Wat zijn de voordelen van Ashwagandha?

De top 7 voordelen van Ashwagandha.

Ashwagandha is een eeuwenoud geneeskrachtige kruid met vele gezondheidsvoordelen. Het wordt gezien als een adaptogene kruid. Het kan moeilijk zijn de dag door te komen als je moe of gestrest bent. Een goede oplossing wordt gegeven door de natuur met adaptogenen. Om de gemoedstoestand te verbeteren, stress te verminderen en energie op te wekken worden al eeuwen adaptogenen gebruikt in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde.

Volgens liefshebbers van Ashwagandha kan een extract van de wortel helpen met het bestrijden van verschillende gezondsheidsproblemen. Van vermoeidheid, angst en depressie tot slapeloosheid.

Het verlaagt symptomen die angst opwekken, helpt tegen een depressie, stimuleert de hersenfunctie, stabiliseert de bloedsuikerspiegel en de cortisolspiegel. Wat zijn nu de voordelen van dit geneeskrachtige kruid en is Ashwagandha echt zo goed als wordt gezegd?

Ashwagandha, wat is het?

Alvorens we de voordelen bespreken willen we eerst weten wat Ashwagandha nu eigenlijk is. Ashwagandha wordt ook wel Indiase Ginseng of Winterkers genoemd. Al eeuwenlang wordt het gebruikt in de traditionele Ayurdische geneeskunde afkomstig uit India. Ook in Afrika en het Middenlandse Zeegebied groeit het kruid inmiddels ook. Steroïde lactonen en alkaloïden zijn de belangrijkste bestandsdelen van Ashwagandha. Het is verkrijgbaar in capsulevorm of poedervorm en is inmiddels een erg populair supplement vanwege de gezondheidsvoordelen.

Wat zijn de voordelen voor de gezondheid van Ashwagandha?

Al eeuwenlang worden de wortels van Ashwagandha gebruikt tegen verschillende aandoeningen zoals geheugenverlies, stress, koorts, zenuwinzinkingen, diabetes, gastro-intestinale problemen, huidaandoeningen, artritis, constipatie en slapeloosheid.

De zaden, bladeren en de vrucht worden gebruik om een verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen. Deze eeuwenoude superfood nemen we in de top 7 voordelen met je door.

Stress en angst verminderen

Het ervaren van stress en angst staat in verbinding met een hoge cortisol. Ashwagandha wordt gezien als een adaptogeen. Ashwagandha is een kruid dat een verstoorde hormoonbalans in evenwicht kan brengen. Bij gestreste personen verlaagt het niveau cortisol bij het gebruik van een extract van Ashwagandha.

Het normaliseert het cortisol niveau en ondersteunt de bijnieren. Het is slecht voor de gezondheid om voortdurend stress te ervaren. Stress kan komen door bepaalde angsten die je ervaart. Je verminderd stress en angsten bij een normaal cortisol niveau.

Het is ontstekingsremmend

Bij infecties, toxines en trauma’s is een ontsteking een natuurlijke reactie van het lichaam op deze aandoeningen. Om het evenwicht te herstellen produceert normaal gesproken het lichaam een ontstekingsremmende reactie. Ons lichaam kan dit reguleren op het moment dat er een chronische pijn is. Deze chronische pijn zorgt voor een onbalans.

Overmatige ontstekingen worden aangepakt door vele verschillende Ayurvedische kruiden. Uit onderzoek is gebleken dat ashwagandha bewezen effectief helpt bij het verminderen van ontstekingen.

Het consumeren van Ashwagandha thee helpt ontstekingen te verlichten.

Preventie en bestrijding van acne

De antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen van Ashwagandha zorgen ervoor dat het de huid beschermt tegen infecties en acne. Veroudering wordt tegengegaan door de gestimuleerde aanmaak van collageen in onze huid. Een gevoelige en/of onstoken huid wordt verzacht en gekalmeerd met Ashwagandha.

Poeder waarin Ashwagandha is verwerkt zoals bij bijvoorbeeld natuurlijke gezichtsmaskers helpen bij de genezing van acne, puistjes, mee-eters, herstelt ontstekingen en verminderd littekens.

Positieve invloed op het hard

Het hard wordt positief beïnvloed bij gebruik van Ashwagandha. Het helpt tegen pijn in de borst, hartaandoeningen, een hoge bloeddruk en te hoog cholesterol. Voor het behoud van een gezond hart is het aan te raden Ashwagandha poeder te gebruiken.

Ashwagandha en slapenloosheid

Heb je vaak moeite met in slaap komen en lig je nachten wakker? Ashwagandha kan hiervoor de oplossing zijn. Ashwagandha bevat verschillende slaapverwekkende eigenschappen die kunnen helpen bij mensen die lijden aan slapeloosheid. Een kop warme melk gemengd met Ashwagandha poeder voor het slapen gaan zorgt ervoor dat je lichaam ontspant waardoor je eenvoudiger in slaap komt.

Vergroot je uithoudingsvermogen

De kans is groot dat je je in deze hedendaagse levensstijl sneller moe of uitgeput voelt. Je voelt je vaak sneller moe en zonder energie bij een ongezonde levensstijl en voeding.

Ashwagandha kan je helpen bij je dagelijkse energiebehoefte zodat jij je dagelijkse taken beter bij kan benen. Je voelt je fitter doordat Ashwagandha zorgt voor een dagelijkse portie essentiële energie. Het verhoogt daarbij je algehele geheugen en zorgt voor een goede nachtrust.

Het ondersteunt bij Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij pigment verloren gaat bij de huid en het haar waardoor je witte plekken krijgt. Wanneer de cellen die pigment afsterven of niet meer functioneren treedt deze aandoening op. De aandoening kan niet volledig worden genezen. Medische behandelingen kunnen enkel de symptomen verminderen. Bij regelmatige consumptie van Ashwagandha kan Vitiligo worden vertraagd.

Ashwagandha, het magische kruid

We hopen dat deze blog je een goed inzicht heeft gegeven in het gebruik en de bijbehorende voordelen van Ashwagandha. Het helpt tegen ontstekingen, zorgt voor een beter algeheel geheugen, zorgt voor een betere spieropbouw, vergroot de vruchtbaarheid, verminderd stress en angsten en zorgt voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel.

Daarnaast heeft Ashwagandha een rustgevende werking die helpen bij een goede geestelijke gezondheid. Ook werkt het positief op je energiegehalte helpt het tegen een te hoge bloeddruk en verlaagt het je cholesterolgehalte.

Probeer Ashwagandha zeker zelf een keer uit als je overtuigd bent geraakt. Ashwagandha is verkrijgbaar is poeder, tabletten en capsules. Als je het poeder gebruikt kun je het gemakkelijk mengen door een smoothie, (drink)yoghurt of fruitdrank. Zo kun je eenvoudig profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van Ashwagandha.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige