Zink voor een gezonde huid?

Een gezondere huid door zink

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De uiterlijke verzorging van de huid is belangrijk voor het herstellend vermogen, de vorming van cellen en een algehele goede conditie van de huid. Ook van binnenuit is een goede verzorging van de huid erg belangrijk. Je huid in een topconditie houden doe je mede door een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan te houden. Een van de stoffen die goede ondersteuning biedt aan een gezonde huid is zink.

Wat zijn de effecten van zink op het lichaam?

Het spoorelement zink is een essentieel mineraal. Zink wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt. Via voeding is het dus belangrijk kleine hoeveelheden zink binnen te krijgen.

Veel functies in het lichaam zijn verbonden aan het mineraal zink. Het is essentieel voor de stofwisseling omdat het onderdeel uitmaakt van een grote hoeveelheid enzymen. Het afweersysteem wordt hierbij ondersteund. Ook voor een goed gezichtsvermogen en sterke, gezonde botten speelt zink een belangrijke rol. Zink zorgt ook voor balans tijdens stressvolle situaties en ondersteund bij het geheugen. Een bijdrage aan een gezonde huid wordt daarnaast ook geleverd door zink.

Zink voor een gezonde huid

Zink draagt bij aan het proces van cel vernieuwing wat zorgt voor een ondersteuning in het herstellend vermogen van de huid. Zink is een antioxidant. Antioxidanten zorgen voor bescherming tegen vrije radicalen door de bescherming van cellen. Deze vrije radicalen kunnen mogelijk voor je huid schadelijk zijn.
Uit onderzoeken is gebleken dat er ook een mogelijke relatie zit tussen ongemakken aan de huid zoals puistjes en het gebruik van zink.

Mensen met een onrustige huid hebben vaker een tekort aan het mineraal zink is gebleken uit een grote review waarin meerdere onderzoeken zijn meegenomen. Het is echter nog niet volledig bewezen dat inname van extra zink de huid kan verbeteren.

Essentiele zink bronnen

In veel verschillende voedingsmiddelen zoals schelpdieren (garnalen en mosselen), noten, graanproducten, kaas en vlees komt in kleine hoeveelheden zink voor. Als je wilt ontdekken of je huid er gezonder uit gaat zien en voelen, kun je er voor kiezen om als aanvulling op je voeding supplementen met zink te nemen.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige