Wat is concealer?

wat is concealer

Concealer is een make-up product dat wordt gebruikt om oneffenheden te camoufleren. Oneffenheden kunnen zijn (rode)vlekjes in het gezicht, donkere kringen of een puistje of pukkeltje.

Eigenlijk zegt de naam conceal het al, ‘to conceal’ is namelijk het Engelse woord voor iets verbergen. Er zijn verschillende soorten concealers, je hebt concealers in stick vorm, met een kwastje, een roller of een tube waarbij je de concealer met je vinger of kwast op je gezicht moet aanbrengen.

Concealer aanbrengen zonder foundation

Concealer wordt vaak gebruikt in combinatie met foundation, dit is echter niet noodzakelijk. Heb je slechts een aantal kleine oneffenheden dan kan een beetje concealer er al voor zorgen dat je huid er egaal uitziet zonder dat je een dikke laag make-up op je gezicht smeert.

Concealer voor of na foundation

In principe doe je concealer op nadat je foundation aanbrengt. Op het moment dat de basis goed is, – hier dus de foundation – is het tijd om oneffenheden te camoufleren. De reden om eerst foundation op te smeren. De foundation camoufleert al een groot deel van de wallen waardoor je minder concealer nodig hebt om tot het gewenste resultaat te komen.

Concealer palette

De kleur van concealer, net als de kleur van foundation mikt het nogal nauw. Wanneer je concealer wilt gebruiken om oneffenheden te camoufleren dan is het verstandig om een concealer uit te zoeken die dezelfde kleur heeft als je foundation. Bekijk de kleur goed in daglicht, het licht in een drogisterij kan nogal vertekenen.

Tip: breng een beetje concealer aan op de rug van je hand en loopt vervolgens naar buiten om te kijken of de kleur overeenkomt met je huidskleur. De rug van je hand komt bij de meeste mensen overeen met de kleur van je gezicht.

Als je concealer wilt gebruiken om kringen te verbergen dan kun je het beste een concealer kiezen die een tot twee tinten lichter is dan je foundation. Dit zorgt voor een frisse, uitgeruste oogopslag.

Houd daarnaast rekening met de ondertoon van je huid. Er zijn drie soorten ondertonen: je kunt een koele, warme of neutrale ondertoon hebben. De ondertoon staat op het product:

  • R/C: koele ondertoon
  • N: neutrale ondertoon
  • D/W: warme ondertoon