Wat zijn natuurlijke bloeddruk verlagers?

10 tips voor het Verlagen van de Bloeddruk (zonder medicijnen!)

We hebben allemaal gehoord dat een hoge bloeddruk slecht voor je is. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Het verlagen van de bloeddruk wanneer deze te hoog is, is dus van cruciaal belang voor de gezondheid. Hoge bloeddruk kan er bijvoorbeeld toe leiden dat cholesterol zich ophoopt in uw slagaders. Uw bloedvaten vernauwen zich, waardoor het risico op een hartaanval of beroerte toeneemt.

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, treft tot één op de vier Nederlanders. En de volgende symptomen kunnen u helpen het te herkennen: hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, kortademigheid, rusteloosheid, en wazig zien.

Maar wat kunt u doen om uw bloeddruk te verlagen? Het antwoord op deze vraag vindt u in de 10 bloeddrukverlagende tips hieronder! Maar laat me eerst uitleggen wat een hoge bloeddruk inhoudt:

Wat is een hoge bloeddruk precies?

Hoge bloeddruk wordt gedefinieerd als het hebben van een bovendruk van 140 en een onderdruk van 90. Een ernstig verhoogde bloeddruk wordt gedefinieerd als een bloeddruk van 180/110 (of hoger). Een normale bloeddruk ligt tussen 120 en 140 mmHg, terwijl een normale onderdruk tussen 65 en 85 mmHg ligt. U kunt uw bloeddruk gemakkelijk thuis controleren met een bloeddrukmeter, maar u kunt het ook door uw arts laten doen.

Hoge bloeddruk oorzaken en gevolgen

In de meeste gevallen is de oorzaak van hoge bloeddruk onbekend. De bloeddruk kan echter door verschillende factoren worden beïnvloed. Deze zijn meestal het gevolg van een slechte levensstijl. U kunt bijvoorbeeld te weinig lichaamsbeweging krijgen, nierschade hebben of te zwaar zijn, maar ook stress en slaapproblemen kunnen een rol spelen bij de bloeddruk. Als bijwerking kunnen sommige medicijnen een verhoging van de bloeddruk veroorzaken. Een verhoogde bloeddruk gaat vaak gepaard met een of meer van de volgende symptomen: hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, kortademigheid, rusteloosheid en wazig zien. Bij twijfel is het dus verstandig om uw bloeddruk te meten! Neem contact op met uw arts als u niet over een bloeddrukmeter beschikt.

Maar waarom is bloeddruk zo belangrijk? Dat is heel eenvoudig! Een hoge bovendruk verhoogt de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Te hoge druk kan bijvoorbeeld de wanden van uw slagaders beschadigen, of deeltjes, zoals cholesterol, kunnen zich ophopen, waardoor de bloedvaten vernauwen. Allemaal zaken die kunnen leiden tot een hartaanval of beroerte. Bovendien moet het hart bij een hoge bloeddruk harder werken om het bloed te laten circuleren. Hierdoor wordt uw hartspier dikker en stijver, waardoor de pompkracht afneemt. Het eindresultaat is hartfalen! Tot slot kan een hoge bloeddruk ook andere organen beschadigen, zoals de ogen en de nieren! Neem uw hoge bloeddruk zeer ernstig! Gelukkig kunnen veranderingen in levensstijl de bloeddruk in veel gevallen verlagen!

Ontdek hier onze 10 tips om de bloeddruk te verlagen.

Een gezonde levensstijl kan, zoals eerder gezegd, het risico op een hoge bloeddruk verminderen. Er is dus veel dat u zelf kunt doen om uw bloeddruk te verlagen. Veel van deze suggesties spreken voor zich, maar ik deel ze graag met u. Dus blijf lezen om erachter te komen wat je kunt doen om een hoge bloeddruk te voorkomen!

Stop met roken

Heeft u een hoge bloeddruk en rookt u? Dan is het een goed idee om daar meteen mee te stoppen. Nicotine is slecht voor je hart. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen en verhoogt de bloeddruk. Het is nog gevaarlijker om te roken als je bloeddruk al te hoog is. Bovendien zijn medicijnen tegen hoge bloeddruk minder effectief bij rokers. Als gevolg daarvan verhoogt roken het risico op hart- en vaatziekten. Er is geen reden om het niet opnieuw te proberen.

Gebruik geen alcohol.

Alcohol is een giftige stof die de bloeddruk doet stijgen. Dit geldt zowel voor sterke drank als voor bier en wijn. Uit onderzoek is gebleken dat alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden, de bloeddruk verhoogt. Hoe meer u echter drinkt, hoe groter het risico. Mensen met hoge bloeddruk moeten alcohol zo veel mogelijk vermijden.

U kunt uw bloeddruk gemakkelijk verlagen door gezond te eten. Hoge bloeddruk kan veroorzaakt worden door het eten van (te veel) suiker, ongezonde vetten, junkfood, rood vlees, en zout. Een gezonde (plantaardige) voeding daarentegen, zoals noten en zaden, groenten, fruit en peulvruchten, kan helpen de bloeddruk te verlagen. Gelukkig komen er steeds meer lekkere plantaardige vleesvervangers op de markt.

Consumeer minder zout

Het menselijk lichaam heeft zout nodig! Zout houdt de vochtbalans in het lichaam op peil en zorgt voor een goede werking van spieren en zenuwen. Je hebt 1 tot 3 gram zout per dag nodig. Te veel zout daarentegen kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Kant-en-klaarmaaltijden, sauzen uit pakjes en zakjes, en zoute snacks bevatten allemaal veel zout. Over het algemeen bevatten verse, onbewerkte producten geen toegevoegd zout.

Omega-3 voor bloeddrukbeheersing

De dagelijkse consumptie van omega-3 vetzuren draagt bij tot het behoud van een normale bloeddruk. U kunt bijvoorbeeld één keer per week vette vis eten. Omega-3 visolie is echter een extra aanvulling op uw voeding. U kunt ook plantaardige omega-3-olie nemen. Deze wordt gewonnen uit algen en is dus overvloedig aanwezig in de superalgen Chlorella en Spirulina. Lijnzaadolie, canolaolie, walnoten(olie), sojaolie, lijnzaad, chiazaad, en hennepzaad zijn andere plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren.

Wat is gezonder: Chiazaad of Lijnzaad? En leer hier meer over omega-3 vetzuren en krillolie.

Mineralen voor het behoud van een gezonde bloeddruk

Kalium en magnesium zijn mineralen die helpen de bloeddruk te verlagen. Kalium zorgt voor een gezonde natriumbalans in uw lichaam. Het helpt ook bij het verwijderen van overtollig natrium uit het lichaam. Bananen, avocado's, mango's, peren, pure chocolade, vijgen en rozijnen bevatten veel kalium. Magnesium verwijdt de bloedvaten, waardoor deze verwijden en zo de bloeddruk verlagen. Volgens onderzoek hebben mensen die voldoende magnesium binnenkrijgen 40% minder kans op hart- en vaatziekten. Avocado's, noten, zaden, vette vis, bananen, groene bladgroenten, en vele andere superfoods bevatten magnesium.

Verminder uwovergewicht

Heeft u een hoge bloeddruk en heeft u overgewicht? Dan kan dit helpen bij gewichtsverlies. Hoe meer u weegt, hoe meer bloed uw lichaam nodig heeft om voedingsstoffen en zuurstof aan te voeren. Meer bloed betekent meer druk op uw bloedvaten. U kunt proberen af te vallen door uw dieet te veranderen of uw lichaamsbeweging te verhogen. Er zijn superfoods die hier ook bij kunnen helpen.

Doe moeite om meer te bewegen.

Regelmatige lichaamsbeweging of fysieke activiteit kan helpen uw bloeddruk te verlagen. Het is goed om een paar keer per week te gaan wandelen of fietsen. In feite werkt lichaamsbeweging net zo goed als medicatie tegen hoge bloeddruk! Natuurlijk moet u zich wel iets meer inspannen. Een pil slikken is veel handiger. Maar medicijnen slikken is niet altijd de beste optie.

Bent u te uitgeput om te sporten? Bezoek onze blog: 10 Energie verhogende strategieën

Verminder stress

Veel mensen zijn zich ervan bewust dat roken, drinken en ongezond eten allemaal kunnen bijdragen aan een hoge bloeddruk. Maar wist u dat stress een belangrijke oorzaak is van hoge bloeddruk? Uw hartspier heeft dan extra zuurstof nodig. Veel mensen hebben tegenwoordig een hoge bloeddruk als gevolg van stress en het bijkomende probleem dat ze niet goed kunnen slapen. We leven in een snelle maatschappij en ons leven is hectisch. Het is altijd een goed idee om te kijken waar u het rustiger aan kunt doen. Of denk na over de dingen die veel van uw energie verbruiken. Een beetje tijd voor jezelf kan wonderen doen!

Wil je meer weten over hoe je je slaap kunt verbeteren als gevolg van stress? Zie ook: 8 Tips om een goede nachtrust te krijgen

Superfoods voor het behouden van een gezonde bloeddruk

Er zijn dus veel dingen die u zelf kunt doen om uw bloeddruk te verlagen. De meest gebruikelijke oplossingen zijn echter gezond eten en voldoende lichaamsbeweging. Er zijn tegenwoordig veel superfoods verkrijgbaar die bloeddruk regulerende eigenschappen hebben. Deze superfoods zorgen er bijvoorbeeld voor dat de bloedvaten ontspannen en wijder worden door de aanwezigheid van veel essentiële voedingsstoffen. Veel superfoods zijn ook goed voor je cholesterol.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige