Zeaxanthine, wat is Zeaxanthine?

Zeaxanthine, wat is het?

Zeaxanthine is een stof die we uit voeding moeten halen omdat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken en is dus een carotenoïde. Dit zijn de natuurlijke kleurstoffen die zorgen dat fruit en groente kleur krijgen. Van de zeshonderd carotenoïden die we in de natuur tegen komen, is zeaxanthine er één van. Het is een isomeer van luteïne. Dit houdt in dat het dezelfde molecuurformule heeft en verschilt in de structuurformule. De plaats van de dubbele binding is in dit geval het verschil. Zeaxanthine komt in verschillende soorten groenten en fruit voor en is een oranje kleurstof. Het wordt na inname naar verschillende organen en vezels gebracht en is een antioxidant. Waar deze carotenoïde bij ondersteunt en uit welke voedingsmiddelen we zeaxanthine kunnen halen lees je in dit artikel.

Welke producten bevatten zeaxanthine?

In verschillende soorten voedingsmiddelen is zeaxanthine te vinden. Groene (blad)groenten zoals sperziebonen, spruitjes, broccoli, boerenkool en spinazie zijn goede bronnen van zeaxanthine. Ook in de fruitsoorten abrikoos en perzik en in paprika en mais bevindt zich zeaxanthine. Ook vind je zeaxanthine in eigeel en in saffraan.

De conditie van de ogen wordt ondersteund door de combinatie van luteïne en zeaxanthine. Een supplement met deze stoffen kan gewenst zijn op het moment dat je ouder wordt en problemen begint te krijgen met de conditie van je ogen.

Zeaxanthine: de werking en de functie

In combinatie met luteïne heeft zeaxanthine op de ogen een positieve werking. De gele vlek in het oog oftewel de maculapigmenten worden door deze twee stoffen gevormd. In het centrum van het netvlies bevindt zich deze gele vlek. Er zijn twee functies verbonden aan het pigment. Het beschermd het weefsel aan de achterkant van het netvlies tegen schadelijk ultraviolet of schadelijk blauw licht. Ook vangt het schadelijke stoffen en maakt deze onschadelijk door de antioxiderende werking. Tegen oxidatieve stress is het netvlies op deze manier beter beschermd. Dat de ogen in een betere conditie worden gehouden door de stoffen luteïne en zeaxanthine blijkt ook uit steeds meer wetenschappelijke studies. Naarmate je ouder wordt en je gezichtsvermogen achteruit gaat, bieden deze twee stoffen ondersteuning.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige