Wat helpt tegen een opgeblazen gevoel? 10 Tips!

Wat helpt tegen een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is een gevoel waar iedereen wel eens last van heeft. Wellicht heb je gemerkt dat je van bepaalde ingrediënten sneller een opgeblazen gevoel krijgt. Er zijn echter ook ingrediënten die je van dat gevoel kunnen afhelpen, en die sommen we voor je op in dit blog.

Waarom is gasvorming ongezond?

Een opgeblazen gevoel is soms meer dan die vervelende opgeblazen buik. Soms gaat het ook gepaard met winderigheid. Wist je bijvoorbeeld dat een mens gemiddeld 1/2 tot 1 liter gas produceert? En gemiddeld zo’n 10 à 20 keer per dag een windje laat? Is dit gênant of juist een teken van gezondheid?

Blijkbaar is dit toch dat laatste, want gas wordt aangemaakt terwijl bacteriën voedsel afbreken in ons verteringsstelsel. Produceer je ‘gezonde’ hoeveelheden gas, dan wil dat dus zeggen dat je verteringsstelsel prima werkt. Dat gas bestaat grotendeels uit hydrogeen en methaan, en in kleinere hoeveelheden uit hydrogeensulfiet, de stof die de windjes hun vieze geurtje geven.

Wat helpt tegen een opgeblazen buik?

Deze voedingsmiddelen helpen je snel bij een opgeblazen gevoel en zijn daarom aan te te raden als je er vaak last van hebt. Kort samengevat zijn het voedingsmiddelen die veel vezels bevatten of andere stoffen die snel je vertering in gang zetten en tevens constipatie tegengaan of die je vochtbalans op peil houden.

Tip 1: Groene thee

Het is ruimschoots bewezen dat de antioxidantenbom in thee je sowieso helpt met het hydrateren en op die manier ook het ophouden van vocht tegenhoudt. Antioxidanten zoals epigallocathechinegallaat kunnen bijvoorbeeld ook de ontsteking in je lichaam tegengaan en bestrijden vrije radicalen. Groene thee bevat ook nog een gezonde dosis cafeïne, een ingrediënt dat je verteringssysteem in gang zet en werkt als een natuurlijk laxatief.

Tip 2: Bananen

In bananen vind je superveel vezels en potassium, dit is een voedingsstof die ons lichaam ondersteunt om onze vochtbalans op peil te houden en dus ook weer vochtophoping tegengaat in je lichaam.

Tip 3: Advocado’s

In avocado’s vind je heel veel vitamine C en K, maar ook potassium, wat weer goed is voor onze vochtbalans zoals je kon lezen in onze eerdere tip. Avocado’s bevatten ook veel vezels en gaan op die manier constipatie en het opgeblazen gevoel tegen.

Tip 4: Rabarber

In rabarber is ‘sennoside’ te vinden, dit is een verbinding met een laxerend effect. Het kan er snel voor zorgen dat je lichaam meer vezels kan opnemen en ondersteund daarom goed.

Tip 5: Gember

Gember is eigenlijk hét natuurlijke middel bij een zware maag; verschillende onderzoeken hebben namelijk al aangetoond dat gember ervoor zorgt dat de maag sneller wordt geledigd, waardoor je minder kans hebt op het opgeblazen gevoel. Gember bevat ook zingibain, dit is een stof die helpt bij het afbreken van eiwitten zodat de vertering veel gezonder verloopt.

Tip 6: Kurkuma

Kurkuma heeft een sterk ontstekingsremmende werking wat ook de gezondheid van de darmen zou moeten verbeteren. Symptomen zoals gasvorming en een opgeblazen gevoel zouden tevens snel verminderen.

Tip 7: Venkel

Venkel is ook zo’n middeltje uit oma’s keuken dat helpt tegen een opgeblazen gevoel. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat venkel en venkelzaadjes helpen tegen krampen en de spieren in je verteringsstelsel terug kunnen doen ontspannen. Venkel heeft tevens een sterk vochtafdrijvend effect en helpt daarom om vochtophoping tegen te gaan.

Tip 8: Ananas

Naast vitamine C, mangaan en vitamines B vind je in ananas bijvoorbeeld bromelaïne, dat is een eiwitsplitsende enzym welke allerlei verteringsproblemen behandelt. Het werkt tevens ontstekingsremmend en pijnstillend.

Tip 9: Selderij

Selderij is niet alleen voedzaam het bevat ook mannitol, dit een soort van suikeralcohol dat de stoelgang verzacht. Mannitol valt officieel onder de groep van polyolen, het kan dus wel zijn dat je juist gevoelig bent aan deze stof. Let dus goed op hoe jij reageert bij het eten van selderij; merk je dat het je geen opgeblazen gevoel bezorgt, dan kan het zeker geen kwaad om deze groente regelmatig in je dieet op te nemen.

Tip 10: Papaya

Papaya’s bevatten bijvoorbeeld veel water en veel vezels, wat twee zaken zijn die je nodig hebt om je vertering goed op gang te kunnen houden. In papaya vind je ook papaïne, dit is een enzym dat helpt om aminozuren af te breken en een opgeblazen gevoel snel tegengaat.