen waarom Chlorella goed voor je is!

Versterking van het immuunsysteem

Chlorella helpt je het immuunsysteem te versterken. Om gezond te blijven is een gezond immuunsysteem belangrijk omdat het helpt bij bescherming tegen ziektes. Het immuunsysteem is uit meerdere mechanismen en cellen opgebouwd die gaan werken bij een virus of infectie als deze ons lichaam binnen komen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het immuunrespons verbeterd en Chlorella ontstekingsremmend werkt. De aanmaak van immuuncellen en de productie van immuun chemicaliën zoals interferon wordt door Chlorella verhoogd.

Een gezonde cholesterol

Chlorella bevat een grote hoeveelheid omega-3 vetten, vezels en voedingsstoffen die helpen bij het verbeteren van je cholesterol. Dit heeft vanzelfsprekend een positief effect op het hart. Onderzoek heeft ook aangetoond dat Chlorella helpt bij het verlagen van LDL, lagedichtheidlipoproteïne. Deze deeltjes in het bloed zorgen dat cholesterol en vetstoffen door het bloed kunnen stromen van je lever naar het weefsel. Deze cellen kunnen de cholesterol -mits nodig- opnemen.

Verlaging van de bloedsuikerspiegel

Door de vele antioxidanten kan Chlorella de bloedsuikerspiegel helpen te verlagen. Erg belangrijk om diabetes tegen te gaan! Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt vaak namelijk vaak voor diabetes type 2. Het grootste probleem bij diabetes zijn de complicaties die kunnen optreden aan zenuwen, bloedvaten en ogen. Chlorella heeft daarbij een positief effect op de bloeddruk.

Gezonde lever, darmen en nieren

Van alle supplementen die te koop zijn bevat Chlorella de grootste hoeveelheid chlorofyl. Chlorofyl biedt ondersteuning aan de spijsverteringsorganen zoals de darmen, de lever en de nieren. Chlorofyl heeft een beschermlaagje dat schadelijke vrije radicalen en toxische kankerverwekkende stoffen inkapselt en het zo via het spijsverteringskanaal het lichaam weer laat verlaten. De schadelijke werking van de vrije radicalen en toxische kankerverwekkende stoffen in de organen wordt door chlorofyl dus afgeremd.

De effecten van 5 gram Chlorella per dag zijn bij de spijsvertering al voelbaar. Klachten zoals krampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree zullen verminderen.

Goed functioneren van hersenen

Het goed onderhouden van de hersenen is van essentieel belang. Een van de enige plantaardige bronnen die een actieve vorm van vitamine B12 heeft is Chlorella. Om goed te kunnen functioneren hebben de hersenen vitamine B12 nodig. Klinisch onderzoek heeft zelfs bewezen dat het helpt ter verbetering van het geheugen bij ouderen.

Het herstellen van huidaandoeningen

Chlorella heeft door de reinigende en ontgiftende eigenschappen ook een positief effect op de huid. Door de reinigende werking van Chlorella gaat je huid er jonger, stralender en gezonder uit zien. Ook zorgt het voor minder haaruitval en helpt het tegen lichaamsgeuren en een slechte adem. Doordat Chlorella sneller giftige stoffen afbreekt die normaal gesproken in lichaamsvet worden opgeslagen, verlies je sneller gewicht als je wil afvallen. Chlorella wordt dus vaak gebruikt als natuurlijk schoonheidsproduct en om af te vallen. Ook bij verschillende huidaandoeningen zoals acne wordt Chlorella gebruikt.

Waar is Chlorella dus goed voor? Heel gemakkelijk, voor heel erg veel!

Chlorella heeft dus heel erg veel positieve invloeden op het lichaam. Het bevordert in het algemeen de gezondheid en de stemming van de mens. Chlorella heeft zo veel positieve voordelen dat er hele lange lijsten voor op te sommen zijn. Je gebruikt Chlorella gemakkelijk in poedervorm of als een tablet en het is goed verwerkbaar door je lichaam. Door de vele essentiële voedingsstoffen is het een echte superfood. Het is absoluut het proberen waard!

Het is echter geen wondermiddel dat meteen alle fysieke en mentale problemen oplost. Het is zeker weten een uitstekend supplement om te gebruiken bij je gezonde voedingspatroon. Het is een goed supplement om er voor te zorgen dat je lichaam alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is niet zo dat al je gezondheidsproblemen verdwijnen als je Chlorella gaat gebruiken. Chlorella is geen vrijbrief om maar alles te eten wat je wilt. Op verschillende vlakken kan Chlorella wel een boost geven aan je gezondheid in combinatie met een gezonde levensstijl.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige