Wat is Moringa Oleifera

Moringa Oleifera: Ontdek de 6 Gezondheids-voordelen! Wat is het en wat is de werking?

Misschien heb je de aanstekelijke naam ‘moringa', die meer klinkt als een Latijnse dans dan als een superfood, wel eens gehoord als ingrediënt in smoothies, sappen en booster shots van natuurvoedingswinkels. Moringa oleifera is een boom die oorspronkelijk uit Noord-India's Himalaya komt. Moringa oleifera, wat letterlijk “wonderboom” betekent, staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Moringa oleifera wordt soms ook de “peperwortelboom” genoemd, maar dit komt door de harde, bittere smaak van de wortels. Moringa bladeren, bloemen, zaden en wortels worden al millennia lang gebruikt in de volksgeneeskunde en geroemd om hun verschillende therapeutische eigenschappen.

De voordelen van dit supervoedsel strekken zich uit van natuurlijke cosmetica tot ziektepreventie en behandeling. Ben je nieuwsgierig naar wat dit superfood te bieden heeft? Lees dan verder voor de top 6 voordelen van moringa, onderbouwd door de wetenschap!

Wat is Moringa Oleifera precies?

Voordat ik inga op de top zes voordelen van Moringa, wil ik eerst wat dieper ingaan op wat Moringa is. Zodat je echt begrijpt waar de voordelen vandaan komen. Moringa Oleifera wordt, zoals eerder gezegd, voornamelijk gekweekt in India op droge zandgrond. De naam wonderboom is afkomstig van het feit dat praktisch alle delen van de boom, van de wortels tot de bladeren, eetbaar zijn, maar wat nog belangrijker is, vanwege de buitengewoon hoge voedingswaarden, een medische werking blijken te hebben. Moringa Oleifera wordt in veel landen gebruikt als een micronutriëntenpoeder, maar de zaden kunnen ook voor een verscheidenheid van andere doeleinden worden gebruikt. De zaden worden ook gebruikt om water te zuiveren, biodiesel te maken, en ondervoeding in ontwikkelingslanden te bestrijden vanwege hun hoge voedingswaarde.

De vele gezondheidsvoordelen van Moringa zijn te danken aan de grote hoeveelheid voedingsstoffen die het bevat. Moringa bevat veel mineralen zoals calcium, chloride, chroom, koper, fluor, ijzer, mangaan, magnesium, molybdeen, fosfor, kalium, selenium, zwavel en zink, en vitaminen zoals vitamine A, vitamine B-complex (B1, B2, B3, B5, B6, en B11), vitamine C, D, E, en vitamine K.

Moringa's top zes voordelen

Moringa biedt verschillende wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen, naast een exotische naam en een hoge concentratie van belangrijke mineralen. Ik heb de top zes voordelen van Moringa hieronder voor je op een rijtje gezet:

1. Booster van energie, libido, en stemming

Geloof je dat je hersenen wel een oppepper kunnen gebruiken? Je zou uitgeput, verdrietig, vergeetachtig, traag, of gewoon overwerkt kunnen zijn. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om je hersenen te verbeteren!

Moringa is een natuurlijke neuro-versterker door zijn hoge gehalte aan antioxidanten en vitamine E en C. Dit komt omdat de natuurlijke bestanddelen neurodegeneratie tegengaan en de activiteit van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine stimuleren, die vaak bekend staan als “gelukshormonen”.

Stress kan ook een impact hebben op je seksleven. Het kan de hormoonspiegels veranderen, cortisol verhogen en dopamine verlagen, wat resulteert in een afname van het libido. Moringa heeft in dierproeven niet alleen de cortisolspiegel verlaagd, maar ook de testosteronspiegel op natuurlijke wijze verhoogd, een bekende stimulans voor de geslachtsdrift.

Resultaat? Je hebt gezonde hersenen, wat je humeur verbetert en stress vermindert, waardoor je je beter voelt over jezelf en je leven meer betekenis krijgt!

Voor een complete lijst van libido boosters, ga hierheen.

2. Huid, haar en nagels:

Het is geen geheim dat antioxidanten en omega-3 vetzuren goed zijn voor je huid, en moringa is hoog in beide! Antioxidanten beschermen huidcellen tegen beschadiging, waardoor het verouderingsproces van de huid op de lange termijn wordt tegengegaan. Bovendien helpen antioxidanten bij het voorkomen van oxidatieve stress en de gevolgen van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele chemicaliën die collageen vernietigen, wat een droge huid, fijne lijntjes en rimpels, en vroegtijdige huidveroudering veroorzaakt. Als je last hebt van acne of een droge huid, kan het toevoegen van een paar gram per dag aan je dieet zeer gunstig zijn.

Dit supervoedsel kan niet alleen je gezicht helpen, maar ook je haar, hoofdhuid en nagels! Moringa's aminozuren verbeteren de bloedcirculatie rond de hoofdhuid, waardoor het eenvoudiger wordt om voedingsstoffen op te nemen. Deze aminozuren bevorderen een gladdere huid, dikker haar en sterkere nagels dankzij hun zwavelcomponenten. Zwavel staat niet voor niets bekend als het “schoonheidsmineraal” van de natuur! Dit mineraal is nodig voor de synthese van schoonheid bevorderende verbindingen zoals keratine en collageen. Collageen is een belangrijk eiwit dat, samen met keratine, verantwoordelijk is voor de stevigheid en soepelheid van de huid.

Wilt u meer weten over schoonheidsondersteuning? Overweeg Neem en Ashwagandha.

3. Anti-inflammatoire werking (natuurlijk)

Moringa bladeren, ook bekend als shigru, zijn een populair voedingssupplement voor de behandeling van gewrichtsontsteking, ongemak, en artritische aandoeningen. Dit is te danken aan de pijnstillende en ontstekingsremmende effecten. Moringa bevat calcium en fosfor, voedingsstoffen die helpen bij de gezondheid en sterkte van botten.

Deze groene bladgroente is rijk aan omega-3 vetzuren. Van omega-3 vetzuren en hun derivaten is aangetoond dat ze ontstekingen in het lichaam verminderen.

4. Darmgezondheid en spijsvertering

Moringa bevat 30% vezels. Het is dan ook geen wonder dat dit superfood vaak wordt ingenomen om een gezonde spijsvertering en darmen te helpen behouden. Een paar gram van dit superfood kan bijvoorbeeld helpen bij diarree of maagpijn.

Een vezelrijk dieet kan ook helpen als je probeert af te vallen of je gewicht onder controle te houden. Ze houden je langer vol na de maaltijd en stimuleren het metabolisme.

5. Gezondheid van de lever

De lever is de ontgifter van uw lichaam, filtert het bloed, ontgift gifstoffen en verteert vet. Omdat de lever verantwoordelijk is voor het ontgiften en de vetstofwisseling, is het belangrijk dat hij normaal blijft functioneren. U kunt uzelf helpen met een paar gram moringa! Ten eerste zijn Moring bladeren rijk aan polyfenolen, die helpen oxidatie in de lever te voorkomen. Moringa heeft ook een hoge concentratie chlorofyl. Chlorofyl werkt samen met de andere voedingsstoffen om een gezonde leverfunctie te bevorderen.

Wilt u meer weten over ‘Leverondersteuning'? Leer meer over mariadistel.

6. Het heeft antibacteriële, antimicrobiële, antischimmel, en antivirale eigenschappen.

Moringa bezit ook antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen die helpen om je lichaam te verdedigen tegen indringers en je immuunsysteem te versterken.

Moringa is een natuurlijk antibioticum dat de groei van een verscheidenheid aan infecties kan onderdrukken. Moringa wordt nu bijvoorbeeld gebruikt als een uitstekende behandeling voor urineweginfecties, tandpijn, salmonella, wratten en herpes (om er maar een paar te noemen).

Dus, moringa ‘s bijnaam “Wonderboom” is niet uit het niets ontstaan! Dit supervoedsel is een krachtpatser op het gebied van antioxidanten, vitaminen, mineralen en proteïnen. Moringa biedt niet alleen grote gezondheidsvoordelen, maar ook een overvloed aan esthetische en wellness voordelen, variërend van een stralende huid tot een verbeterd mentaal welzijn. De hoge ijzerconcentratie van Moringa poeder maakt het geweldig voor veganisten, vegetariërs, en iedereen die aan bloedarmoede lijdt!

Doseringsadvies en toepassing

Moringa is verkrijgbaar in capsules en in poedervorm. Als je voor capsules kiest, raden we aan 1 tot 4 capsules per dag met water in te nemen. Neem nooit meer dan de voorgeschreven dagelijkse dosis.

Aan welk Moringa Oleifera poeder geeft u de voorkeur? In dit geval stellen we 5 tot 10 gram per dag voor. Te combineren met een lekkere smoothie, shake, yoghurt of kwark. Als gezonde en natuurlijke smaakversterker kan het poeder in een verscheidenheid van voedingsmiddelen worden verwerkt, waaronder bouillon, soepen en sauzen, evenals in veel wok recepten.

Moringa Oleifera wordt niet aanbevolen voor personen die er allergisch voor zijn. Raadpleeg voordat u Moringa inneemt altijd een deskundige, arts en/of apotheker als u zich zorgen maakt over uw gezondheid, medicijnen, borstvoeding, zwangerschap of het geven van borstvoeding.

 

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige