Wat zijn supplementen voor je gehoor?

Supplementen die je gehoor kunnen beschermen

Als je gehoor te regelmatig wordt blootgesteld aan harde muziek of harde geluiden is er de mogelijkheid dat je gehoorschade oploopt. Het kan jaren duren voordat dit gebeurt want de schade ontstaat geleidelijk. Je kunt dan last krijgen van een suis of een piep in het oor of zelfs slechthorend worden. Wanneer je last hebt van een suis of piep in het oor wordt dit tinnitus genoemd. Wanneer trilharen in je oor beschadigd raken of afsterven wordt dit gehoorbeschadiging genoemd. Trilharen die zijn afgestorven groeien namelijk niet meer terug. Trilharen zijn nodig omdat ze geluidsgolven doorgeven aan je gehoorzenuw. Een gehoorbeschadiging is helaas altijd blijvend. Daarom is het dus nog belangrijker om dit te voorkomen. Er zijn mineralen en vitamines die het gehoor kunnen ondersteunen.

Voorkomen van gehoorbeschadiging

Het verstandig omgaan met harde(re) geluiden is het allerbelangrijkst voor het beschermen van het gehoor. De GGD geeft enkele belangrijke tips voor de bescherming van je oren:

-Zet het volume zachter dan dat je normaliter doet;
-Stel een begrenzer in als je vaak muziek luistert met oortjes. Mocht dit niet mogelijk zijn op je telefoon zorg dan dat het volume op maximaal 2/3 staat;
-Het dragen van oordopjes wanneer je op stap gaat;
-Het wordt aangeraden om zo ver mogelijk van speakers te gaan staan: 10 meter op een locatie buiten en 2 meter op een locatie binnen;
-Een ‘oorpauze’ nemen door af en toe even naar buiten te gaan of je koptelefoon af te zetten.

Het beschermen van je oren met behulp van mineralen en vitamines

Vrije radicalen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van gehoorbeschadiging door harde geluiden. In ongunstige gevallen kunnen vrije radicalen (agressieve stoffen) schade brengen aan weefsels en cellen. Er kan een overschot aan vrije radicalen in het oor ontstaan wanneer zich stressvolle situaties voordoen in het oor, denk aan harde geluiden.

Antioxidanten zoals vitamine A, C en E zouden volgens verschillende wetenschappers het oor kunnen helpen bij het neutraliseren van de vrije radicalen. Ook lijkt magnesium (in combinatie met de antioxidanten) ook een gunstig effect te hebben in de oren. Zo zou magnesium de doorbloeding kunnen stimuleren wat de trilharen beter beschermt.

Een tekort aan zink en vitamine B12

Mensen met tinnitus hebben vaker een tekort aan zink of vitamine B12 dan mensen zonder tinnitus zeggen wetenschappers. Daarnaast zouden mensen met tinnitus maar zonder vitamine B12 tekort minder last hebben van hun tinnitus dan mensen met een vitamine B12 tekort. Het is nog niet helemaal bekend wat de werking is van vitamine B12 op het gehoor maar wel dat het bijdraagt aan de zenuw- en hersenfuncties en van belang is voor je zenuwstelstel. Zink is van belang bij het aanmaken van weefsels en cellen en speelt ook een rol bij eiwitsynthese, denk aan DNA. Er is nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig maar zink werkt waarschijnlijk ook voor de zenuwuiteinden in het gehoor.

Voor het beschermen van je gehoor kunnen voedingsstoffen dus een rol spelen. Het is nuttig om te onderzoeken of je een tekort aan zink of vitamine B12 in je bloed hebt als je last hebt van tinnitus.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige