Welk eten is goed voor je darmen?

welk eten is goed voor je darmen

Een gezonde darmflora is ontzettend belangrijk, de darmflora zorgt niet alleen voor een goede stoelgang maar ook voor een sterk immuunsysteem. Als er iets uit balans is, is dat bijna altijd terug te vinden in de darmflora aldus microbioloog prof. dr. Remco Kort. Niet zo vreemd, want de darmen hebben een oppervlakte van een volledige tennisbaan die geheel bekleed is met bacteriën, miljoenen bacteriën.

Een ongezonde darm kan leiden tot chronische pijn, depressie en angst, gewichtsverlies, migraine, suikerziekte, slapeloosheid, vermoeidheid, en ontstekingen.

Gezonde darmen recepten

Recepten om je darmen gezond te houden zijn recepten / een dieet met een grote diversiteit aan groenten en fruit. Ook vitamines, mineralen en vezels zijn van belang voor een gezonde darmflora. Net als noten, zaden en peulvruchten.

De positieve effecten voor de darmflora van noten, zaden en peulvruchten komen voort uit het feit dat deze zowel eiwit- als vezelrijk zijn. Denk hierbij aan walnoten, cashewnoten, pompoenpitten maar ook zwarte bonen en linzen.

Verder is het aan te raden om granen te eten, volle granen om precies te zijn. Bruine rijst, volkoren brood, haver, quinoa. Maar ook chiazaad, lijnzaad en zonnebloempitten kunnen een positieve werking hebben op de darmflora.

Zorg er daarnaast voor dat je een goede balans hebt tussen het eten van prebiotische en probiotische voedingsmiddelen.

Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica?

Prebiotica is voeding voor darmbacteriën, met probiotica worden goede bacteriën aangeduid. Door beide type te eten, dus zowel prebiotische als probiotische voedingsmiddelen stimuleer je de populatie en diversiteit van de goede bacteriën in je darmen.

  • Prebiotische voedingsmiddelen zijn onder andere broccoli, banaan en appel, lijnzaad, knoflook, ui en amandelen.
  • Probiotische voedingsmiddelen zijn onder andere gefermenteerde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld kimchi, zuurkool en yoghurt.

Heb je het idee dat je niet genoeg prebiotische of probiotische voedingsmiddelen binnen krijgt dan kan het een idee zijn om supplementen toe te voegen aan je dieet.

Welk fruit goed voor darmen?

Welk fruit goed voor darmen is heeft voornamelijk te maken met hoe vezelrijk het stuk fruit is.

We hebben bewust gekozen om enkel niet-gedroogde fruitsoorten te benoemen, omdat vezels niet het enige is waar je rekening mee kunt houden. Ook suikers en vitamine C zijn van belang. Waarvan suikers veel zijn te vinden in gedroogd fruit en vitamine C nagenoeg niet (meer).

Top 10 vezelrijke fruitsoorten

Per 100 gram zijn dit vezelrijke niet-gedroogde fruitsoorten (bron: gezondheidsnet.nl).

Fruitsoort  Gedroogd: ja / nee Vezels per 100 g
Zwarte bessen 3,6 g
Cranberries 3,6 g
Rode bessen 3,4 g
Bramen 3,1 g
Frambozen 2,5 g
Blauwe bessen 2,4 g
Kiwi 2,3 g
Pruimen (met schil) 2,2 g
Appel (met schil) 2 g
Sinaasappel 2 g

Welke groenten zijn goed voor de darmen?

Groenten die goed zijn voor de darmen zijn onder anderen: broccoli, spruitjes, kool, wortelen, biet (rode biet en snijbiet), gember, spinazie, champignons en courgette.

En zoals we al eerder noemden: gefermenteerde groenten.