Waar zijn cranberries goed voor?

Maud

Cranberries worden in Nederland niet heel veel gegeten, het is eigenlijk een beetje een ondergeschoven besje. Er zijn namelijk nogal wat gezondheidsvoordelen die in verband worden gebracht met het regelmatig eten van cranberries.

Cranberries behoren tot de familie veenbessen, in Nederland hebben we twee soorten veenbessen: de cranberry en de kleine veenbes.

Waar is cranberrysap goed voor vrouwen?

Het is voor zowel vrouwen als mannen goed om regelmatig cranberries of veenbessen te eten. Deze besjes bevatten veel vezels en vitaminen en mineralen waaronder vitamine C, vitamine E, vitamine K en mangaan.

Deze vitamine en mineralen zijn onder andere goed voor botaanmaak, het kraakbeen, het energieniveau en de verzorging van de huid van binnenuit. Om enkele dingen te noemen.

Iets concreter. Cranberries kunnen helpen om gaatjes (caries) en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Verder worden er ontstekingsremmende effecten toegewezen aan cranberries vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten kunnen helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen.

Cranberry pillen blaasontsteking

Het meest bekende gezondheidsvoordeel van cranberries is dat het helpt bij urineweginfecties zoals blaasontsteking. Dit is helaas deels een broodje aap verhaal, cranberrysap werkt namelijk alleen ter preventie, niet ter genezing.

Als je vaak last hebt van een blaasontsteking kan het dus wel een idee zijn om regelmatig cranberries dan wel een voedingssupplement als cranberry pillen toe te voegen aan je dieet om toekomstige blaasontstekingen te voorkomen.

Cranberrysap behoort ook tot de opties, houd hier wel rekening met het feit dat er veel toegevoegde suikers aan zijn toegevoegd wat weer minder gezond is.

Cranberry bijwerkingen

Voor de meeste mensen brengt het eten van cranberries of het nemen van cranberry supplementen geen risico’s met zich mee. Wel zijn er enkele uitzonderingen.

Mensen met nierstenen kunnen cranberry producten beter laten liggen, hetzelfde geldt voor mensen die bloedverdunners gebruiken.

Gezond afvallen met cranberries

Zoals we inmiddels wel weten is er geen wondermiddel dat je helpt af te vallen, althans geen gezonde middelen. Gezond afvallen doe je door meer calorieën te verbranden dan dat je eet. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die relatief weinig calorieën bevatten maar wel lang een verzadigd gevoel geven. Cranberries zijn daar een van, een portie gedroogde cranberries bevat +/- 150 calorieën maar bevat dusdanig veel vezels dat ze je voor langere tijd een vol gevoel geven. Indirect kunnen ze dus helpen met afvallen.