Wat is kombucha?

kombucha

Kombucha is mega populair in Nederland. Maar wat is kombucha eigenlijk? Is het gezond? Hoe maak je het zelf? In het kort: kombucha is een gefermenteerd drankje, de basis van is gezoete zwarte of groene thee. Het fermentatieproces zorgt voor een unieke smaak, de smaak is overigens niet de reden waarom het drankje wint aan populariteit. De meeste mensen drinken kombucha vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen.

Kombucha wetenschappelijk onderzoek

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, er zijn weinig onderzoeken bij mensen gedaan over de effecten van kombucha en daarmee is het bewijs voor de gezondheidseffecten beperkt.

Wel is er ruim voldoende bewijs voor de voordelen van thee en probiotica, beiden worden in het drankje worden aangetroffen.

Ondanks het ontbreken van wetenschappelijk bewijs geven drinkers van kombucha aan de volgende gezondheidsvoordelen te ervaren:

  • Meer energie
  • Minder last van een opgeblazen gevoel
  • Verbeterde spijsvertering
  • Minder buikpijn

Kombucha maken

Kombucha kan tegenwoordig gewoon in de supermarkt gekocht worden, maar de fanatiekeling maakt het natuurlijk thuis.

Ingrediënten kombucha:

  • 5 gram zwarte of groene thee
  • 1 liter water
  • 100 gram rietsuiker
  • 50 ml kombucha OF 30 ml witte natuurazijn
  • Een SCOBY / kombucha zwam

Andere benodigdheden:

  • Grote glazen pot (2,5 liter)
  • Theedoek
  • Elastiek
  • Zeef
  • Glazen flessen met dop

wat is kombucha

Wat is een SCOBY?

Een SCOBY zoals dat heet zijn gisten en bacteriën die nodig zijn voor het fermentatieproces. De gisten en bacteriën zetten de suikers in de kombucha om in andere voedingsstoffen. Zo wordt de gezoete groene of zwarte thee omgetoverd tot een zuur en fris smakend drankje. Ook zorgt de SCOBY ervoor dat het drankje niet bederft.

Voor de geïnteresseerden: SCOBY staat voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Een SCOBY wordt ook wel een zwam, moeder of paddenstoel genoemd.

Bereiding kombucha:

Stap 1:

Breng het water aan de kook, nadat je het water gekookt hebt voeg je de thee toe en laat je het zo’n 20 minuten intrekken. Laat de thee een beetje afkoelen (tot +/- 45 graden). Als je geen thermometer hebt, men doucht meestal rond de 40 graden.

Stap 2:

Wanneer de thee voldoende is afgekoeld voeg je de rietsuiker toe. Roer alles goed door elkaar en giet het brouwsel over in de glazen pot.

Stap 3:

Vervolgens laat je het weer wat verder afkoelen tot +/- 30 graden, voeg dan de SCOBY toe, net als de kombucha OF natuurazijn.

Stap 4:

Dan dek je de pot af met een theedoek, eromheen doe je een elastiek. Zet de pot op een plek met genoeg zuurstof, dus liever niet in een dichte kast. En zorg dat deze op kamertemperatuur blijft. Vermijd zonlicht!

Stap 5:

Na een dag of 10 is de kombucha klaar, als alles goed is gegaan smaakt deze zoetzuur. Als je het langer dan 10 dagen laat staan wordt deze zuurder. Sommige mensen houden ervan als deze net iets zuurder is. Dat is aan jou!

Stap 6:

Verwijder de SCOBY en giet de thee over naar glazen flessen met dop. Vergeet de drank niet te zeven!

Stap 7:

Sluit de flessen goed af, nu is het tijd om bubbels op te bouwen. De bubbels ontstaan door nagisting. Na ongeveer 2 dagen is dit zogenaamde tweede fermentatieproces voltooid en kun je je kombucha drinken. Enjoy!!