Wat is Shiitake?

Wat is Shiitake? Alles over Shiitake Poeder: Werking en Voordelen

Poeder van shiitake paddenstoelen

Shiitake paddenstoelen zijn een superfood en traditioneel Aziatisch geneesmiddel. Als gevolg hiervan wordt shiitake poeder vaak gebruikt voor een verhoogde immuniteit, algehele gezondheid, en het verlengen van een gezond lang en jeugdig leven. Shiitake superfoods hebben in studies aangetoond het immuunsysteem te stimuleren, cholesterol te verlagen, en de bloedsomloop te verbeteren.

Shiitake paddenstoelen komen oorspronkelijk uit China en Japan. Shiitake is ook in Nederland verkrijgbaar, meestal in poeder of gedroogde vorm. Er zijn verschillende kwekerijen waar de paddenstoel vers kan worden gekocht. De geneeskrachtige werking van de shiitake paddenstoel is al eeuwenlang bekend in het Oosten.

Wat is Shiitake precies?

Shiitake is een paddenstoel die oorspronkelijk uit China en Japan komt. Shiitake is de Japanse naam voor deze geneeskrachtige paddenstoel; Lentinula Edodes is de Latijnse naam. Gelukkig zijn er door hun groeiende populariteit in ons eigen land ook verse paddenstoelen te krijgen. Shiitake staat bekend als de “paddenstoel van de eindeloze jeugd”.

De shiitake paddenstoel wordt vanwege zijn uitgesproken smaak veel gebruikt als ingrediënt in de oosterse keuken. Bijvoorbeeld Japanse shiitake soep, shiitake wok, en shiitake curry. Maar ook als shiitake risotto en, natuurlijk, shiitaki sushi. Het is gebruikelijk om het te gebruiken in sauzen, bindende shiitake soep, en rijst, maar ook als bijgerecht bij vlees- en visgerechten.

Shiitake paddenstoelen zijn rijk aan vitaminen en mineralen.

Shiitake is rijk aan vitamine B1, B2, B12, C en D en bevat veel eiwitten, waardoor het een uitstekende vleesvervanger is. Daardoor ontbreekt in Shiitake-recepten vaak vlees. Een perfecte voeding voor vegetariërs en veganisten.

Shitiake bevat ook veel voedingsstoffen, zoals foliumzuur, magnesium, fosfor, selenium en kalium. Daarnaast de half-vitamine choline, algemeen bekend als vitamine B4. Een hoge kaliuminname kan helpen bij een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en reumatoïde artritis.

Shiitake paddenstoelen zijn ideaal voor een vetarm, gezond dieet. Ze bevatten bijna geen calorieën en geen vetten. Bovendien is aangetoond dat de shii-take paddenstoel aandoeningen als gevolg van een hoog cholesterolgehalte helpt voorkomen. Hoge bloeddruk, diabetes en galstenen zijn enkele voorbeelden.

De shiitake paddenstoel bevat ook cruciale B-vitamines, die ons van energie voorzien. (Hieronder valt ook B12). Er wordt ook wel gezegd dat vitamine B12 alleen in dierlijk voedsel voorkomt, toch bevat de shiitake pilzezwam vitamine B12. Deze paddenstoel levert ook vitamine D, wat veel mensen in de noordelijke landen nodig hebben.

Meer Nuttige Paddenstoelen vindt u hier.

Is Shiitake goed voor je?

Het hoge vitamine- en mineralengehalte van Shiitake getuigt van zijn gezondheid. Shiitake paddenstoelen bevatten echter ook veel prebiotische vezels, wat gezonde darmbacteriën bevordert. Roggebrood wordt over het algemeen geprezen om zijn vezelgehalte, maar 100 gram verse shiitake bevat meer dan twee keer zoveel.

Alleen al wat vitaminen, mineralen en vezels betreft, is shiitake uiterst gezond en voedzaam. Shiitake kan vers worden gekocht, maar het is ook verkrijgbaar als shiitake-supplement in de vorm van poeder en shiitake-extractcapsules.

Geneeskrachtige werking van Shiitake poeder

We zullen het medicinale effect van Shiitake poeder bespreken. Deze magische paddenstoelen hebben een aantal grote voordelen voor de gezondheid. Zoals:

– Versterkt mogelijk het immuunsysteem

– Bevat mogelijk kanker bestrijdende eigenschappen

– Verlaagt mogelijk het cholesterolgehalte

– Kan hart- en vaatziekten voorkomen – Verlaagt mogelijk

Bloedsuikerspiegel

– Herstelt vermoeidheid

Shiitake paddenstoelen stimuleren het immuunsysteem.

Vanwege de gunstige effecten op het menselijk immuunsysteem wordt de unieke en krachtige chemische stof lentian steeds meer bestudeerd. Shiitake paddenstoelen bevatten een hoge concentratie lentian. Dit helpt bijvoorbeeld onze weerstand tegen verkoudheid en griep te verhogen.

Beta-glucan is een andere molecule die ons immuunsysteem helpt. Natuurlijk bevat deze magische paddenstoel dat ook, wat helpt in de strijd tegen virussen en de weerstand verhoogt tegen virale infecties, schimmels en bacteriën.

Shiitake poeder heeft hoge antivirale en antibacteriële eigenschappen. Om je immuunsysteem een boost te geven, meng je het poeder door je eten of neem je Shiitake capsules.

Shitake paddenstoelen hebben mogelijk kanker bestrijdende eigenschappen.

Het stimuleren van het immuunsysteem kan helpen bij de bestrijding van kankercellen. Met andere woorden: vroege tumoren kunnen moeilijk uitrijpen. Volgens verschillende studies over Shiitake superfoods is de chemische stof lentiaan hiervoor verantwoordelijk. Lentian versterkt ook ons immuunsysteem.

Volgens onderzoek blijken pure gekweekte shiitakes de beste antikankerwerking te hebben. Dan injecteren ze zichzelf in de bloedbaan. Consumptie van shii-takes of thee gezet van gedroogde shii-takes kan antikanker eigenschappen hebben. Het is echter veel minder dan injecteren. Shiitake als antikankertherapie vereist meer onderzoek. Medicinale paddenstoelen worden geconsumeerd als onderdeel van een chemotherapiedieet. Het wordt ook gebruikt als kankerpreventiemiddel. Overlevenden van kanker kunnen ook baat hebben bij extract van Shiitake-paddenstoelen in poedervorm.

Preventie van hart- en vaatziekten

Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot hart- en vaatziekten. Shiitake paddenstoelen kunnen helpen bij de preventie van hart- en vaatziekten. Omdat shiitake het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt, kunnen allerlei problemen die samenhangen met een hoog cholesterolgehalte worden voorkomen, zoals hoge bloeddruk, aderverkalking, verweking van de hersenen, nieraandoeningen, galstenen, koude lichaamsdelen en zelfs aambeien.

Shiitake paddenstoelen helpen ons lichaam in goede fysieke conditie te houden door de bloedsomloop te stimuleren. Verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed verbetert de bloeddoorstroming. Een betere bloedcirculatie draagt ook bij tot een betere nachtrust.

Diabetes en shiitake

Diabetes en shiitake paddenstoelen worden vaak met elkaar in verband gebracht. Deze magische paddenstoel heeft het vermogen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. De cholesterolverlagende werking van shiitake kan de insulineproductie en -uitwisseling verhogen.

De alvleesklier scheidt in het menselijk lichaam het hormoon insuline af. Wanneer de alvleesklier onvoldoende insuline produceert, is het lichaam niet meer in staat om alle binnenkomende koolhydraten te verteren. Als dit het geval is, spreken we over diabetes, meer bepaald diabetes type 2.

Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en via de haarvaten op de plaats van bestemming gebracht. Wanneer deze haarvaten verstopt zijn met cholesterol, kunnen ze minder insuline afgeven. Shiitake kan dus helpen bij de behandeling van diabetes.

Herstel van vermoeidheid

Chronische vermoeidheid kan zeer storend zijn in het dagelijks leven. Traplopen kan voor sommige mensen uitputtend zijn. Van Shiitake-extracten, zoals Shiitake-poeder, is in studies aangetoond dat ze helpen bij chronische vermoeidheid. Omdat het extract het cholesterolgehalte verlaagt, verbetert de bloedcirculatie, waardoor er meer zuurstof in het bloed komt en de vermoeidheid afneemt.

Bovendien bevat Shiitake een hoge concentratie vitaminen die helpen het lichaam te reguleren en weerstand op te bouwen. Shiitake paddenstoelen zijn alkalisch. Dit geeft aan dat wanneer het lichaam vermoeid is, het bloed zuur wordt. De alkalische werking van Shiitakes kan dit tegengaan.

Is Shiitake giftig?

Het antwoord op de vraag of shiitake giftig is, is nee. Het helpt zelfs bij het verlichten van allergieën. Dit komt waarschijnlijk door een verhoging van het afweermechanisme. Shiitake poeder is veelzijdig en kan gebruikt worden in een verscheidenheid van voedingsmiddelen, waaronder soepen en groentegerechten. Shiitake pillen zijn een andere optie.

Shiitake-extract kan laxerend werken als het in grote hoeveelheden wordt gebruikt. De bestanddelen van de shiitake paddenstoel hebben immuun stimulerende eigenschappen en kunnen de effectiviteit van corticosteroïden en andere immunosuppressiva verminderen.

Mensen met auto-immuunziekten moeten daarom het gebruik ervan vermijden totdat zij hun arts raadplegen. Kinderen en zwangere vrouwen dienen het gebruik van supplementen te vermijden.

Verder zijn er geen ernstige bijwerkingen van shiitake bekend.

Shiitake poeder geeft je een energieboost, waardoor je je hyper voelt na consumptie ervan. Het is hetzelfde als wanneer je te veel koffie zou drinken. Dit kan de extra energieboost zijn waar je naar op zoek was.

Shiitake paddenstoelen kopen

Wilt u shiitake oesterzwammen kopen omdat u zich afvraagt hoe deze wonderbaarlijke shiitake oesterzwammen werken? Dat kan in de online winkel van Spiruella. Wij verkopen alleen de hoogste kwaliteit en zuiverste vitamines. Shiitake poeder is ook bij ons verkrijgbaar.

Shiitake poeder bevordert de innerlijke kracht. Het kan ook nuttig zijn bij het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen. Het kan helpen verkoudheid te voorkomen. Bovendien verbetert de bloedsomloop en daalt het cholesterolgehalte in het bloed.

Heeft u vragen over onze producten, het gebruik ervan of de gezondheidsvoordelen van shiitake paddenstoelen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij geven u graag advies en informatie over onze verbazingwekkende en natuurlijke producten.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige