Wat doet collageen poeder?

wat doet collageen poeder

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat bijdraagt aan het behoud van sterke botten, kraakbeen, spieren en pezen. Ook geeft het kracht, structuur en elasticiteit aan je huid.

Vanaf je 25e levensjaar maakt je lichaam steeds minder collageen aan. Je kunt collageen aan je dieet toevoegen via voedingssupplementen, door middel van collageen poeder, collageen capsules of tabletten.

Collageen poeder ervaringen

De ervaringen van consumenten zijn vrijwel allemaal positief, de wetenschap is nog niet geheel overtuigd, meer wetenschappelijk onderzoek naar de potentiële voordelen van collageen supplementen. Oftewel, meer onderzoek is nodig. Onderstaande voordelen zijn wel al gebleken uit onderzoeken:

  • Collageen supplementen kunnen helpen bij gewrichtspijn doordat collageen ontstekingen vermindert.
  • Vrouwen die een jaar lang dagelijks collageen supplementen slikten zagen een verbetering in hun botmineraaldichtheid. Met name wanneer zij het in combinatie met vitamien D en calcium innamen.
  • Collageen supplementen worden in verband gebracht met minder rimpels en een stralende, jeugdige huid.

Beste collageen poeder

De beste collageen poeder is wat ons betreft collageen poeder met een hoge concentratie gehydrolyseerd collageen en vitamine C. Indien er andere stoffen zijn toegevoegd, check dan altijd even wat hiervan de reden is zodat je een zo puur mogelijk product inneemt.

Vitamine C is zo’n stof, vitamine C is van belang voor de vorming van collageen, wat belangrijk is voor de huid, het bindweefsel van de huid en de stevigheid van de huid. Het helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit.

De Consumentenbond heeft tot op heden geen onderzoek gedaan naar collageen poeder.

Collageen bijwerkingen

Tot op heden zijn er geen negatieve bijwerkingen gevonden voor de inname van collageen middels supplementen. Wel wordt het aangeraden niet meer dan de advies hoeveelheid te nemen die op de verpakking vermeld staat.

Ook is het van belang om bij doktersbehandeling, zwangerschap of het geven van borstvoeding, eerst even je arts of apotheker te raadplegen voordat je collageen poeder gebruikt. Dit geldt overigens niet alleen voor collageen poeder maar ook voor andere voedingssupplementen.

Wat is collageen?

Het woord collageen komt van het Griekse woord κολλώ wat samenbinden betekent. Collageen is een bouwsteen dat zich bevindt in weefsels zoals botten, tanden, kraakbeen, pezen en de huid. Collageen helpt deze weefsels soepel en stevig te houden. Vanaf je 25e levensjaar, maakt je lichaam minder collageen en collageen van een lagere kwaliteit aan.