Waar is planken goed voor?

waar is planken goed voor

Het is een terugkerende trend, als je het in dat geval een trend kan noemen. Hoe dan ook, regelmatig wordt er een #plankchallenge gestart. De ene keer verzin je het zelf, de andere keer collega’s en de volgende keer komt een vriendin ermee op de proppen. Dit is waarom!

Hoe moet je planken?

Allereerst: hoe moet je planken? Er zijn verschillende manieren om te planken, maar de traditionele plank gaat als volgt:

  • Ga in een push-up positie
  • Je ellebogen bevinden zich onder je schouders
  • Je bilspieren zijn aangespannen, net als je core
  • Je rug en billen zijn kaarsrecht, dus je lijkt niet op een hangmat en ook niet op een heuvel 😉

Eerlijk is eerlijk, de traditionele plank is soms iets te hoog gegrepen als je net begint met de #plankchallenge. In dat geval kan je ervoor kiezen om je knieen op de grond te zetten. Zorg er wel voor dat je ook bij deze variant je billen en core aanspant.

Dagelijks planken?

Dagelijks planken leidt tot tal van gezondheidsvoordelen, en dat is precies de reden waarom planken steeds weer een opleving krijgt.

Planken sport

Sporten, zowel in de gym als bij een club is over het algemeen prijzig. Planken is gratis en kost je slechts enkele minuten van je dag. Je doet het simpelweg waar en wanneer je maar wilt.

Planken oefening rug

We hebben massaal last van onze rug, mede doordat velen van ons een kantoorbaan hebben. ‘Zitten is het nieuwe roken’ is een veelgehoorde leus. Door je core te trainen bescherm je je wervelkolom.

De sterkte van je core helpt ook bij het voorkomen van blessures tijdens andere sportoefeningen. Dit voordeel komt ook weer voor uit het feit dat je oefeningen beter zult uitvoeren als je een sterke core hebt.

Welke spieren train je met planken?

Tijdens het planken train je meerdere zogenaamde kernspieren, deze bevinden zich tussen je bekkenbodem en middenrif. Maar dat is niet het enige, oko je bovenrug, schouderspieren, borstspieren, armspieren, bilspieren en dijbeenspieren worden getraind met deze ene oefening.