Welke Multivitamine voor mannen?

Melatonine, hoe te gebruiken?

Voor voedingssupplementen met daarin melatonine is de laatste tijd veel media aandacht. Het veilig en correct gebruiken van voedingssupplementen met melatonine is iets waar veel slaapexperts hun vraagtekens bij zetten, zoals bijvoorbeeld bij kinderen. Supplementen met daarin melatonine moet op een goede manier ingenomen worden. Hieronder lees je alle belangrijke informatie over het gebruik van melatonine en het advies hierover.
Supplementen met melatonine, wanneer te gebruiken?
Wanneer je de klachten van een jetlag wil verlichten of makkelijker tot rust wil komen in een drukke, stressvolle periode zijn melatonine supplementen te gebruiken. Je valt beter in slaap bij een dosering van 1 mg melatonine. Het gebruik van melatonine van meer dan drie weken aaneengesloten om beter in slaap te vallen wordt afgeraden. Om de klachten van een jetlag te verlichten kan een dosering van 0,5 mg melatonine al helpen.

De beste tijd om melatonine in te nemen

Het verlichten van een jetlag en eenvoudiger in slaap komen door het gebruik van melatonine zijn bewezen effecten volgens de Europese wetenschapscommissie EFSA. Producten die melatonine bevatten mogen deze twee effecten volgens de Europese wetgeving op het etiket vermelden. Neem melatonine in net voordat je wil gaan slapen is het advies van de EFSA. Je valt hierdoor makkelijker in slaap omdat dit zorgt voor een piek van melatonine in het bloed. Er zijn ook zogenoemde time-release supplementen verkrijgbaar. Deze time-release supplementen geven de hele nacht door een bepaalde hoeveelheid melatonine af. Deze time-release supplementen hebben hierdoor een ander moment van inname dan die door de EFSA is voorgeschreven. Er is een risico op een verstoring van je dag- en nachtritme door het verkeerd gebruik van bepaalde melatonine supplementen waaronder de time-release supplementen.

Kunnen supplementen met melatonine helpen bij het verstoorde slaapritme van kinderen?

Om slaapproblemen bij kinderen te verhelpen wordt het afgeraden deze op te lossen met melatoninesupplementen. Mits een arts, apotheker of andere specialist melatonine aanbeveelt wordt het gebruik van melatonine afgeraden bij kinderen op de 12 jaar oud. Raadpleeg altijd een arts of deskundige als kinderen een slaapprobleem hebben. Soms kan de oorzaak van het slaapprobleem liggen aan bepaalde stress die kinderen ervaren of het gebruik van schermen (laptop, mobiel) vlak voor het slapen gaan. Slaapproblemen kunnen in sommige gevallen verergerd worden in plaats van leiden tot een oplossing bij suppletie met melatonine.

Wat is de juiste manier van melatonine gebruik?

Je dag- en nachtritme kan verstoord worden bij verkeerd gebruik van supplementen die melatonine bevatten. Zo kunnen melatoninesupplementen er juist voor zorgen dat je moe bent op de moment dat je dat niet wil zijn, zoals bijvoorbeeld midden op de dag. Dit kan er dan weer voor zorgen dat je vol met energie zit op het moment dat je eigenlijk naar bed wil om te gaan slapen. Het volgen van de gebruiksinstructie is dus heel erg belangrijk op het moment dat je supplementen met melatonine gebruikt. Volg altijd de aanbevolen tijd om het supplement in te nemen en overschrijd de dagelijkse hoeveelheid niet. Gebruik supplementen met melatonine ook niet langer dan drie weken achter elkaar.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige