Wat is Kombu?

Wat is Kombu en waarom is dit zo gezond?

Waarom is dit zeewier zo gezond en wat is Kombu?

Kombu is een Japanse smaakmaker die ook heel goed is voor onze gezondheid. Iedereen is bekend met sojasaus, sesamzaad en tofu. Er zijn echter bepaalde Japanse smaakmakers die minder bekend zijn, maar daarom niet minder voedzaam. Een daarvan is Kombu, maar wat is Kombu precies en wat kun je ermee doen?

Wat is Kombu precies en waar wordt het voor gebruikt?

Kombu is een eetbaar zeewier dat al heel lang in Japan wordt geconsumeerd. Kombu is te vinden in praktisch elke voedselverkoper. Kombu, Konbu (Dashima), of kelp is een groot, bruin, bladvormig gedroogd zeewier dat rijk is aan jodium.

In Japan wordt meer dan 90% van alle kombu gekweekt en verzameld. Het is een essentieel gezond bestanddeel van de Japanse, Chinese en Koreaanse keuken. De Japanners gebruiken kombu vooral om bouillon te maken voor de bekende misosoep.

Kombu wint aan populariteit in Europa, en niet zonder reden. Kombu is zowel voedzaam als lekker. Omdat het gezond, smaakvol en rijk aan jodium is, is deze smaakmaker ook perfect voor veganisten. Bovendien bevat het geen calorieën, vet of eiwit.

Kombu wordt in Japan gebruikt voor de bereiding van dashi bouillon, in de volksmond ook wel miso soep genoemd. In Nederland is kombu echter alleen in gedroogde vorm verkrijgbaar. De vellen zijn groot en bruin van tint. Daarnaast is het verkrijgbaar als kombu dashi poeder.

Kombu kan worden gebruikt om een breed scala van maaltijden op smaak te brengen. Het bevat natuurlijk glutamaat, dat een verfijnde smaak geeft aan de voedingsmiddelen. Het koken van kombu met droge linzen of bonen versnelt het kookproces en maakt het lichter verteerbaar.

Hoe smaakt Kombu?

Je weet nu wat kombu is en waarvoor het gebruikt wordt, maar hoe smaakt kombu? Deze smaakversterker wordt gemaakt van zeewier en wordt voornamelijk gebruikt in bouillons. Het zeewier heeft een uitgesproken umami-smaak waar de Japanners dol op zijn.

Omdat de smaak heerlijk is voor het maken van dashi-bouillon, en dus voor misosoep, wordt het steeds populairder onder Europeanen. Het gaat goed samen met udon noedels en soja eieren, of in een dashi soep met shimeji en makreel. Bewaar kombu buiten de koelkast op een koele, droge en liefst donkere plaats.

Naast bouillon kan kombu gebruikt worden als groente bijgerecht. Laat de kombu 3 tot 5 minuten weken alvorens hem gedurende 30 tot 60 minuten te koken. Een langere weektijd is niet aan te raden omdat het dan slijmerig wordt en moeilijk te snijden.

De voordelen van Kombu zeewier

Spiruella ‘s Kombu zeewier is uitzonderlijk rijk aan minerale zouten zoals ijzer, calcium, kalium, magnesium en, vooral, jodium. Alginezuur (een kleverige stof vergelijkbaar met pectine), glutaminezuur (een smaakstof), en laminarine zijn allemaal aanwezig (een stof die vetten in het bloed vermindert).

De fytochemicaliën in Kombu helpen bij de bescherming tegen kanker en hartaandoeningen, maar ook tegen meer goedaardige ziektes zoals verkoudheid en maagproblemen. Het hoge jodiumgehalte van Kombu is ook noodzakelijk voor de goede werking van uw schildklier.

Vitaminen (vooral A, B en K) en mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, fosfor, magnesium, mangaan en zink zijn overvloedig aanwezig in zeegroenten. De hoge concentratie oplosbare vezels helpt bij de cholesterol- en bloedsuikerregulatie. Een echte Superfood!

Het bevat twee eenvoudige suikers (glucose en mannitol) die het een uitgesproken zoete smaak geven. Kombu zeewier is uitstekend om het metabolisme te reactiveren en in evenwicht te brengen.

Bevat veel jodium

Een van de belangrijkste kwaliteiten van kombu is het hoge jodiumgehalte. Een mineraal met talrijke gezondheidsvoordelen. Natuurlijk moeten alle vitaminen en mineralen met mate worden gebruikt. Het verhoogt ons metabolisme, waardoor we gewicht kunnen verminderen in combinatie met een evenwichtige voeding.

Spirulina en chlorella zijn ook rijk aan jodium.

Hoog in alginezuur

Zeewier is een oneindige bron van alginezuur, wat goed is voor ons spijsverteringsstelsel. De verlicht constipatie en helpt bij spijsverteringsproblemen. Het ontgift lichaamsweefsels en helpt bij de eliminatie van zware metalen en radioactieve deeltjes. Het stimuleert ook ons immuunsysteem.Het kan helpen bij osteoporose.

Calcium en magnesium zijn ook overvloedig aanwezig in Kombu zeewier. Van deze twee mineralen is ontdekt dat ze heel goed zijn voor de gezondheid van de botten. Kombu is heilzaam voor mensen die osteoporose hebben. Het is ook heilzaam voor zwangere vrouwen die het einde van hun zwangerschap naderen. Het is goed voor de groei van de foetus.

Heilzaam voor het hart

Kombu zeewier bevat mineralen die goed zijn voor onze cardiovasculaire gezondheid. Dit effect wordt bereikt door de unieke combinatie van verschillende heilzame bestanddelen die in zeewier aanwezig zijn. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte, wat goed is voor ons hart.

Als je op zoek bent naar Kombu, waar kan je dat doen?

Kombu is een speciale kruidensoort die u niet in de supermarkt zult vinden. Kombu kan goedkoop en snel online gekocht worden op de Spiruella web store. Kombu is een zeejuweel dat bijzonder nuttig is voor ons lichaam.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige