Wat zit er in Chlorella en wat is de werking?

Superfoods zoals spirulina en chlorella, noten, zaden, groene groenten en zelfs pure chocolade winnen aan populariteit. Spinazie, algenpoeder, amandelen, pompoenpitten, chiazaad en de goede oude boerenkool worden plotseling overal ter wereld aan smoothies toegevoegd en iedereen lijkt wel quinoa te eten. De hoeveelheid superfoods is eindeloos en het is begrijpelijk dat het er niet overzichtelijker van wordt.  Want wat moet je wel en wat moet je niet eten? En wat doet het eigenlijk met je? In deze blog gaan we je kennis laten maken met Chlorella, een van de meest veelzijdige superfoods. Het is een oude superalg met hoge voedingswaarde en eindeloze gezondheidsvoordelen. En we beantwoorden de vraag “Chlorella: wat zit er in en wat doet het met me?”. Lees dus verder om te weten te komen hoe Chlorella je leven op een heel eenvoudige manier kan helpen!

De oorsprong van Chlorella

Al tientallen jaren wordt in Azie het wondermiddel Chlorella gebruikt. Maar wat is dat nu precies, Chlorella? Het is een eencellige groene alg uit Oost-Azië die groeit in zoet water. Eencellige algen zijn al meer dan 2,5 miljard jaar op deze aardbol te vinden en zijn hiermee de oudste vormen van leven.
Eencellige algen zoals Chlorella kunnen zich erg goed aanpassen aan verschillende omstandigheden. Ter vergelijking: de Homo Sapiens zijn hier na schatting ‘’pas’’ 200.000 tot 300.000 jaar.

Chlorella is dus niet iets nieuws. Honderd jaar geleden kwamen onderzoekers al achter de vele voordelen van Chlorella. Destijds werd gedacht dat door de vele essentiële voedingsstoffen en de snelle groei van Chlorella, het de wereldwijde hongersnood zou verhelpen. Chlorella verdubbelt zichzelf namelijk binnen tien uur.

Helaas zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat onze spijsvertering de alg niet zomaar kan verteren en dus de voedingsstoffen niet worden opgenomen. In 1975 werd hier een oplossing voor bedacht toen er in Japan Chlorella werd bedacht die wel geschikt was voor menselijke consumptie. Destijds was het verwerkingsproces wat hier aan vooraf gaat te prijzig om Chlorella als eiwittenbron wereldwijd te verspreiden om de hongersnood tegen te gaan. Er werd besloten om Chlorella op grote schaal in poedervorm en tabletten in te zetten als voedingssupplement.

De werking van Chlorella

Wetenschappers onderzoeken al sinds 1940 aantoonbaar het gebruik van Chlorella. In de loop der jaren kwamen ze erachter dat er verschillende soorten van deze super alg bestaan. De meest gebruikte soorten hedendaags zijn de Chlorella Vulgaris en de Chlorella Pyrenoidosa door de grote hoeveelheid aan voedingsstoffen. Tijdens de vele onderzoeken bleek dat de vele mineralen, eiwitten, aminozuren en vitaminen in Chlorella helpen bij een gezond immuunsysteem en voor een natuurlijke detox.

Wat zorgt er nou eigenlijk voor dat Chlorella zo goed werkt? Zoals verteld groeit deze superalg in zoetwater. Chlorella heeft hier een belangrijke functie. Door middel van fotosynthese produceert Chlorella zuurstof door koolstofdioxide op te nemen in combinatie met zonlicht. Het geproduceerde zuurstof is weer nodig voor andere dieren en planten om te groeien. Dit doet Chlorella dus eigenlijk ook in ons lichaam!

Chlorella kan deze rol dus in ons lichaam aannemen, wat het ook in het water doet waar het vandaan komt. Door het innemen van Chlorella krijg je verschillende voedingsstoffen binnen zoals:  aminozuren, eiwitten, Omega-3, vitaminen, enzymen, antioxidanten, mineralen, voedingsvezels en chlorofyl. Hiermee geef je het immuunsysteem en weerstand een boost en geef je het de kans om op natuurlijke wijze te ontgiften. Hieronder gaan we wat dieper in op de gezondheidsvoordelen van Chlorella.

Waarom kies je voor Chlorella?

De meeste mensen dwalen af als ik het heb over de aanwezigheid van essentiële voedingsstoffen in Chlorella. Helemaal als ik benoem dat er veel  aminozuren, eiwitten, Omega-3, vitaminen, enzymen, antioxidanten, mineralen, voedingsvezels en chlorofyl in zitten. De meeste mensen vragen zich dan ook af: ‘’Wat heb ik hier aan’’? Waarom zou ik deze voedingstoffen extra innemen?’’ of ‘’Dit krijg ik allemaal al binnen met mijn dagelijkse voeding’’.

Om te beginnen: niets moet! Wat wel belangrijk is om te delen is dat hedendaags veel producten geconserveerd zijn en er vaak veel suikers, koolhydraten en vetten zijn toegevoegd. Zo wordt het moeilijker om alles binnen te krijgen wat goed is voor je lichaam. Vooral voor de mensen die niet alle voedingswaarden en ingrediënten op verpakkingen lezen en berekenen wat je dagelijks binnenkrijgt. Voor deze mensen is Chlorella een uitstekend supplement!

Op je dagelijkse voeding is Chlorella een eenvoudige aanvulling. Met slechts twee theelepels of drie tot vijf tabletten per dag krijg je de belangrijkste voedingsstoffen binnen. Chlorella is absoluut geen wondermiddel dat er meteen voor zorgt dat je je zowel fysiek als mentaal beter doet voelen. Naast het gebruik van Chlorella is het belangrijk een gezonde levensstijl aan te houden en gezond te eten. Het is echter wel een perfect supplement om je lichaam en geest in balans te houden.

De gemiddelde voedingswaarden in Chlorella per 100g

Energie                            1455 kJ / 344 kcal

Vet                                      1,8 g

waarvan verzadigd    0,5 g

Koolhydraten              10,7 g

Suikers                            0,7 g

Vezels                              13,7 g

Eiwitten                         64,5 g

Zout                                 0,2 g

Vitamine B2                0,3 mg

Vitamine B12              58,0 μg

Fosfor                            1100.0 mg

IJzer                                75,5 mg

Mangaan                     5,7 mg

Zink                                2,6

De 7 belangrijkste gezondheidsvoordelen van Chlorella
Hierboven hebben we het vooral over de algemene werking en wat het algemeen met je gezondheid doet. Hieronder lees je de 7 belangrijkste gezondheidsvoordelen van het gebruik van Chlorella!

Het reinigt je lichaam

Chlorella absorbeert gifstoffen en voert deze af. Dit is door meerdere studies bewezen. Dagelijks krijgt je lichaam verschillende gifstoffen te verduren. Denk hierbij aan nicotine, kwik en/of toxine. Door inademen, het eten wat je eet, hetgeen wat je drinkt of zelfs als je een duik neemt in het zwembad: overal wordt je blootgesteld aan giftige stoffen. Chlorella helpt met de ontgifting van je lichaam en breekt deze verschillende giftige stoffen af.

Het is gezond en voedzaam

Chlorella is niet voor niets een superfood. Het zit boordevol verschillende essentiële voedingsstoffen. Om spieren te onderhouden of te groeien zijn eiwitten nodig. Chlorella bestaat voor meer dan de helft uit deze eiwitten. Ook bevat Chlorella volop vitamines B,C en E maar ook mineralen als ijzer, zink, magnesium, natrium en kalium. Ook omega-3 vetten haal je uit Chlorella.

Het biedt ondersteuning bij chronische aandoeningen

Voedingsstoffen als Bètacaroteen, vitamine C, Luteïne en Chlorofyl die helpen bij het verlagen van het risico van chronische ziekten zoals kanker, dementie, artritis en hart- en vaatziekten haal je uit Chlorella. Het zorgt ook voor het op peil houden van je nucleïnezuren door de grote hoeveelheid aan DNA en RNA. Naarmate je ouder wordt neemt dit af waardoor onder andere de eiwitproductie afneemt. Door het gebruik van Chlorella houd je dit niveau op peil, verlies je minder spieren en behoud je een hoog energie niveau.

Het op peil houden van het cholesterol niveau

Een te hoog cholesterol gehalte is ongezond. Aderverkalking, hart- en vaatziektes komen vaak voor bij mensen met een te hoog cholesterol. Een onderzoek uit 2017 heeft aangetoond dat Chlorella het cholesterol niveau aanzienlijk kan verlagen als je dit combineert met beweging en gezonde voeding.

Chlorella zorgt voor een goede bloeddruk

Ook het hebben van een te hoge bloeddruk is niet goed voor je gezondheid. Chlorella kan er voor zorgen je bloeddruk op peil te houden. Uit onderzoek is gebleken dat het dagelijks gebruiken van Chlorella helpt bij het verlagen van een te hoge bloeddruk. Dit natuurlijk in combinatie met gezonde voeding en beweging.

Chlorella in combinatie met afvallen

Wil je afvallen? Chlorella kan hier bij helpen! Door het chlorofyl in Chlorella heb je een minder grootte eetlust en werkt je stofwisseling harder. Zo kun je je vetpercentage sneller verminderen.

Ter ondersteuning van het immuunsysteem

Een goed werkend immuunsysteem is erg belangrijk voor het lichaam. Zo word je minder snel ziek en als je ziek bent kan je lichaam de ziekte beter bestrijden. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat Chlorella voor een verhoogde hoeveelheid antilichamen zorgt.

Hoe gebruik je Chlorella?

We hebben al veel gelezen over Chlorella maar hoe consumeer je het nu eigenlijk? Je hebt namelijk kunnen lezen dat het lichaam Chlorella niet zomaar verteerd en opneemt. Gelukkig is hier tegenwoordig een oplossing voor en gebruik je het als poeder- of tabletvorm. Het poeder is goed oplosbaar in water of meng je in een maaltijd(shake). Tabletten gebruik je het beste 30 minuten voor je maaltijd met een glas water. Het resultaat is hetzelfde dus kies zelf wat voor jou het fijnste is. Zorg dat je voldoende water drinkt gedurende de dag!

Het gebruik van Chlorella kan nadelig zijn voor mensen met een immuundeficiëntie omdat het inwerkt op het immuunsysteem. Ook kan het een wisselende werking hebben in combinatie met andere medicijnen. Chlorella is niet geschikt voor mensen met een allergie voor jodium, plankton, algen, Chlorella of Spirulina. Het wordt daarnaast verpakt in een ruimte waar ook noten worden verwerkt. Raadpleeg dus een arts, deskundige of apotheker bij twijfel, ziekte, medicijngebruik, zwangerschap en borstvoeding.

Chlorella dosering:

Chlorella tabletten: 1 tot 3 keer per dag; 5 tot 10 tabletten van 500mg
Chlorella poeder: 1 tot 2 keer per dag een theelepel Spirulina (maximaal 4 gram per dag)

Bouw -als je begint met Chlorella- de dosering langzaam op met maximaal 1 theelepel of 1-2 tabletten per dag. Je kunt de eerste dagen last krijgen van buikpijn, misselijkheid en vermoeidheid door het vrijkomen van de gifstoffen uit je lichaam. Je kunt gaan uitbouwen op het moment dat je lichaam goed voelt bij de aanbevolen hoeveelheid.

Overschrijf de dagelijkse hoeveelheid niet! Gebruik altijd de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat of raadpleeg bij twijfel een arts of apotheek als je Chlorella gaat gebruiken.

Wil je een gezonde levensstijl aannemen en je leven omgooien? Of zoek je het ideale supplement als aanvulling van je voedingsstoffen bij je veganistische levensstijl? Eet je nog vlees door de voedingsstoffen die er in zitten maar wil je hier eigenlijk mee minderen? Dan is Chlorella de uitkomst!

Je maakt al een stap in de goede richting als je enkele tabletten of theelepeltjes Chlorella per dag neemt. Vergeet niet dat Chlorella geen wondermiddel is maar een extra supplement om je lichaam gezonder te krijgen. Naast Chlorella is een gezonde levensstijl en voldoende beweging erg belangrijk! Chlorella is geen vervanger voor je voeding en ook zeker geen vrijbrief om alles te eten wat je wilt. Het laat niet al je ziektes of problemen zomaar verdwijnen.

Het is wel  een essentieel supplement bomvol essentiële voedingsstoffen. In combinatie met een gezonde levensstijl en voldoende beweging biedt Chlorella de extra ondersteuning die je lichaam nodig heeft!

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige