Wat is maca poeder?

Maca Poeder: Top 8 Voordelen en Werking

Voordelen van Maca Poeder in een notendop

Ben je op zoek naar een natuurlijke manier om alle aspecten van je leven te verbeteren, inclusief je lichaam, geest, en mogelijk je intieme kant in de slaapkamer? Leer dan snel meer over het supervoedsel Maca! Maca is een Peruaans superfood dat groeit in het adembenemende Andesgebergte. De lokale bevolking gebruikt het al duizenden jaren als een natuurlijk afrodisiacum, maar ook om het uithoudingsvermogen en de energie te verhogen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat, in een wereld waarin steeds meer van ons wordt gevraagd, dit kruid in de loop der jaren aan populariteit heeft gewonnen. Lees dus verder om uit te vinden wat maca te bieden heeft en hoe je het zo effectief mogelijk in je dieet kunt opnemen!

Wat is Maca precies, en hoe werkt het?

De maca plant levert maca (Lepidium meyenii). Maca is een aan kool verwante kruisbloemige groente. Bijna alle groenten die eindigen op ‘kool', zoals broccoli, bloemkool, boerenkool, spitskool, enzovoort, vallen hieronder. De wortel van de maca plant is het meest eetbare deel. Hij is verkrijgbaar in een scala van kleuren, van wit tot zwart.

De Macaplant groeit voornamelijk in de Peruaanse Andes, in barre omstandigheden en op grote hoogten boven de 4000 meter. Hij staat ook bekend als Peruaanse ginseng, ondanks het feit dat hij niet tot dezelfde botanische familie behoort als ginseng. Maca kent een lange geschiedenis van culinair en medicinaal gebruik, vooral onder de inheemse bevolking van Peru, wat niet verwonderlijk is gezien de talrijke gezondheidsvoordelen. Traditioneel werd de maca-wortel vooral gebruikt om de vruchtbaarheid en de geslachtsdrift te verhogen, en om energie en uithoudingsvermogen op te wekken.

Voedingsstoffen in Maca

Het maca wortelpoeder heeft een hoge voedingswaarde en is een rijke bron van diverse vitaminen en mineralen.

Een theelepel (5 gram) maca poeder bevat ongeveer:

 • Calorieën: 16 kcal
 • Koolhydraten: 3,6 gram
 • Eiwit: 0,7 gram
 • Vezels: 0,36 gram
 • Vet: 0,18 gram
 • Vitamine C: 24% ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
 • Koper: 15% ADH
 • Ijzer: 4% ADH
 • Kalium: 3% ADH
 • Vitamine B6: 3% ADH
 • Mangaan: 2% DV

 

De Top 8 Gezondheidsvoordelen van Maca

Uit deze cijfers kunnen we afleiden dat maca een goede portie koolhydraten bevat, redelijk wat vezels en zeer weinig vet. Het bevat ook een aantal essentiële vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, koper en ijzer. Bovendien bevat maca verschillende plantaardige verbindingen, waaronder glucosinolaten en polyfenolen.

Gezondheid van het endocriene systeem

Maca staat bekend als een superfood voor het endocriene of hormonale systeem. Het endocriene systeem is de verzameling van klieren in ons lichaam die hormonen produceren. Hormonen regelen de stofwisseling, groei en ontwikkeling, weefselfuncties, seksuele functie, voortplanting, slaap, stemming, en onze reactie op stress of trauma.

Maca dankt deze eigenschappen hoofdzakelijk aan glucosinolaten (plantaardige alkaloïden), die overvloedig aanwezig zijn in de maca-wortel. Deze stoffen stimuleren ons endocriene systeem (met name de hypofyse onderin de hersenen), vooral wanneer we onder stress staan of angstig zijn. Wanneer de hypofyse goed werkt, wordt ons hele endocriene systeem weer in evenwicht gebracht.

Seksuele Gezondheid: Afrodisiaca en hormoonbalans

Maca is een bijzonder krachtig afrodisiacum. De oude Peruvianen gebruikten deze krachtige wortel om de potentie van het mannelijk libido te verhogen. Onderzoek heeft aangetoond dat Maca de kwaliteit, beweeglijkheid en het volume van sperma bij mannen verbetert. Van Maca's glucosinolaten (plantaardige alkaloïden) is aangetoond dat ze de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen verbeteren. Deze stoffen helpen ons hormonale evenwicht in stand te houden. Ze reguleren ook de oestrogeenspiegel in het lichaam, wat de vruchtbaarheid van vrouwen verbetert en PMS (premenstrueel syndroom), PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) en menopauzesymptomen verlicht.

Wil je meer weten over libido verhogende superfoods? Kijk ook eens naar: De Top Tien Libido-Boosting Superfoods voor mannen en vrouwen (Natuurlijk)

Maca verbetert ook de werking van Horny Goat Weed Powder.

Uithoudingsvermogen en atletische prestaties

Maca heeft zo'n indrukwekkend voedingsprofiel dat atleten het vaak gebruiken als steroïdevervanger om hun uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren. Maca bevat veel eiwitten, aminozuren, vitaminen en mineralen, die allemaal essentieel zijn als brandstof voor intensieve trainingen. Deze heilzame voedingsstoffen verhogen het energieniveau op een duurzame en evenwichtige manier. Bovendien kan de antioxiderende werking van maca helpen om spierpijn na zware training te verminderen. Antioxidanten stimuleren het aantal immuun cellen dat verantwoordelijk is voor spierherstel, wat kan helpen om overbelasting van de spieren of blessures te verminderen of zelfs te voorkomen. Vanwege deze voordelen is maca wortelpoeder een populair supplement onder bodybuilders en atleten.

onnebrandcrème

Je kunt je huid beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon door er maca op te smeren. De ultraviolette (UV) stralen van de zon staan bekend om hun vermogen om je huid te verbranden en te beschadigen. Langdurige blootstelling aan Uv-straling kan ook rimpels veroorzaken en het risico op huidkanker verhogen.

Volgens onderzoek kan het verspreiden van maca-extract uw huid beschermen tegen Uv-straling. Dit gunstige effect wordt toegeschreven aan de polyfenol antioxidanten en glucosinolaten van maca.

Maca-extract is echter geen volledige vervanging van zonnebrandcrème. Maca-extract kan de huid alleen beschermen wanneer het plaatselijk wordt aangebracht, niet oraal.

Geheugen en leerfuncties van de hersenen

Maca wordt van oudsher door de Peruaanse inheemse bevolking gebruikt om de schoolprestaties van kinderen te verbeteren. De maca wortel staat bekend om zijn vermogen de hypothalamus te reguleren, die zich net boven de hypofyse bevindt en belangrijk is bij de regulatie van energie en focus. Een recente studie suggereerde ook dat maca gunstig kan zijn bij de behandeling van aandoeningen die onze leerprocessen belemmeren, zoals de ziekte van Alzheimer.

Verlicht Menopauzale Symptomen

Maca poeder kan helpen bij menopauzesymptomen. Wanneer de menstruatie van een vrouw stopt, komt ze in de menopauze. De natuurlijke afname van oestrogeen die in deze periode optreedt, gaat vaak gepaard met een reeks onaangename symptomen. Opvliegers, prikkelbaarheid, vaginale droogheid, stemmingswisselingen en slaapproblemen zijn enkele van de symptomen. Verschillende studies bij vrouwen in de menopauze toonden aan dat maca kan helpen bij symptomen als opvliegers, nachtelijk zweten en een verstoorde slaap.

Oestrogeenniveaus schommelen tijdens de periode voorafgaand aan de menopauze, wat een verscheidenheid aan onaangename symptomen veroorzaakt. Maca is een belangrijke balansverstoorder voor het endocriene systeem en kan helpen bij het reguleren van de oestrogeenspiegel.

Meer hulp tijdens de menopauze? Kijk eens hoe Shatavari werkt.

Huid, haar en nagels die glanzen

Zelfs als je geen acne hebt, zijn er genoeg redenen om maca in je schoonheidsroutine op te nemen!

Maca bevat een overvloed aan voedingsstoffen. Het is een goede bron van proteïne, wat essentieel is voor gezond haar en gezonde nagels. Een verstoring in de hormoonhuishouding is ook een oorzaak van haaruitval, dus het dagelijks innemen van maca kan helpen om haaruitval te verminderen.

Bovendien bevat maca veel vitaminen, die ervoor zorgen dat je huid er voller en stralender uitziet. De aanwezige vitamine C stimuleert de collageenproductie en bestrijdt vrije radicalen, die huidschade en ontstekingen kunnen veroorzaken. Maca is ook goed voor de gevoelige huid. Het helpt je huid bestand te zijn tegen extreme temperaturen, of het nu warm of koud is.

De gezondheidsvoordelen van Maca kunnen enorm zijn, zoals blijkt uit de Top 8 voordelen hierboven! Maar onthoud dat de sleutel tot het oogsten van lange-termijn voordelen van welk voedsel dan ook, altijd een goed uitgebalanceerd, gevarieerd en gezond dieet is. Zorg er bovendien voor dat u altijd de juiste dosering gebruikt (meer hierover hieronder):

Aanbevolen dosering

Er is geen bekende standaard richtlijn voor de dosering van maca. Een dagelijkse dosis van 3 tot 5 gram wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd, zonder waarneembare bijwerkingen. Over het algemeen wordt geadviseerd om te beginnen met 2-3 gram (1 theelepel Maca poeder is ongeveer 2 gram) en dit geleidelijk te verhogen tot een maximum van 5 gram per dag. Zo kunt u observeren hoe uw lichaam reageert en uiteindelijk de optimale dosis voor uw behoeften bepalen.

Hoe kan ik maca in mijn dagelijkse voeding opnemen?

Maca is eenvoudig in uw dieet op te nemen. Maca wortel wordt meestal geconsumeerd als poeder, maar het is ook verkrijgbaar in capsules en als vloeibaar extract. Maca poeder wordt beschreven als aards en nootachtig van smaak.

De meeste mensen nemen maca in poedervorm om de meeste gezondheidsvoordelen te krijgen. Een lepel poeder kan gemakkelijk worden toegevoegd aan havermout, smoothies, shakes, appelmoes, gebak, energierepen, (wat je maar wilt!).

Eventuele negatieve effecten of bedenkingen

Volgens de huidige onderzoeken levert maca geen gezondheidsrisico's op voor de meerderheid van de mensen. Maca heeft geen bekende bijwerkingen wanneer het in matige hoeveelheden wordt ingenomen. Bewaar Maca poeder goed afgesloten op een droge, donkere en koele plaats, uit de buurt van kinderen. Maca is ook geen vervanging voor voedzaam voedsel! Voor de beste resultaten combineert u Maca met een gezonde levensstijl en voldoende lichaamsbeweging.

Mensen met schildklierproblemen moeten het gebruik van dit kruid vermijden vanwege het effect ervan op de hormonen. Dit komt door de aanwezigheid van oestrogenen in maca, die de normale werking van de schildklier kunnen verstoren. Het is ook beter om geen maca te nemen als je hormoon veranderende behandelingen ondergaat, zoals borstkankerbehandelingen.

Maca, zoals veel supplementen, is niet onderzocht op veiligheid bij zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, kinderen, mensen met medische aandoeningen, of mensen die medicijnen gebruiken. Als je dit supervoedsel in je dieet wilt opnemen, moet je eerst overleggen met je zorgverlener.

Allergenen

Spiruella.nl garandeert dat haar biologische maca poeder geen geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen of vulstoffen bevat.

Mensen die allergisch zijn voor Maca moeten het gebruik van het poeder vermijden. Het poeder wordt ook opgeslagen in dezelfde ruimte waar noten worden verwerkt. Hierdoor is Maca poeder niet geschikt voor mensen met een (ernstige) notenallergie.

Conclusie Maca is een supervoedsel dat rijk is aan voedingsstoffen.

De macawortel bevat een overvloed aan voedingsstoffen die helpen de hormoonspiegels in balans te houden, stress en vermoeidheid te bestrijden, en je de broodnodige energieboost te geven die je in deze moderne tijd nodig kunt hebben. Maca wordt vaak gebruikt om het energieniveau te verhogen en kan gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies of maaltijden. Een theelepel maca per dag, gecombineerd met een voedzaam dieet en een gezonde levensstijl, kan uw gezondheid een flinke boost geven!

Spiruella verkoopt 100% biologisch gecertificeerd Maca poeder, dus je weet dat je een product van hoge kwaliteit krijgt. Hoewel maca een fantastisch superfood is met talloze gezondheidsvoordelen, is het van cruciaal belang om je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te houden. Het is ook belangrijk om het te combineren met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging!

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige