Wat zijn natuurlijke pijnstillers?

Ontdek nu onze 8 tips voor Natuurlijke Pijnstilling

Elke dag lijdt één op de vijf Nederlanders aan chronische pijn. Dat is natuurlijk niet leuk. Het is gewoon ontzettend lastig. Toch blijven veel mensen thuis veel te vaak met chronische pijn spelen en slikken ze veel te veel pijnstillers zonder doktersrecept. Wat we ook heel goed weten, is dat dit niet goed is voor ons lichaam. Een simpele paracetamol bijvoorbeeld (want hé, het is maar paracetamol!) kan af en toe vervelende bijwerkingen hebben. Wist je dat meer paracetamol innemen dan voorgeschreven uiterst gevaarlijk is en leverschade kan veroorzaken?

Gelukkig zijn er andere, en betere, opties voor pijnbestrijding dan medicijnen zonder recept! Heeft u dagelijks pijn en wilt u er alles aan doen om deze te verlichten? Lees dan verder. Ik zal je in deze blog introduceren in de wereld van natuurlijke pijnbestrijding!

Chronisch ongemak

Chronische pijn wordt gedefinieerd als pijn die langer dan drie maanden aanhoudt. Rug- en nekpijn, whiplash, RSI, fibromyalgie, artrose, en/of hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten. Het kan veroorzaakt worden door een operatie, letsel, infectie, of normale slijtage. Uw conditie, stemming, denken en doen, sociale contacten en activiteiten worden allemaal beïnvloed door de pijn. Het kan zijn dat u depressief bent of zich zorgen maakt over de pijn omdat deze uw kwaliteit van leven belemmert.

In deze gevallen hebben sommige mensen baat bij acupunctuur of acupressuur. Acupunctuur heeft vele voordelen en kan helpen bij migraine, rugpijn, artrose en andere vormen van chronische pijn. Acupressuur, waarbij op specifieke punten op uw lichaam wordt gedrukt, verlicht pijn en heeft een positief effect op uw organen. Lichaamsbeweging, massages, frisse lucht, en voldoende slaap en voeding kunnen echter allemaal helpen om de pijn te verlichten. Dan is er nog de natuurlijke pijnbestrijding, die zeer heilzaam kan zijn. Meer informatie vindt u hieronder!

Wilt u meer weten over hoe voldoende slaap u kan helpen gezonder te leven? Lees dan: 8 slaaptips voor een betere nachtrust.

Natuurlijke pijnbestrijding

Naast acupunctuur, lichaamsbeweging, massage, frisse lucht en voldoende rust biedt de natuur vele pijnstillers. Er is altijd wel een kruid of plant die de pijn kan verlichten. Deze natuurlijke pijnstillers hebben geen nadelige effecten op ons lichaam. Het is van cruciaal belang dat u gezond eet. Het eten van veel junkfood vermindert de effectiviteit van natuurlijke pijnstillers.

Onderzoek dus eerst en vooral uw voeding! Probeer uw voeding voldoende te variëren om ervoor te zorgen dat u voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Eet veel fruit en groenten, en ook gezonde vetten (zoals olijfolie) en vezels. Drink ook veel water. Verder is het van cruciaal belang om junkfood en suikers te vermijden.

Waarschijnlijk ben je nu wel benieuwd welke natuurlijke pijnstillers je kunnen helpen. Deze 8 natuurlijke ontstekingsremmers verlichten de pijn en zijn tegelijkertijd veilig voor ons lichaam:

Ontdek onze top 8 natuurlijke remedies tegen pijn.

De chlorella

De ontgiftende eigenschappen van chlorella zijn welbekend. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen en zware metalen uit het lichaam worden geëlimineerd. Chlorella zou uiterst heilzaam zijn voor mensen die lijden aan Fibromyalgie. Ze geven aan dat spier- en gewrichtspijn verlicht wordt en vermoeidheid vermindert. Chlorella consumptie op dagelijkse basis kan iemands kwaliteit van leven en lichaamsfuncties verbeteren.

Spirulina

Spirulina helpt bij de verwijdering van zware metalen uit het lichaam. Het is ook zeer ontstekingsremmend. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om buikkrampen tijdens de menstruatie te behandelen. Het helpt ook bij het herstel van het evenwicht van de darmflora. Spirulina bevat alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Deze voedingsstoffen helpen het immuunsysteem te versterken en infecties te bestrijden.

Mucuna Pruriens

Mucuna staat bekend als een feel-good adaptogeen. Mucuna helpt bijvoorbeeld bij de aanmaak van dopamine! Verder helpt het bij de productie van spermacellen, de regulering van de hormonale activiteit en het normale verloop van de menstruatie. Het helpt ook bij de bescherming van gezonde lichaamscellen en zorgt voor een goede weerstand. De bestanddelen van dit poeder worden gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Tulsia

Tulsi, ook bekend als Heilige Basilicum, is een natuurlijke ontstekingsremmer. Het kan helpen bij jicht, reuma en andere ontstekingsziekten.

Het is zeer antibacterieel, antiviraal, antischimmel, ontstekingsremmend en pijnstillend. Tulsi helpt bij het voorkomen van infecties en het genezen van wonden. Het werd van oudsher ook gebruikt om de pijn van artrose en reuma te verlichten!

CBD-olie kan helpen bij een verscheidenheid aan klachten en kwalen. Het wordt vaak gebruikt om chronische pijn, angst en stress te behandelen. Het kan ook helpen bij misselijkheid, ontstekingen, slaapproblemen, fibromyalgie en migraine. Er zijn geen bijwerkingen bekend van het gebruik van CBD. Als gevolg daarvan is het veilig om te gebruiken.

Wanneer u geen baat kunt hebben bij bepaalde medicijnen, kan hennepolie talloze voordelen bieden. Het wordt beschouwd als een remedie voor een verscheidenheid aan medische aandoeningen. Hennepolie is bijzonder effectief voor mensen die lijden aan chronische pijn. Sommigen verwijzen er zelfs naar als een wondermiddel!

Wilt u meer weten over CBD-olie? Zie ook: CBD Olie: Voordelen en effecten op jou!

Schimmeldodende paddenstoelen

Schimmelzwammen zijn zonder twijfel superfoods. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in medicijnen tegen maagzweren en slokdarmkanker. Ze versterken het immuunsysteem en verlagen het risico op ziekten die verband houden met virussen en bacteriën. Ze worden vaak gebruikt bij artritis, jicht en reuma, vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen. Het gebruik ervan in deze gevallen kan leiden tot minder pijn.

Fenegriek

Fenegriek is vooral bekend om zijn vermogen om zowel interne als externe ontstekingen te verminderen. Het kan helpen bij artritis en gewrichtspijn. Het kan ook helpen bij spierpijn, jicht, en wondgenezing. Fenegriek wordt in de traditionele Indiase en Chinese geneeskunde gebruikt voor de behandeling van artritis, astma, bronchitis, indigestie, brandend maagzuur, keelpijn, huidproblemen, en libidoproblemen.

Het kruid kurkuma

Kurkuma bevat onder andere de stof curcumine. Van Curcumine is in recente studies aangetoond dat het pijnstillende eigenschappen heeft. Veel mensen melden dat het gebruik van Kurkuma een verschil maakt. Het zou helpen bij infecties, koorts en spijsverteringsproblemen, maar ook de groei van kanker afremmen. Verder zou het goed zijn voor reumapatiënten en mensen met leveraandoeningen. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke pijnstiller. De verlicht gewrichtspijn veroorzaakt door reuma, artrose en artritis.

 

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige