Inhoud
Kanna, wat is het?
Kanna is nog een vrij onontdekt supplement waar veel mensen in Nederland nog niet eerder van gehoord hebben. Al decennialang wordt Kanna in andere werelddelen met succes gebruikt. De Sceletium toruosum werd schijnbaar in de tijd van jagers en verzamelaar al gebruikt om vermoeide krijgers te ondersteunen. Wat is er bekend over het supplement kanna?
Als je in het voorjaar wel eens een tuincentra bezoekt, kun je meestal ijskruid (Dorotheanthus bellidiformis) tegenkomen. Deze madeliefachtige bloemen komen meestal in bepaalde roze kleurschakelingen uit een soort vetplantje. Deze planten kunnen goed tegen droogte omdat ze van origine komen uit Zuid-Afrika. Het ijskruid komt erg overeen met kanna omdat ze beide uit de Mesembryanthemum familie komen. De bloemen van kanna vind je in het wild vaak in de kleuren roze en oranje, waar het de bloem van Sceletium meestal wit is.
Wat is de geschiedenis van kanna
Omdat het van origine uit Zuid-Afrika komt wordt het daar ook wel ‘kouwgoed’ genoemd. ‘Tortuoso vijgen goedsbloem’, ‘canna’ of ‘channa’ zijn andere benamingen die gebruikt worden.
In 2008 werd het volgende geschreven door de twee wetenschappers Viljoen en Gericke: ‘Deze planten worden zeer waarschijnlijk al eeuwenlang gebruikt voor sociale- en spirituele doeleinden en als middel het gevoel om dorst en honger te verlichten door er op te kauwen’. Dit gaat dus al veel langer terug dan toen kolonisten en ontdekkingsreizigers over deze planten begonnen te schrijven.
In 1662 verscheen voor het eerst het gebruik van deze plant in schriftelijke stukken. In 1685 is de plant voor het eerst getekend. Jan van Riebeeck gebruikte in deze tijd Sceletium als ruilmiddel. Jan van Riebeeck was voorman voor de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Hij was daarnaast ook chirurgijn. Hij stichtte een nederzetting op de plek waar toen de bosjesmannen (San) en de Khoikhoi-stammen (Hottentotten) woonde. Deze nederzetting kennen we als Kaap de Goede Hoop. Jan van Riebeeck kwam in contact met de inheemse plant doordat de mensen uit deze stammen de werking van de plant al goed kende. Er is documentatie bewaard gebleven in een oud kasteel in Kaapstad waarin de handel in deze plant beschreven staat. In tincturen werd deze plant voornamelijk verwerkt door de Europeanen.
Het gebruik van kanna door inheemse stammen
Inheemse stammen kende het gebied erg goed en stonden zo in verbinding met alles wat het landschap ze bood, waaronder de flora in het gebied. Ze werd ook de plant kanna ontdekt. Nadat de mensen het waarschijnlijk als eerste wilde proberen als voedingsbron kwamen ze snel achter de positieve werking ervan. De kennis van onder andere deze plant is goed bewaard gebleven omdat deze -tot op de dag van vandaag- aan iedere generatie wordt doorgegeven.
Krijgers waren de eerste gebruikers van deze plant om vermoeidheid tegen te gaan of werd gebruikt na heftige gebeurtenissen zoals gevechten tussen stammen. De plant ondersteunde de krijgers om hun gebeurtenissen makkelijker te doen verwerken. In sociale- en rituele bijeenkomsten werd de plant ook gebruikt. Door te kauwen op kanna worden de stoffen snel in het bloed opgenomen door de speekselklieren. Hedendaags wordt de plant gedroogd en wordt het gebruikt in thee of wordt het opgesnoven. Traditioneel wordt kanna gefermenteerd.
Fermentatie door het gebruik van de zon
De inheemse bevolking fermenteerde de plant eerst in de zon, wat is vastgesteld door antropologen. Waar de fermentatie hedendaags gedaan wordt in een plastic zak, werd dit vroeger gedaan in dierenhuiden. Het fermentatieproces duurde acht dagen. In deze acht dagen werden de planten in de zon gelegd, werden regelmatig omgeschept en koelde af tijdens de nacht.
Na dit fermentatieproces van acht dagen werden de planten uit de dierenhuid gehaald en werd het in de zon gelegd om te drogen. Het eindproduct weer verkocht op markten bij zogenoemde Sangoma’s. Sangoma’s zijn de van oudsher traditionele kruidenmannen en vrouwen.
Door de enorme populariteit van wilde kanna ging de plant bijna ten onder. Door de immense populariteit werd er teveel wilde kanna geplukt. Gelukkig wordt kanna op dit moment gecontroleerd geteeld. Zo kan de gehele wereld op een verantwoordelijke manier genieten van deze plant!
Het kanna-extract met biotine en Kannaease™
Als Westerse wereld hebben we het niet zo op kruiden die te koop zijn op traditionele Zuid-Afrikaanse markten. Gelukkig kunnen met de hedendaagse technologische middelen iedereen op een verantwoordelijke, gecontroleerde en hygiënische manier mensen de voordelen ervaren van kanna.
Het kanna-extract bevat gevriesdroogd kannapoeder van het gepatenteerde Kannaease™ en is gestandaardiseerd op 0,5% alkaloïden.
Afrigetics botanicals is de producent van dit kwaliteitsmerk. Zij bieden de garantie op hoge kwaliteit grondstoffen. De belangrijkste hygiëne en veiligheidsvoorschriften worden door Afrigetics botanicals vanzelfsprekend gehanteerd. Ter ondersteuning van de gemoedstoestand is er 200 mcg biotine toegevoegd. Dit zorgt voor een mentale balans en helpt tegen nervositeit. Met de technologie van nu en de kennis van vroeger is dit redelijk onbekende supplement absoluut het proberen waard!