Wat zijn superfoods?

Wat zijn superfoods en wat zijn de voordelen? Onze top 15 met de beste superfoods!

Wat zijn superfoods nu precies? Het antwoord hierop is eigenlijk vrij eenvoudig: voedingsmiddelen die een positieve bijdrage leveren aan verschillende functies van het lichaam en de gezondheid. Superfoods bevorderen de fysieke en mentale gezondheid en ondersteunen bij de bescherming van hart-en vaatziekten. Hoe kan dit? Superfoods bevatten meestal grote hoeveelheden aan vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten, aminozuren en polysachariden. Maar welke producten zijn nu échte superfoods en doen ze allemaal wat ze zouden moeten doen?

Hier in deze blog lees je alles over superfoods. Wat het zijn, wat ze kunnen, de voordelen maar ook de nadelen en welke superfoods bestaan er nu allemaal? Als je dus van plan bent gewicht te verliezen of wil je simpelweg je gezondheid verbeteren? Lees dan zeker even verder!

Superfoods, wat zijn het?

De meeste mensen hebben ooit al gehoord van de term superfoods. Veel mensen weten echter niet welke superfoods er allemaal bestaan en welke voordelen deze met zich mee brengen. Superfoods zijn, zoals hierboven al geschreven, producten die bestaan uit een hoge concentratie aan voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels, aminozuren, antioxidanten en polysachariden.

We voelen ons mentaal beter en zorgen voor een gezond en fysiek sterk lichaam door het nuttige van gezonde voedingsstoffen. Volgens onderzoeken helpen superfoods tegen hart-en vaatziekten, ondersteunen bij het verliezen van gewicht, verminderen huidveroudering, verhogen het libido en beïnvloeden de fysieke en mentale gezondheid positief.  Allemaal positieve eigenschappen dus!

Noten, bosbessen, cranberries, avocado, cacaobonen, hennepzaad, chlorella, spirulina, tarwegras, mucuna pruruers, knofloof, vetrijke vis, olijfolie en fluweelboon zijn allemaal voorbeelden van superfoods. Lees hieronder verder over onze top 15 beste superfoods en om er alles over te weten te komen!

Wanneer mag een voedingsproduct ook een superfood genoemd worden?

Als het beschikt over een grote hoeveelheid voedzame eigenschappen is een voedingsmiddel een superfood. Het moet dus een hoge concentratie voedingstoffen bevatten zoals vitaminen, mineralen, belangrijke vetzuren, aminozuren, eiwitten en antioxidanten. Daarbij komt dat er geen pesticiden, chemicaliën of (groei)hormonen mogen zitten in deze voedingsstoffen. Een voedingsmiddel mag een superfood genoemd worden als het meer dan twaalf voedingsstoffen bevat die goed zijn voor de gezondheid.

De grote hoeveelheid vezels in een voedingsmiddel is een belangrijk kenmerk voor een superfood. Het behouden van een goede spijsvertering, voorkomen van hart- en vaatziekten en bestrijding van kanker zijn eigenschappen van vezels. Hoge concentraties vitamine A,B en E, ijzer, fosfor, foliumzuur en magnesium zijn tevens belangrijke kenmerken voor verschillende superfoods.
Ook onverzadigde vetten en eiwitten bij bijvoorbeeld amandelen, vis, bonen en linzen zijn kenmerken van superfoods. Hartproblemen worden verlaagd bij het gebruik van onverzadigde vetten.

Ook bevatten superfoods hoge concentraties antioxidanten. Antioxidanten houden de huid jonger, voorkomen rimpels maar hebben ook de eigenschap dat ze ziekte bestrijdend zijn. Bosbessen als superfood wordt van oudsher vaak gebruikt. Dit is een goede keuze maar er zijn betere beschikbaar. Bijvoorbeeld Chinese Goji bessen, deze bevatten 10 keer zoveel antioxidanten per 100 gram dan bosbessen. Zelfs 40 keer zoveel ten opzichte van rauwe cacao.

Waarom superfoods als ik al gezond eet?

Waarom zou ik ze eten, nu ik weet wast superfoods zijn? Ik volg toch al een gezonde levensstijl? Een aantal jaar geleden kookten we nog massaal vers. Hedendaags kiezen we toch vaker voor kant-en-klaar maaltijden, opwarmbare gerechten of samengestelde groentepakketten. Door deze kentering in etensstijl kijken we minder goed naar de voedingsstoffen die in het eten zitten. Hierdoor liggen calorierijke gerechten met een grote hoeveelheid koolhydraten al snel in onze winkelwagen.

De meeste mensen hebben niet door dat wat ze eten niet erg voedzaam is en dat ze niet alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgen. Iets lijkt misschien erg gezond, maar is het vaak niet.
Essentiele voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten, aminozuren en polysachariden is wat je lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid.

Moet je dus elke dag koken met superfoods? Nee, dat is zeker niet nodig. In onze drukke levens is dit ook niet haalbaar. Superfoods zijn echter ook makkelijk toe te voegen aan maaltijden. Ook kun je af en toe gerechten maken met superfoods. Bak bijvoorbeeld eens in kokosolie, maak een schaal yoghurt met bosbessen en rauwe cacao. Wil je wel een keer ‘’superfood proof’’ eten? Maak dan eens een linzensoep of zet een salade in elkaar met superfoods!

Gezondheid en superfoods

Superfoods helpen zoals hierboven aangegeven voor een fysieke en mentale gezondheid. Maar zijn dit niet allemaal mythen? Het antwoord hierop is eenvoudig: nee! Het zijn natuurlijke middelen zonder hormonen en chemische middelen boordevol belangrijke voedingsstoffen.

Bijna alle superfoods bevatten een grote hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten, aminozuren en polysachariden. Dit vind je ook in je dagelijkse voeding maar in mindere mate. Een versterking van je weerstand, immuunsysteem en extra energie zijn voordelen bij een gezonde hoeveelheid voedingstoffen. Door de vitamine C en antioxidanten zorgt het daarnaast ook voor een jonge huid en een versnelde stofwisseling wat zorgt het verliezen van gewicht kan stimuleren.

We gaan beter in ons vel zitten door een verhoogde energie, verbeterde weerstand en immuunsysteem en een jongere huid. Hierdoor verbeterd je mentale gezondheid wat de kans op depressie verlaagd. Het zorgt ook voor een lager cholesterol gehalte door het minderen met verzadigde vetten. Hart- en vaatziekten komen vaak door een te hoog cholesterol gehalte.

Belangrijk om te weten is dat superfoods geen wondermiddelen zijn. Ze kunnen je ondersteunen bij een gezonde levensstijl en een betere mentale en fysieke gezondheid. Naast het gebruik van superfoods is beweging ook essentieel voor je lichaam.

Welke superfoods met welke hoeveelheden moet ik eten?

Variatie in superfoods is belangrijk om het meeste eruit te halen. Dit doe je simpelweg door naar de kleuren van de superfoods te kijken. Je haalt het meeste eruit als je 2 tot 3 verschillende kleuren superfood eet. Belangrijk hier is dat je nooit teveel pakt. Als voorbeeld heb je geel/bruin, zoals cacao, noten, zaden en oliën. Groente (groen). En rood/blauw (fruit).
Kijken wat je eet is ook bij superfoods belangrijk. Win informatie in als je superfoods eet in combinatie met medicijnen of zwangerschap. Doordat superfoods aan populariteit wint wordt de term superfood ook vaak marketing gerelateerd misbruikt. Lees dus altijd op de declaratie hoeveel koolhydraten, suikers, zout, verzadigde vetten en calorieën een product bevat. Een mueslireep kan er gezond uit zien maar door de toevoeging van suiker of smaakmakers kan deze soms toch ongezond zijn.

Ga voor het echte superfood en laat je niet verleiden door de verpakkingen die er ‘’gezond’’ uit zien.

De top 15 superfoods

Je kunt superfoods dus indelen op kleur. Ben je nu benieuwd naar de superfoods? Lees dan zeker verder! In deze top 15 lees je alles over een aantal belangrijke superfoods!

Bosbessen

Bosbessen, een van de bekendste superfoods. Inmiddels zijn deze overal verkrijgbaar. Antioxidanten zoals anthocyanine en flavonoïden worden gevonden in bosbessen. Wetenschappelijk is bewezen dat deze stoffen de slechte effecten van vrije radicalen tegengaan. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor vele ziektes zoals de ziekte van Alzheimer en kanker. Bosbessen verminderden daarnaast het verouderingsproces van zenuwen en stress.

Bosbessen bevatten veel vitamine K en C die helpen bij de opname van ijzer en versterken het immuunsysteem. Ook verlagen bosbessen het cholesterol gehalte door de grote hoeveelheid vezels. Ook bevatten bosbessen veel mangaan wat helpt bij de ondersteuning van botten, weefsels, het libido maar ook de stofwisseling. Door de stimulans aan de stofwisseling helpt het bij het verliezen van gewicht.

Acai bessen

Een smaakvolle zoete bes met een grote concentratie vitamine C en antioxidanten. Ook de acai bes wordt vaak ingezet bij producten om het verliezen van gewicht te bevorderen. Door deze antioxidanten zorgt het net als bij bosbessen voor de bestrijding van vrije radicalen die ziektes als Alzheimer en kanker kunnen veroorzaken. Ook bevat de Acai bes een hoge concentratie kalium wat zorgt voor het goed functioneren van weefsels, cellen en de organen.

Tip: Bessen die deze lijst niet gehaald hebben maar ook zeker superfoods zijn, zijn Goijbessen, Moerbeibessen en Incabessen.

Chlorella

Chlorella is een kleine alg met de grootte van één cel. Chlorella wordt gezien als een middel voor een natuurlijke ontgifting. Chlorella verbeterd het immuunsysteem omdat het de aanmaak van antilichamen stimuleert en metalen als kwik, lood en cadmium helpt het lichaam uit te krijgen.
Het bevat daarnaast een grote concentratie aan vezels, omega-3 vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Spirulina

Net als Chlorella is Spirulina een kleine alg met veel essentiele voedingsstoffen. Spirulina bevat veel vitaminen, mineralen, aminozuren, omega-3 vetzuren en eiwitten. Spirulina bevat ongeveer 60% tot 70% eiwitten en alle belangrijke aminozuren. Spirulina is dus goed te gebruiken bij het behoud van een stabiele bloeddruk, een goede weerstand, om je lichaam te detoxen,, je bloeddruk stabiel te houden of als je jouw lichaam een energieboost wilt geven.

Mucuna Pruriens

Mucuna Pruriens, oftewel fluweelboon is een peuldragende tropische plant die snel groeit. De peulen, het zaad en het haar van de plant bevatten vele verschillende voedingsstoffen zoals bioactieve stoffen, eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vezels. Fluweelboon wordt gebruikt tegen de depressie, onvruchtbaarheid, worminfecties, diabetes en de ziekte van Parkinson. Levodopa is het belangrijkste bestandsdeel wat helpt bij geheugen, spieropbouw, het immuunsysteem, motoriek, je stemming en het libido.

Chiazaad

Chiazaad werd eeuwen geleden al gebruikt door Maya’s en Azteken als voeding of als medicijn. Chiazaad bevat veel essentiele voedingsstoffen zoals vitaminen, calcium, mineralen, eiwitten, omega-3 vetzuren, magnesium, selenium, ijzer, kalium en vezels. Chiazaad helpt bij het verlagen van de kans op botverkalking, vertraagd het verouderingsproces, helpt de stoelgang, bevorderd gewichtsverlies en helpt bij de aanmaak van spieren.

Door de grote hoeveelheid omega-3 vetzuren helpt het de hormoonbalans te behouden, werkt het ontstekingsremmend en wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleind. Vermaal eerst het Chiazaad om de voedingstoffen vrij te laten komen!

Als je geen Chiazaad hebt kun je hennepzaad of lijnzaad gebruiken. Ook deze zaden zijn rijk aan de bovengenoemde voedingsstoffen en vallen hierdoor ook zeker tussen de superfoods.

Groene voedingsmiddelen

Groene voeding mag zeker niet ontbreken op deze lijst. Broccoli, spruitjes, spinazie, paksoi, tarwegras en boerenkool zijn zeker belangrijk bij een gezonde voedingsstijl. Groene voedingsmiddelen bevatten veel ijzer, zink, antioxidanten, foliumzuur, calcium en vitaminen A,C en E. Ook bevat het Sulforafaan wat zou helpen bij de bescherming tegen kanker. Deze voedingsmiddelen bevatten een lage hoeveelheid koolhydraten maar die er in zitten zijn complexe koolhydraten. Deze zitten vol vezels welke goed zijn voor de gezondheid.

Pure chocolade

Donkere chocolade met meer dan 60% cacao bevatten meer gezonde antioxidanten, flavanol en plantaardige verbindingen dan fruit volgens onderzoek. Rauwe cacao is namelijk rijk aan antioxidanten. Het eten van pure chocolade met meer dan 85% cacao of het eten van rauwe cacao helpt cholesterolgehaltes te verlagen en biedt dus bescherming tegen diabetes type 2 en verminderd stress. Daarnaast werkt het antibacterieel. Deze gezondheidsvoordelen zijn er alleen bij pure chocolade en rauwe cacao.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren krijgen we alleen via eten binnen en zijn een belangrijke voedingsstof bij bloedstolling en de opbouw van celmembranen in de hersens. We maken van ons zelf geen omega-3 aan. Al onze organen werken het beste als we genoeg omega-3 binnen krijgen. Omega-3 verzuren verlagen het cholesterol, verlicht ontstekingen, verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en helpt bij het verliezen van gewicht.

Belangrijk dus om voldoende superfoods te eten die omega-3 bevatten. De volgende producten zijn rijk aan omega-3 vetzuren:

Walnoten
Amandelen
Lijnzaad
Chiazaad
Hennepzaad
Chlorella
Spirulina
Sojaolie
Visolie
Forel
Haring
Zalm

Noten

Bekende superfoods zijn noten. De bekendste ‘’superfood noten’’ zijn amandelen en walnoten. Deze zitten vol vitamine E, bevatten onverzadigde vetten en belangrijke omega-3 vetzuren die helpen bij de verlaging van het cholesterol gehalte. Eet dagelijks een hand vol noten. Zeker als je gewicht wilt verliezen is een hand genoeg!

Avocado’s

Een avocado bevat veel vezels, vitamine E, foliumzuur, kalium en magnesium. Een van de belangrijkste redenen waarom een avocado gezond is, is door de onverzadigde oliezuren die er in zitten en helpen het cholesterol te verlagen. Ook het gezichtsvermogen wordt ondersteund bij het eten van avocado’s door de luteïne en zeaxanthine gehaltes. Deze antioxidanten verlagen de kans op staar en maculadegeneratie.

Gember

Een bekende smaakmaker in gerechten, gember. Ook heeft gember door het bestandsdeel gingerrol in de wortel verschillende gezondheidsvoordelen. Het verminderd lichamelijke klachten en verhelpt misselijkheid. Je voegt het eenvoudig toe aan maaltijden maar je kunt ook gemakkelijk een thee zetten van gember.

Ginseng

Een medicinale plant die al eeuwen wordt gebruikt in Azië en Noord-Amerika door de geneeskrachtige werking. De dikke vlezige wortels van Ginseng worden gebruikt voor de gezondheid. De rijke hoeveelheid adaptogenen zorgen voor de kracht van de plant en de wortels. Het heeft beschermende en balancerende eigenschappen. Ginseng helpt bij concentratie, stress en vermoeidheid. Het zorgt voor betere sportieve prestaties en een versterking van het immuunsysteem.

Misschien klinkt Ashwagandha je bekend in de oren. Ashwagandha wordt ook wel de Indiase Ginseng genoemd.

Kurkuma

Een van de populairste specerijen tegen depressies is Kurkuma, oftewel geelwortel. Het verbeterd de werking van antidepressiva of werkt soms zelfs beter dan antidepressiva. Het ondersteunt daarnaast de lever en helpt de spijsvertering.

Rauwe honing

Een uitstekende suikervervanging en hierdoor ook een fantastische superfood! Rauwe honing heeft meer dan 80 verschillende gezondheidsvoordelen. Het is het meest gezonde voedingsmiddel ter wereld. Het bevat namelijk vitaminen C,D,E en complex B vitaminen, aminozuren, eiwitten en plantaardige pigmenten. Dit zorgt voor een positieve werking op het lichaam. Het houdt schadelijke bacteriën buiten de deur en zorgt voor een stabiele spijsvertering.

Eindnoot superfoods

Een belangrijke toevoeging voor je leefstijl en gezondheid zijn superfoods. Je dieet mag hierdoor niet enkel uit superfoods bestaan. Variatie is belangrijk om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er veel mogelijkheden om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Voeg superfoods toe aan maaltijden of koop ze als supplement.

Superfoods zijn geen wondermiddelen! Als je gewicht wil verliezen is een gebalanceerde levensstijl belangrijk met voldoende beweging en een aangepast dieet. Als je het cholesterolgehalte wilt verlagen kijk dan ook naar de verzadigde vetten die je binnenkrijgt in je reguliere voeding. Superfoods helpen echter om op een simpele manier je lichaam en geest positief te stimuleren. Doe wel concessies met je huidige eetpatroon!

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige