Waarom Chlorella gebruiken?

De 15 voordelen van het gebruik van Chlorella

Chlorella is een eencellige groene zoetwateralg van ongeveer 2 tot 10 micrometer groot. Van onze aarde is het een van de rijkste voedingsbronnen. Deze superalg zit bomvol eitwitten, mineralen, vetzuren, vitaminen, voedingsvezels en nog veel meer dan dat! Alle voedingsstoffen die zorgen voor een sterker imuunsysteem en detox eigenschappen. Het is dus echt een superfood! Dit klinkt allemaal super goed maar het geeft nog geen antwoord op de vraag: ‘’Waarom gebruik je Chlorella?’’
Deze essentiële voedingsstoffen zullen de meeste mensen namelijk niet meteen iets zeggen. Misschien roept het eerder nieuwe vragen op zoals: ‘’krijgen we deze essentiële voedingsstoffen niet al binnen met eten en waarom zijn ze eigenlijk essentieel?

Dat is dus de reden waarom ik deze blog schrijf. Naast dat het goed is om te weten welke essentiële voedingsstoffen in Chlorella zitten is het belangrijker om antwoord te krijgen op de vraag: ‘’Waarom Chlorella gebruiken?’’. Zo kom je er achter wat nu de voordelen zijn van Chlorella, welke voordelen het met zich meebrengt en of het ook iets voor jou kan betekenen. Lees dus snel verder en ontdek de 15 voordelen van het gebruik van Chlorella!

Voordat we antwoord geven op de vraag ‘’waarom Chlorella gebruiken’’ is het goed om te weten welke voedingsstoffen er in zitten. Ik kan alle voordelen wel benoemen maar dan vraag je je af hoe dit kan! Het antwoord op die vraag is dan weer eenvoudig: ‘’door de aanwezigheid van de essentiële voedingsstoffen’’. Het is dus eigenlijk een vicieuze cirkel.

Zoals benoemd is Chlorella een kleine zoetwateralg bomvol voedingsstoffen. Om onze dagelijkse routine te kunnen voltooien heeft het menselijke lichaam voedingsstoffen nodig. De meeste voedingsstoffen halen we deels uit het voedsel wat we dagelijks eten. Niet al het eten wat consumeren is even rijk aan voedingsstoffen. Vooral niet omdat de supermarkten vol liggen met geconserveerde producten waar de meeste voedingsstoffen niet meer in zitten. En om eerlijk te zijn: wie leest nu alle voedingswaarden op de producten die we kopen en wie begrijpt wat er staat?

Door dagelijks Chlorella te gebruiken zorgen we ervoor dat we naast onze maaltijden ook de benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Alle voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam zijn rijkelijk aanwezig in Chlorella. Antioxidanten, essentiële aminozuren, eiwitten, Omega-3 vetzuren, vitaminen, enzymen, mineralen, voedingsvezels en chlorofyl. Deze voedingsstoffen zorgen voor een sterk immuunsysteem, verbeteren je weerstand en zorgen ervoor dat je lichaam op een natuurlijke wijze ontgift.

Nu weet je welke voedingstoffen te vinden zijn in Chlorella maar wat betekent dit voor je lichaam en waarom zijn deze voedingsstoffen zo belangrijk voor je lichaam? Hieronder heb ik 15 voordelen opgesomd om de volgende vraag te beantwoorden: ‘’Waarom Chlorella gebruiken?’’

Chlorella is erg voedzaam

Niet voor niets wordt Chlorella een superfood genoemd. Deze superfood bevat namelijk verschillende voedingsstoffen zoals:
Vitamine B12 – Chlorella bestaat uit een krachtige en actieve vorm van vitamine B12
Eiwitten – 50-60% van Chlorella bestaat uit proteïne. Het bevat ook alle negen essentiële aminozuren waardoor het een complete eiwitbron is.
Ijzer en vitamine C – Chlorella bevat tussen de 6-40% van de dagelijkse behoefte hiervan, afhankelijk van het merk. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer beter geabsorbeerd wordt.
Vitaminen en mineralen – in Chlorella zitten ook kleine hoeveelheden koper, zink, kalium, magnesium, calcium, foliumzuur en verschillende B-vitaminen
Antioxidanten – Een breed scala aan antioxidanten is te vinden in Chlorella
Chlorofyl – Een stof die helpt bij onder andere de bloedspiegel, spijsverteringsorganen, lever en nieren. Van alle voedingsproducten bevat Chlorella de grootste hoeveelheid Chlorofyl.
Omega-3 vetten en vezels – Omega-3 vetten komen met name voor in vlees en vis maar zijn erg belangrijk voor je lichaam. Eet je minder vlees of ben je vegetarisch/veganistisch? Dan is Chlorella essentieel voor je dieet. Chlorella is namelijk rijk aan Omega-3 vetten.

Een versterking voor je immuunsysteem

Ons immuunsysteem is er om gezond te blijven en ziektes te bestrijden. Het is een ingewikkeld systeem dat in actie komt op het moment dat er virussen of ziektes ons lichaam binnen komen. Wetenschappelijk is aangetoond dat Chlorella helpt het immuunsysteem te versterken. Chlorella verhoogt de aanmaak van belangrijke immuun chemicaliën zoals interferon en stimuleert het aantal immuuncellen.

Hoger in energie door Chlorella

Chlorella zit vol met belangrijke eiwitten, vitaminen en mineralen en zorgt er daarmee voor dat je alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Door de constante onderhoud en voeding van Chlorella help je jouw lichaam optimaal te blijven functioneren. Het zorgt voor een energie boost zodat je lichaam optimaal kan blijven presteren. Onder sporters is Chlorella dan ook een geliefd wondermiddel.

Ideaal voor detoxen

Uit klinisch onderzoek is gebleken dat Chlorella ook helpt bij het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam. Chlorella helpt bij het elimineren van stressfactoren waar we dagelijks mee te maken krijgen. Denk hierbij aan onze leefomstandigheden en het gebruik van medicijnen, bepaalde voeding, nicotine of alcohol. Onderzoek heeft aangetoond dat Chlorella het lichaam 7x sneller ontgift dan normaal. Chlorella verwijderd onder andere kwik, nikker, cadmium en dioxine uit je darmen, bloed en cellen. Het ontgiften van het lichaam helpt bij een gelukkiger leven en helpt je ook met het verliezen van gewicht.

Een stralende en gezonde huid

Een snelle regeneratie van cellen wordt gestimuleerd door de unieke groeifactor (CGT) in Chlorella. In combinatie met de grote hoeveelheid antioxidanten en vitamine A krijgt je huid een mooie, stralende en gezonde uitstraling.

Chlorella helpt bij spijsverteringsproblemen

Chlorella biedt ondersteuning voor een gezonde spijsvertering. Uit klinisch onderzoek is gebleken dat het gebruik van slechts 10 gram Chlorella per dag helpt bij de vermindering van krampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Door de aanwezigheid van vitamine D, betacaroteen en chlorofyl helpt Chlorella bij het tegengaan van ontstekingen van het spijsverteringsstelsel. Chlorella helpt de natuurlijke processen van de spijsvertering te ondersteunen. Het stimuleert daarnaast de aanwezigheid van de gezonde probiotische bacteriën. Hierdoor voelen we ons gelukkiger en gezonder.

Gezonde tanden en tandvlees

Het gebruik van chlorofyl was in de jaren 50 een rage. Er werd zowel mondwater als chirurgisch verband van gemaakt. Het werd een hype in de gezondheidszorg door de reinigende kracht van chlorofyl. Onderzoek heeft aangetoond dat als je je tanden poest met tandpasta met chlorofyl dit zichtbare gezondheidsvoordelen oplevert voor je gebit. Chlorella is rijk aan chlorofyl. Het gebruiken van Chlorella is dus erg goed voor je tanden en tandvlees.

Een gezonde lever door Chlorella

Een gezonde lever is van essentieel belang. De lever houdt belangrijke voedingsstoffen vast zoals B12, is belangrijk bij de stofwisseling en verwerkt verschillende gifstoffen. Een klinische studie heeft bewezen dat het gebruik van Chlorella een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van je lever. Een gestreste lever heeft een hoog niveau van enzymen. De leverenzymgehaltes bij mensen waarbij deze hoog waren en die dagelijks Chlorella namen zagen hum enzym gehalte dalen.

Chlorella is goed voor onze hersenen

Een van de enige plantaardige bronnen die het lichaam van actieve B12 kan voorzien is Chlorella. B12 is essentieel voor goed functionerende hersenen. B12 zit voornamelijk in vlees en dierlijke producten waardoor veganisten hier sneller een tekort aan krijgen. De meest krachtige vorm van B12 is te vinden in Chlorella. Uit klinisch onderzoek is gebleken dat het ouderen ook helpt om hun geheugen te verbeteren.

Bloeddruk, cholesterol en hart

De B12 in Chlorella is essentieel voor de gezondheid van ons hart. Dagelijks gebruik van Chlorella helpt het hart op verschillende manieren. Het houdt zowel je cholesterol als je bloeddruk op een gezond niveau. Het staat allemaal in verbinding met de ondersteuning van gezonde slagaderen en de hoeveelheid bloedcellen. Alles bij elkaar erg belangrijk om ons hart te laten functioneren!

Stabilisatie van de bloedsuikerspiegel

Na tien voordelen van Chlorella denk je misschien dat alle voordelen al genoemd zijn maar het is niet voor niets dat Chlorella een van de krachtigste superfoods genoemd wordt. Chlorella werkt ook bloedsuikerspiegel verlagend. Het is recentelijk klinisch bewezen dat Chlorella de bloedsuikerstofwisseling gezond houdt én dat doet op genetisch niveau.

Ondersteuning bij gezonde gewrichten

Een klinische studie heeft bewezen dat Chlorella helpt tegen ochtendstijfheid en pijn. Gemiddeld was de verbetering ongeveer 22%. Een van de deelnemers gaf aan dat ze door het gebruik van Chlorella weer voor lange tijd kon wandelen en beter kon reizen.

Ondersteuning bij een zwangerschap

Volgens verschillende onderzoeken kunnen vrouwen Chlorella goed gebruiken tijdens hun zwangerschap. Sterker nog, het wordt aangeraden! Een klinische studie heeft aangetoond dat het helpt de giftige stof dioxine in moedermelk en foetaal navelstrengbloed te verminderen. Het verhoogt ook het niveau immunoglobuline A. Dit is een belangrijke immuun molecule die tijdens de zwangerschap van moeder op kind wordt doorgegeven. Neem voordat je Chlorella gaat gebruiken eerst contact op met je arts!

Verbetering van het gezichtsvermogen

Chlorella is rijk aan carotenoïden zoals bètacaroteen, alfacaroteen en luteïne. Deze voedingsstoffen zijn nodig om je ogen scherp te houden. Recentelijke klinische studies hebben bewezen dat 10 mg luteïne per dag helpt je ogen gezond te houden waardoor je scherp blijft zien. Standaard bevat 1 gram Chlorella 1 mg luteïne.

Velichting van symptomen bij aandoeningen aan de luchtwegen

Astma, chronisch obstructieve longziekte (COPD) worden beschouwd als chronische ontstekingen. Door de grote hoeveelheid antioxidanten en andere voedingsstoffen kan Chlorella helpen ontstekingen te verminderen. Door de ontstekingswaarde in het lichaam te verlagen kan dit zorgen voor vermindering van symptomen. Dit zorgt dan weer voor vermindering van medicijn gebruik zoals ontstekingsremmers en corticosteroïden. Deze medicijnen zorgen op de lange termijn voor schade aan verschillende organen.

Door de detox-krachten zoals we deze al besproken hebben, het onstekingsverlagend effect is Chlorella daarnaast een goed supplement voor mensen met chronische ziektes. Het kan daarbij helpen bij het ontgiften van slechte stoffen van onderhoudsmedicatie. Dit verkleint de kans op schade aan andere organen door medicijnen op lange termijn.

Dus, waarom gaan we Chlorella gebruiken?

Na het zien van de 15 voordelen kunnen we stellen dat Chlorella helpt ons gezond en gelukkig te voelen. De voordelen van Chlorella zijn eindeloos en de lijst met voordelen had nog veel langer kunnen worden. Het is een superfood met essentiële voedingstoffen die stuk voor stuk goed zijn voor ons lichaam. Er zijn eigenlijk geen redenen waarom je Chlorella niet zou gebruiken.

Chlorella is natuurlijk geen wondermiddel dat ineens al onze fysieke en geestelijke problemen oplost. Het is een uitstekend supplement als aanvulling op de dagelijkse  gezonde voeding. Zo weet je zeker dat je lichaam alle stoffen binnenkrijgt. Bewust schrijven we hier gezonde voeding. Het is namelijk niet zo dat je, bij inname van Chlorella, je de hele dag ongezonde voeding kan eten. Wil je zowel lichamelijk als geestelijk verbeteren dan zul je ook je hele voedingspatroon hierop moeten aanpassen. Chlorella kan hier natuurlijk als supplement een extra boost op geven.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige