Wat is een kaardebol supplement?

Wat zijn de beste supplementen met kaardebol?

In de natuur is de grote kaardebol een imposante verschijning. De tinctuur van de heilzame plant wordt al decennialang gebruikt om de zogenoemde jing te versterken in de Chinese geneeskunde. Met de jing bedoeld met de essentie van het lichaam. Je leest hier alles over het herkennen van de beste kaardebol tinctuur en de kracht van het tonicum.

Al decennialang worden de wortels van kaardebol gebruik om de heilzame tinctuur te bereiden in de Chinese geneeskunde. Het wortelextract wordt gezien als het middel om verschillende onderdelen in ons gestel te ondersteunen.

Kaardebol, wat is het?

De Dipsacus Fullonum bereikt een lengte van ongeveer twee meter en is een tweejarige plant. De plant is te herkennen aan de puntige, lange bladeren waaruit de stengel van de bloem groeit. De tegenoverstaande bladeren vormen een kommetje aan de voet van de plant. In dit kommetje blijft eenvoudig water staan. De botanische naam Dipsacus is hier van afgeleid. In het Grieks betekend dipsa namelijk dorst.

Het kruid krijgt niet voor niets de bijnaam van grote stekelige reus. Je vindt overal namelijk stekels op de bloem, de stengels en het blad. Voor het ruwen van wol werden de in de Middeleeuwen de bloemhoofdjes gebruikt.

In Europa, Azië en Noord-Afrika komt de kaardebol van oorsprong voor Hedendaags is de kaardebol voornamelijk te vinden in Europa en Azië. In het wild komen de kleine, grote en slanke kaardebol voor in de Benelux. Lang de grote rivieren in Zeeland en in het zuiden van Limburg komt deze meestal voor.

Kaardebol, waar voor te gebruiken?

In de wortels is de kracht van de kaardebol te vinden. Glucoside scabioside, bitterstoffen, inuline, kalizouten, koffiezuurderivaten, saponinen en iridoiden zijn de werkzamme stoffen die in de wortels zitten. Het zijn voornamelijk de bitterstoffen die zorgen voor activiteiten.

Om kaardebol als een kruidenpreparaat te gebruiken worden de wortels ervan in plakjes gesneden en deze plakjes worden in de zon gelegd om te laten drogen.

Het is een slecht verteerbaar kruid. De tinctuur wordt beter verwerkbaar door het lichaam als het eerst in alcohol wordt geweekt. Doordat er kleinere deeltjes ontstaan neemt het lichaam deze sneller op. De werkzame stoffen worden via het mondslijmvlies sneller geabsorbeerd door de sterke vloeistof.

Waar moet je op letten bij kaardebol tinctuur?

Door een mengsel van zuiver, natuurlijk alcohol in combinatie met water in te laten trekken met kruiden ontstaan deze tincturen. Er ontstaat een sterk natuurlijk extract doordat de werkzame stoffen uit de kruiden mengen met het vloeistof. Al eeuwenlang wordt deze methode toegepast waardoor het bewijst dat het werkt.

Ben je geïnteresseerd geraakt in het gebruiken van kaardebol door het lezen van dit artikel? Houd dan bij de aankoop van kaardebol rekening met de volgende vijf zaken:

Kies voor een extract op basis van 50% actieve bestandsdelen

Kaardebol wordt in veel verschillende soorten en maten aangeboden. Veel producenten van supplementen hiervan gebruiken een verdunde variant van 1 op 5. Ook zien we varianten die nog meer verdund aangeboden worden. Deze verdunde varianten zorgen ervoor dat je maar 10 tot 25% van de actieve bestandsdelen binnenkrijgt. Kies daarom dus voor een tinctuur van kaardebol van minstens 50%.

Geen bestrijdingsmiddelen en biologisch

Biologisch kaardebolextract dat zonder bestrijdingsmiddelen onderhouden is, is het beste voor het lichaam en het milieu. Een extract op biologische basis heeft de beste kwaliteit en heeft daardoor dus de voorkeur.

Gebruik kaardebol extract op basis van de wortel

De wortel van de kaardebol zorgt voor de krachtige werking. De maximale kwaliteit van het extract wordt behouden als het na de oogst meteen wordt gewassen, gedroogd wordt in de lucht en vervolgens wordt vermalen tot poeder. Na extractie uit het poeder blijven enkel sterke, geconcentreerde bestandsdelen over.

Zorg voor product dat vroeg geoogst is voor een hoge kwaliteit

De hoeveelheid actieve bestandsdelen worden bepaald op het moment wanneer de kaardebol geoogst wordt. Voor therapeutische toepassingen kunnen enkel de wortels gebruikt worden die na het eerste seizoen zijn geoogst. Het is dus belangrijk te kiezen voor tinctuur op basis van de wortel uit de eerste oogst.

Op diverse manieren kunnen kruiden bereid worden voor therapeutische doeleinden. Wanneer kruiden zoals kaardebol in tinctuurvorm verwerkt zijn worden deze beter door het lichaam opgenomen. Deze zijn eenvoudig te gebruiken, kunnen flexibel gedoseerd worden, werken relatief snel en kunnen makkelijk aangepast worden aan de persoonlijke behoefte.

Om mee af te sluiten

De kaardebol zie je dus vaak voorbij komen en is te vinden door de opmerkelijke uitstraling. In de wortel van het kruid vind je de werking. Kies dus als je supplementen wil nemen met kaardebol altijd voor een tinctuur van biologische afkomst, vrij van bestrijdingsmiddelen en eentje die 50% actieve bestandsdelen bevat.

Het beste is te kiezen voor een extract van de wortelen die komen vanuit het eerste oogstseizoen. Als laatste neemt het lichaam de tinctuurvorm van kaardebol beter op.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige