Wat zijn de top 11 ayuvedische kruiden?

Ontdek onze Top 11 van Ayurvedische kruiden

Ayurveda, Ayurvedische levensstijl, Ayurvedische kruiden en Ayurvedische geneeskunde zijn allemaal termen die door elkaar worden gebruikt. We hebben de uitdrukkingen allemaal gehoord. Maar wat betekent het allemaal? Ik wil het je in deze blog graag uitleggen. Om te beginnen is Ayurveda een traditionele Indiase manier van leven en geneeskunde. Het wordt beschouwd als een van de oudste geneeswijzen ter wereld. Ayus is het Sanskriet woord voor “leven”, en veda is het Sanskriet woord voor “kennis”. Ayurveda betekent letterlijk “levenskennis”. Het is de zekerheid van een lang, gelukkig en gezond leven. De WHO heeft de Ayurvedische leer officieel erkend als wetenschappelijke geneeskunde (World Health Organization). Ayurvedische geneeskunde is gebaseerd op holistische principes en de natuurlijke helende eigenschappen van kruiden. Ontdek welke kruiden dit zijn en welke werking ze hebben in onze Top 11 Ayurvedische kruiden hieronder!

Het holistische principe

Het holistische principe ligt ten grondslag aan de Ayurvedische geneeskunde. Dit betekent dat de mens als een geheel wordt beschouwd. Onze lichamelijke, psychische, sociale en spirituele aspecten zijn allemaal met elkaar verweven. Je kijkt dus naar het hele plaatje en niet alleen naar één klacht. Volgens de Ayurvedische leer ontstaan ziekten wanneer het evenwicht verstoord is door factoren als slechte voeding of een slechte levensstijl. Je bent in harmonie als alles in balans is, en energie vrij door je lichaam stroomt. Je hebt dan geen lichamelijke of geestelijke klachten. Je kunt een optimale balans bereiken met de juiste voeding, meditatie, veranderingen in levensstijl en Ayurvedische kruiden.

Kruiden

Het primaire doel van Ayurveda is het bevorderen en behouden van de gezondheid. Dit is iets waar Ayurvedische kruiden bij kunnen helpen. Ze worden gebruikt om klachten te behandelen, maar ook om gezondheidsproblemen te voorkomen. De kruiden helpen bij het ontgiften en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kunnen ook helpen bij de spijsvertering, geestelijke helderheid en ontspanning van de zenuwen. Ayurvedische geneeskunde wordt steeds populairder. Mensen worden zich steeds meer bewust van de voordelen van kruiden voor hun gezondheid en welzijn. De onderstaande 11 Ayurvedische kruiden worden al duizenden jaren gebruikt ter ondersteuning van de gezondheid.

11 ayurvedische planten

Amalaki Amla

Amla Amalk, ook bekend als Amla of Indiase kruisbes, is een Ayurvedische superfood. De bladeren, wortels en zaden van de bes hebben allemaal Ayurvedische medicinale eigenschappen, maar de vrucht is het belangrijkste ingrediënt. De vrucht zelf is rijk aan vitamine A (beta-caroteen), B, en C, mineralen (calcium, kalium, ijzer), en antioxidanten zoals tannines, emblicanins, punigluconins, pectine, flavonoïden, en polyfenolen.

Vanwege deze voedingsstoffen kan het bijdragen aan een verscheidenheid van gezondheidsvoordelen! Het versterkt je immuunsysteem, bestrijdt vrije radicalen, vermindert ontstekingen, helpt bij de spijsvertering, en is goed voor je ogen, haar en huid. Leer meer over Amla door hier te klikken! Wil je meer leren over het bestrijden van ontstekingen? Zie ook: 7 Ontsteking Preventie Tips.

Ashwagandha

Ashwagandha vertaalt zich ruwweg als “paardenkracht”. Het wordt in India al duizenden jaren gebruikt vanwege de gunstige effecten op de gezondheid van lichaam en geest. Withania somnifera, Indiase ginseng, en Winter Cherry zijn allemaal namen voor het poeder. Het oude geneeskrachtige kruid wordt geclassificeerd als een adaptogeen kruid, ook wel bekend als een kalmerend kruid. Adaptogenen worden in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde al eeuwenlang gebruikt om de energie te verhogen, de stemming te verbeteren en stress te verminderen. Het verbetert je mentale en fysieke weerbaarheid. Als je veel stress hebt, is dit ideaal.

Kurkuma

Kurkuma, ook bekend als heilig poeder, koenjit of geelwortel, wordt in de Ayurvedische geneeskunde al eeuwenlang gebruikt om ziekten te voorkomen en de gezondheid te ondersteunen. Dit is te danken aan de hoge concentratie aan vitaminen en mineralen van kurkuma, met name vitamine B6, vitamine C, ijzer, magnesium en kalium. De antioxidant curcumine is echter het belangrijkste bestanddeel van kurkuma. Kurkuma bevat deze stoffen, wat betekent dat het kan helpen bij infecties, ontstekingen, koorts en spijsverteringsproblemen. Bovendien zouden reumapatiënten er baat bij hebben, evenals mensen met leveraandoeningen en hart- en vaatziekten. Wilt u meer weten over kurkuma? Zie ook: Kurkuma Kurkuma: Alles wat je moet weten over dit superfood (kurkuma/ geelwortel).

Astragalus (gele leider of Huang Qi)

Astragalus membranaceus, ook bekend als gele leider of Huang Qi, is een van China's krachtigste adaptogene kruiden. Het wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen en mensen vitaler te maken en beter bestand tegen stress. Het wordt ook veel gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, longversterking, allergieën en virussen te behandelen. Het kruid zou virussen doden en de luchtwegen ondersteunen, waardoor u gemakkelijker kunt ademen. Verder kan astragalus heilzaam zijn voor mensen die lijden aan een burn-out. Astragalus geeft je ook meer energie en maakt je beter bestand tegen stressprikkels. Wat dacht u van astragalus? Kijk dan eens in onze winkel: Astragalus poeder, biologisch

Gember (Ginger)

Zingember officinale is de botanische naam voor gember. Gember wordt al meer dan 3000 jaar gekweekt op plaatsen als Centraal-Afrika, Guatemala, China, Japan, India en Jamaica. Veel mensen associëren gember met gemberkoekjes, maar gember wordt in China en India al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Dit is te danken aan de aanwezigheid van 17 geneeskrachtige stoffen in gember, waaronder magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6, evenals gingerol, lineol, borneol, zingibain, zingibereen, zingiberol, pheilandreen, en shogaol. Volgens de Ayurvedische geneeskunde maken al deze ingrediënten gember tot een uitstekende behandeling voor Alzheimer, artritis, spijsverteringsproblemen, vermoeide spieren, verlagen van de bloedsuikerspiegel, ontstekingen, wagenziekte, maagklachten, maar ook voor afvallen en het verhogen van het libido!

Panax Ginseng uit Korea

Koreaanse Panax Ginseng is genoemd naar het Griekse woord panacea, wat “geneest alles” betekent. Koreaanse Panax Ginseng struiken groeien in Oost-Aziatische bergen, voornamelijk in Zuid-Korea, China, en Japan. De wortel van de ginseng plant wordt gebruikt om supplementen te maken en wordt gebruikt om een verscheidenheid van kwalen te behandelen. Het is bijvoorbeeld een krachtig adaptogeen, dat het vermogen om zich aan te passen aan psychologisch en fysiek veeleisende omstandigheden verhoogt. Daarom gebruiken atleten vaak Koreaanse ginseng. Het bevordert het fysieke en mentale welzijn en geeft energie en een gevoel van vitaliteit.

Ginseng helpt ook bij de behandeling van vermoeidheid, uitputting en concentratieverlies. Het bevordert ook een goede werking van het immuunsysteem en helpt bij het verminderen van stress. Volgens studies verlaagt Koreaanse ginseng het cholesterol- en suikergehalte in het bloed, zodat dit ayurvedische kruid ook kan helpen bij de behandeling van een hoog cholesterolgehalte en diabetes type 2. Tenslotte blijkt het gebruik van Ginseng een libido verhogend effect te hebben. Wilt u meer weten over het kopen van Koreaanse Panax Ginseng? Meer informatie vindt u hier: Werking en voordelen van Koreaanse Panax Ginseng

Triphala Churna

Triphala is de Ayurvedische naam voor een traditioneel vruchtenmengsel bestaande uit Amalaki, Bibhitaki, en Haritaki. Van deze specifieke combinatie wordt gezegd dat ze helende eigenschappen heeft, zoals het reinigen van ons spijsverteringsstelsel. Een van de Ayurvedische principes is dat ziekte kan ontstaan, vooral als het spijsverteringsstelsel niet goed werkt. Triphala helpt bij het onderhoud van het spijsverteringsstelsel en het herstel van een verstoorde darmfunctie. Het is heilzaam bij constipatie, winderigheid en buikkrampen. Triphala staat in de Ayurvedische geneeskunde ook bekend om zijn superieure ondersteuning van het immuunsysteem en de darmflora. Dit is te danken aan het ontgiftende effect van Triphala op de darmen en de lever.

Shatavari

Shatavari, ook bekend als Asparagus racemosus, is een aspergesoort die oorspronkelijk uit India en de Himalaya komt. Het is een cruciaal Ayurvedisch kruid voor vrouwen. Het zou bijvoorbeeld helpen om het lichaam van een vrouw in balans te houden en de vruchtbaarheid te bevorderen. Shatavari heeft een kalmerende werking en is heilzaam voor de ademhaling, de spijsvertering, het libido, het zenuwstelsel en het verminderen van menopauzesymptomen.

Rehmannia (Chinees vingerhoedskruid)

Rehmannia glutinosa, ook bekend als Chinees vingerhoedskruid, is een Chinees ayurvedisch kruid. Volgens de traditionele visie is een goede gezondheid gebaseerd op de harmonie van tegengestelde maar complementaire krachten – yin en yang. Rehmannia wordt verondersteld heilzaam te zijn voor yin energie onevenwichtigheden. Regmannia wordt van oudsher gebruikt voor de behandeling van bacteriële infecties, vermoeidheid en stress, maar ook voor diverse ontstekingsziekten zoals astma en artritis. Meer informatie over dit Ayurvedische kruid vindt u hier: 8 gezondheidsvoordelen Chinees vingerhoedskruid, Rehmannia

Schizandra

De schizandra is inheems in de wilde, weelderige en bergachtige gebieden van China. Schizandra bessen, die rijk zijn aan lignanen, worden al meer dan 2000 jaar gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Deze duurzaam geoogste schizandra bessen staan bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen, maar ook om hun bijdrage aan het behoud van voorouderlijke plantgeneeskundige praktijken, rijke ecosystemen, en panda's! Schizandra is ook bekend als Magnolia Vine of ‘Fruit met Vijf Smaken'. Het dankt zijn naam aan de vijf verschillende smaken van de bes, die overeenkomen met de vijf elementen die centraal staan in de traditionele Chinese kruidengeneeskunde: zuur (hout), bitter (vuur), zoet (aarde), zuur (metaal), en zout (water).

Volgens de Chinese kruidengeneeskunde komt het kruid met deze vijf smaken ten goede aan alle vijf yin-organen: de lever, de longen, het hart, de nieren en de milt. Maar Schizandra zou je ook meer energie geven, de spijsvertering verbeteren, en huidveroudering tegengaan! Wilt u meer weten over de voordelen van Schizandra? Meer informatie is hier beschikbaar: Waarom is Schisandra gekozen? Leer meer over de 6 voordelen en effecten van Schizandra.

Shilajit

Shilajit is een mineraalrijke organische verbinding die als een kleverige, teerachtige substantie tussen rotsgrotten in de Himalaya sijpelt. Het is een bijzonder nutriëntenrijk en efficiënt supplement dat een hoge concentratie mineralen en fulvinezuur bevat. Fulvinezuur is een krachtige antioxidant die ontstekingsremmend werkt, beschermt tegen vrije radicalen en celschade, en helpt het testosteronniveau te verbeteren om haaruitval, verlies van spiermassa, vermoeidheid, lichaamsvet en een laag libido tegen te gaan. Mineralen daarentegen zijn voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Shilajit wordt al eeuwenlang in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt vanwege zijn hoge gehalte aan mineralen en fulvinezuren als alternatief geneesmiddel bij nieraandoeningen, chronische ziekten, bloedarmoede, spijsverteringsstoornissen, verouderingsverschijnselen, artritis, diabetes en allergieën, maar ook om het libido te verhogen, het immuunsysteem te stimuleren en stress te verminderen.

 

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige