Wat is een menstruatiecup?

wat is een menstruatiecup

Een menstruatiecup is een herbruikbare cup die je inbrengt in je vagina tijdens je menstruatie. Een menstruatiecup wordt gebruikt als alternatief voor inlegkruisjes en tampons.

Menstruatiecup voor- en nadelen

Het gebruik van een menstruatiecup kent vooral veel voordelen. Na het inbrengen van de cup hoef je de komende 12 uur niet meer na te denken over je menstruatie, dat is met tampons wel anders..

Een ander groot voordeel is dat het product tot wel 10 jaar kan meegaan, je bent dus mega duurzaam bezig als je kiest voor een menstruatiecup in plaats van tampons en/of inlegkruisjes. En niet alleen duurzaam, deze eenmalige aankoop bespaart je een hoop geld op lange termijn.

Menstruatiecup inbrengen

Misschien herinner je je nog de eerste keer dat je een tampon in moest / ging brengen, niet fijn. Het is even zoeken voor je er handigheid in hebt. Hetzelfde geldt voor een menstruatiecup inbrengen, het kan de eerste keer even zoeken zijn.

menstruatiecup inbrengen

Menstruatiecup ervaringen

Bijna iedereen die overstapt naar een menstruatiecup wil niets anders meer. En wel om deze redenen:

  • Hygienisch
  • Goedkoop
  • Milieuvriendelijk / ecologisch
  • Lang beschermd
  • Handig in gebruik

Menstruatiecup lekt

Het is niet de bedoeling dat je menstruatiecup lekt. De menstruatiecup zuigt namelijk vacuüm wat ervoor zorgt dat de cup de vagina volledig afsluit. Mocht het toch zo zijn dat de cup lekt dan kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn:

  1. De cup zit te hoog: hoe dieper je de cup inbrengt hoe breder de vagina wordt. Het kan zijn dat de cup dan niet meer de gehele vagina afsluit.
  2. De cup is niet voldoende opengeklapt: als de cup niet goed is opengeklapt dan heb je ook hier het probleem dat de vagina niet voldoende is afgesloten. Probeer te ontspannen zodat de cup alsnog openklapt, de cup een kwartslag draaien wil ook nog wel eens helpen.
  3. De cup is te klein: als de cup te klein is dan is het niet in staat om vacuüm te zuigen.
  4. De cup is vol: net als bij tampons kan de cup gaan lekken wanneer deze vol is.

Welke menstruatiecup?

Er komen steeds meer menstruatiecup merken bij, het verschil tussen de verschillende merken is klein. Het enige waar je goed op moet letten is de maat van de cup, er bestaat maat mini, maat A en maat B. De mini is voor tieners, maat A is voor vrouwen die (nog) niet vaginaal bevallen zijn, maat B voor vrouwen die (wel) vaginaal bevallen zijn.

De ene cup is iets zachter dan de ander, vind jij een bepaalde cup te hard / zacht dan kan het de moeite waard zijn om een ander te testen. Het is dan weer een kleine investering maar houd voor ogen dat als je eenmaal de juiste hebt dat je de komende 10 jaar goed zit.