Welke supplementen voor afvallen?

Met de juiste supplementen en voeding gezond afvallen

Aan het begin van het nieuwe jaar zoeken veel mensen altijd naar een manier om gewicht te verliezen. Het is dan belangrijk om gezonde voeding met voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Net zoals je bewuster zijn van je algehele leefstijl en meer gaan bewegen. Je algehele leefstijl bevat ook factoren als stress, nachtrust, roken of alcoholgebruik.

Streng diëten

Afvallen kan soms moeilijk zijn om vol te houden. Een heel streng dieet mislukt vaak en verantwoord afvallen lukt ook niet door een aantal dagen minder te eten. Daarom is onze tip om langzaam proberen af te vallen. Je lichaam kan zich dan beter aanpassen en daarom is de kans groter dat het zal lukken. Doe dit door elke keer een aantal kleine veranderingen door te voeren in je dieet en dit steeds wat verder aan te passen.

Probeer je totale dagelijkse energie-inname (in de vorm van calorieën) steeds een klein beetje te verlagen. Dit kun je redelijk makkelijk doen door bijvoorbeeld groenten te nemen in plaats van een koekje als tussendoortje of magere melk te kiezen in plaats van volle melk. Het is daarnaast belangrijk om meer calorieën te verbranden, dit kun je doen door meer te bewegen.

Kunnen voedingssupplementen helpen bij afvallen?

Voor mensen die lijnen zijn er verschillende voedingssupplementen beschikbaar. Er zijn aanwijzingen dat ingrediënten als chroom, CLA en groene thee het hongergevoel kunnen minderen en vetverbranding kunnen verhogen.

Als onderdeel van een programma om te lijnen kun je voedingssupplementen met deze stoffen inzetten. Maar onthoud wel dat het geen tovermiddelen zijn. Alleen als aanvulling op de voeding dien je supplementen te gebruiken. Supplementen in combinatie met gezonde voeding met minder calorieën én lichaamsbeweging zal zorgen voor het beste resultaat.

Vetstofwisseling en groene thee

Van nature bevat groene thee veel polyfenolen. Belangrijke polyfenolen zijn catechinen. Een van de grootste gezondheidsvoordelen van catechinen zijn dat ze vetstofwisseling ondersteunen en je helpen om op gewicht te blijven. Hierdoor kunnen groene thee supplementen je helpen bij afvallen.

CLA

Vooral in zuivelproducten als yoghurt en melk komt van nature CLA (Conjugated Linoleic Acid) voor. Het is ook aanwezig in de moedermelk. Er zijn bewijzen dat bij het verminderen van vetmassa in je lichaam CLA een rol speelt.

Chroom

Om het bloedsuikergehalte normaal te houden kan het mineraal chroom (ook wel chromium) helpen. Bij de werking van het hormoon insuline speelt chroom namelijk een rol en daarmee ook bij de regulering van het bloedsuikergehalte. Chroom speelt ook een bijdrage in het energiemetabolisme in het lichaam (bijvoorbeeld vetten en koolhydraten). Chroom zou het hongergevoel ook kunnen verminderen.

In volkoren producten, vlees, lever, fruit en groenten zitten ook kleine hoeveelheden chroom. Chroom wordt ook verkocht als een voedingssupplement dat bijdraagt aan een normale bloedsuikerspiegel.

Multivitamine

Als je wilt afvallen is de kans groter dat je minder mineralen en vitamines binnen zult krijgen dan daarvoor. Gevarieerd eten is heel belangrijk. Gebruik multivitamine dus alleen als aanvulling op een gezond eetpatroon om op deze manier alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige