Wat is probiotica?

wat is probiotica

Wat is probiotica? Met probiotica wordt verwezen naar producten die grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën bevatten. Dit zijn allerlei verschillende soorten melkzuurbacteriën, waaronder bifidobacteriën en lactobacillen.

Deze bacteriën ontstaan tijdens de bereiding van yoghurt, kwark en andere zure zuivelproducten. De term probiotica komt van het Griekse woord ‘pro bioticum’ wat betekent ‘voor het leven’.

Wat doet probiotica?

Probiotica zou de gezondheid bevorderen wanneer er voldoende van wordt ingenomen. In Nederland is probiotica in de vorm van yoghurt drankjes als Yakult al tientallen jaren erg populair.

In ieder lichaam bevinden zich miljoenen bacteriën, zowel goede als slechte bacteriën. Met name in de darmen zijn veel bacteriën terug te vinden, alle bacteriën bij elkaar worden ook wel de darmflora genoemd. Een gezonde darmflora heeft een grote invloed op de algehele gezondheid. Er wordt gedacht dat de melkzuurbacteriën uit probiotica de goede bacteriën in de darm kunnen ondersteunen waardoor de gehele darmflora verbeterd.

Wanneer probiotica innemen?

Wanneer je probiotica inneemt maakt in principe niet uit, wel is het van belang om consequent in te nemen. Niet een aantal dagen, maar een aantal weken. Alleen dan zul je een effect merken.

Bewijs dat het ook positieve gezondheidseffecten heeft voor mensen die geen last hebben van darmklachten is er vooralsnog niet.

Mogelijke positieve effecten probiotica

Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt (er wordt onderzoek naar gedaan), wordt probiotica in verband gebracht met de volgende gezondheidseffecten:

  • Positieve invloed op het immuunsysteem / de weerstand
  • Verminderen van darmproblemen zoals diarree en verstopping (obstipatie).
  • Beter herstel na het nemen van een antibioticakuur, een antibioticakuur doodt naast de slechte bacteriën ook de goede bacteriën. Van
  • probiotica wordt gedacht dat het helpt om de goede bacteriën en de balans in de darmflora sneller te herstellen.
  • Makkelijker verteerbaar maken van lactose producten, met name bij mensen met een lactose intolerantie.
  • Positief effect bij personen met darmziekten als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.
  • Ondersteunt het energieniveau, een disbalans in de darmen kan zorgen voor vermoeidheid.