Wat zijn gezondheidsvoordelen van paddenstoelen?

Geneeskrachtige Paddenstoelen – Deze moet je zeker kennen!

Er zijn talloze soorten medicinale paddenstoelen, elk met zijn eigen voordelen voor de gezondheid. De meest bekende zijn Lion's Mane, Maitake, Reishi, Chaga, Cordyceps, en Shiitake paddenstoelen. In deze blog wil ik ze graag voor je op een rijtje zetten en uitleggen wat ze voor je gezondheid betekenen.

De manen van de leeuw

Lion's Mane paddestoelen zijn grote, witte, ruige paddestoelen die lijken op de manen van een leeuw. Wig fungus is een andere naam ervoor. Ze worden als culinaire toepassing gebruikt in Aziatische landen als China, India, Japan en Korea. Ze worden echter ook gebruikt als medicinale paddenstoelen. Lion's Mane paddenstoelen kunnen rauw, gekookt, gedroogd of in theevorm worden geconsumeerd. Ze bevatten bioactieve stoffen die het lichaam ten goede kunnen komen, met name de hersenen, het hart en de darmen.

Potentiële gezondheidsvoordelen van leeuwen manen extract

Sommige bestanddelen van de paddenstoel reguleren het lipidengehalte (vetzuur- en cholesterolgehalte), verlagen de bloedsuikerspiegel, en kunnen als antioxidant fungeren. De paddenstoel wordt ook gebruikt bij de behandeling van maagzweren en slokdarmkanker. Vanwege deze toepassingen is Lion's Mane een krachtig poeder dat thuishoort in de categorie van superfoods!

Gezondheidsvoordelen in een oogopslag:

 • Versterkt en stimuleert het immuunsysteem
 • Beschermt tegen vrije radicalen
 • Goed voor de bloeddruk en het cholesterolgehalte
 • Ontstekingsremmend effect
 • Biedt ondersteuning bij maagzweren
 • Kan helpen bij de behandeling van slokdarmkanker
 • Biedt ondersteuning aan de hersenen, het hart en de darmen
 • Helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen

Maitake

Maitake wordt in China en Japan al duizenden jaren medicinaal gebruikt. Hij staat bekend als de “dansende paddenstoel” vanwege het plezier dat hij de mensen heeft gebracht door zijn indrukwekkende reeks gezondheidsvoordelen. Het is een bekende gastronomische paddenstoel die veel wordt gebruikt in de keuken.

Potentiële gezondheidsvoordelen van Maitake

Maitake staat in de Traditionele Chinese Geneeskunde bekend om het versterken van de nieren en lever, het afvoeren van overtollig vocht, en het kalmeren van de geest. Het wordt beschreven als een krachtig middel om de longen en lever te beschermen in oude medische geschriften uit het Oosten. En om de “qi,” of levenskracht, op te wekken. Deze paddenstoel wordt gebruikt als een adaptogeen in de traditionele Chinese geneeskunde. Dit is een tonicum dat het hele lichaam in balans brengt en de weerstand tegen stress verhoogt. In de moderne geneeskunde wordt Maitake echter vooral gebruikt om het immuunsysteem te versterken, diabetes te bestrijden en te helpen bij de behandeling van kanker.

Gezondheidsvoordelen in een oogopslag:

 • Stimuleert de immuunrespons
 • Verbetert de metabolische gezondheid
 • Kan kankercellen remmen
 • Kan een eisprong veroorzaken
 • Vermindert oxidatieve stress

Reishi 

Heb je al gehoord van de paddenstoel Reishi? Deze ongewoon klinkende paddenstoel is snel een must-have aan het worden in de wereld van superfoods. Hoewel hij nieuw is voor onze westerse wereld, maakt de oosterse geneeskunde er al eeuwenlang gebruik van. Deze Japanse melkzwam heeft krachtige gezondheidsvoordelen door zijn hoge concentratie aan natuurlijke vitaminen (waaronder B1, B2 en B3), mineralen (ijzer, magnesium, calcium, zink, koper, mangaan, germanium, enzovoort) en adaptogenen. Hierdoor behoort het tot de familie van de medicinale paddenstoelen. Dit supervoedsel bevat ook antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen.

Potentiële gezondheidsvoordelen van Reishi

Er is in de loop der jaren veel onderzoek gedaan naar de werking van Reishi, en verschillende van deze wetenschappelijke studies hebben verbazingwekkende resultaten opgeleverd. Volgens deze studie heeft de Reishi bijvoorbeeld een positief effect op het verminderen van leververvetting. Uit een andere studie zou zijn gebleken dat Reishi een krachtige antioxidant is die helpt oxidatieve stress te verminderen. Het is niet voor niets dat Reishi de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen! Hieronder volgt een opsomming van de meest aangeprezen Reishi gezondheidsvoordelen:

Gezondheidsvoordelen in een oogopslag:

 • Verbetert het immuunsysteem
 • Draagt bij tot gewichtsbeheersing en gewichtsverlies
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Voorkomt leververvetting
 • Vermindert vermoeidheid, stress en angst
 • Kan helpen bij de bestrijding van hart- en vaatziekten

Chaga Poeder's Potentiële Gezondheidsvoordelen

Zoals eerder vermeld, bevat Chaga een overvloed aan essentiële voedingsstoffen die ons lichaam op dagelijkse basis nodig heeft. Vitamine B complex, D, kalium, cesium, rubidium, vezels, aminozuren, selenium, koper, ijzer, zink, mangaan, en calcium zijn allemaal in overvloed aanwezig. De Chaga paddenstoel bevat ook een verscheidenheid aan heilzame en actieve ingrediënten. Polysachariden, antioxidanten, betulinezuur, melanine, en fytosterolen zijn de belangrijkste. Bovendien bevat de berkenwierzwam Chaga plantaardige steroïden zoals lanosterol en inotodiol.

Elk van deze actieve ingrediënten heeft een duidelijk effect, maar wanneer gecombineerd, hebben ze een grotere impact en dragen ze allemaal bij aan de versterking van het immuunsysteem. Dit stelt Chaga in staat om te helpen bij de preventie en behandeling van ontstekingen en infecties. Als gevolg hiervan is het veilig om te zeggen dat Chaga talrijke gezondheidsvoordelen heeft, waarvan vele kunnen worden toegeschreven aan de immuun-versterkende ingrediënten en antioxidanten.

Gezondheidsvoordelen in een oogopslag:

 • Ondersteunt het immuunsysteem
 • Kalmerende eigenschappen
 • Helpt bij maagzweren en gastritis
 • Goed voor uw cardiovasculair systeem
 • Normaliseert de bloeddruk en het cholesterolgehalte
 • Antimicrobiële activiteit
 • Bescherming tegen DNA-beschadiging
 • Antivirale eigenschappen

Cordyceps

Cordyceps werd in het oude China zo vereerd dat alleen de Keizer het mocht gebruiken. Deze paddenstoel is nu beschikbaar als supplement voor iedereen, niet alleen voor de keizer. Cordyceps is een soort medicinale paddenstoel waarvan wordt gezegd dat hij antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. De Cordyceps paddenstoel wordt vaak gepromoot als een natuurlijke energie booster in de alternatieve geneeskunde.

Potentiële gezondheidsvoordelen van Cordyceps

Voorstanders beweren ook dat deze paddenstoel kan helpen bij astma, depressie, diabetes, vermoeidheid, hoog cholesterol, en infecties aan de bovenste luchtwegen. Cordyceps heeft ook anti-inflammatoire en antioxiderende eigenschappen. Dit kan helpen bij de preventie of behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie). Sommige herbalisten geloven dat Cordyceps het libido verhoogt, veroudering vertraagt, en beschermt tegen kanker. Helaas is hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

Shiitake

Shiitake paddenstoelen, ook bekend als de “keizer van de paddenstoelen”, worden in China al bijna 6000 jaar geconsumeerd. Shiitake paddenstoelen werden vooral bekend tijdens de Ming dynastie (1368-1644). Ze werden beschouwd als het “levenselixer” en waren alleen beschikbaar voor de keizer en zijn familie.

Potentiële gezondheidsvoordelen van shiitake

Het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen in shiitake is een bewijs van de gezondheidseffecten ervan. Shiitake paddenstoelen bevatten echter ook veel prebiotische vezels, die gezonde darmbacteriën bevorderen. Roggebrood staat bekend om zijn vezelgehalte, maar 100 gram verse Shiitake bevat meer dan twee keer zoveel. Shiitake is extreem gezond en voedzaam, alleen al wat vitaminen, mineralen en vezels betreft.

Shiitake paddenstoelen zijn een superfood en traditioneel Aziatisch geneesmiddel. Als gevolg hiervan wordt shiitake poeder veel gebruikt voor een verbeterde immuniteit, algehele gezondheid, en de verlenging van een gezond lang en jeugdig leven. In studies is aangetoond dat shiitake het immuunsysteem versterkt, het cholesterolgehalte verlaagt en de bloedsomloop verbetert.

Gezondheidsvoordelen in een oogopslag:

 • Kan het immuunsysteem versterken
 • Kan anti-kanker eigenschappen bevatten
 • Kan het cholesterol verlagen
 • Kan een preventieve werking hebben tegen hart- en vaatziekten
 • Verlaagt de bloedsuikerspiegel
 • Herstelt vermoeidheid

Raadpleeg voor het gebruik van medicinale paddenstoelen altijd een deskundige, arts of apotheker in geval van twijfel, ziekte, medicijngebruik, zwangerschap of het geven van borstvoeding! Natuurlijk mag je altijd contact met me opnemen als je vragen hebt. Ik hoop echter dat deze blog veel van je vragen heeft beantwoord. En dat je met een gerust hart kunt beginnen met het gebruik van deze bijzondere medicinale paddenstoelen!

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige