Zwangerschapsmisselijkheid en probiotica

Probiotica en zwangerschapsmisselijkheid

Misselijkheid is een vrij bekend fenomeen bij de zwangerschap. Zwangere vrouwen kunnen ook andere ongemakken ervaren aan darmen en de maag zoals obstipatie. De grote verandering in hormonen speelt hierbij hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol, al is de echte oorzaak hiervan nog niet bekend. Ervaar jij een onregelmatige stoelgang of heb je last van zwangerschapsmisselijkheid? Probiotica kan ondersteuning bieden en ook nuttig zijn voor de baby!

Misselijkheid verminderen

Het gebruik van probiotica supplementen bij zwangerschapsmisselijkheid is onderzocht door onderzoekers uit Amerika. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat vrouwen die een specifieke periode probiotica gebruikten minder moesten overgeven en minder misselijk waren. Zo merkten ze ook dat de vrouwen minder moe waren, minder last ervaarden van obstipatie en hun eetlust hoger werd.

In de darmen zijn er bepaalde bacteriën verantwoordelijk voor de misselijkheid zeggen onderzoekers. Na het gebruiken van probiotica zagen ze in de ontlasting dat de bacteriën die misselijkheid voorkomen toenamen en een afname bij bacteriën die de misselijkheid juist veroorzaken.

Wat is probiotica?

Probiotica zijn bacteriën die een voordelig effect in de darmen kunnen hebben. Van nature komen de meesten al voor in onze darmen. De bacteriën zijn van belang bij onze gezondheid maar ook bij onze stoelgang.  De bacteriën komen levend aan in de darm wanneer je een probiotica product neemt. Het is mogelijk probiotica te nemen als voedingssupplement. Producten die van nature probiotica bevatten zijn bijvoorbeeld zuurkool, kaas, yoghurt en bier.

Gezondheid en probiotica

Voor een goede stoelgang en een goed immuunsysteem zou een inname van probiotica mogelijk ook gunstig zijn. Ook zou het gunstig kunnen zijn tijdens de zwangerschap voor de darmflora van de baby en de ontwikkeling van het afweersysteem van de baby. Probiotica kan ook nuttig zijn bij baby’s wanneer deze via een keizersnede zijn geboren. Bij een geboorte op de natuurlijke wijze wordt er al een aanzet tot een gezonde, natuurlijke darmflora gegeven omdat de moeder goede bacteriën meegeeft. Daarom zou een probiotica supplement bij een keizersnede voor de baby dus van toevoeging kunnen zijn. Aan afgekolfde moedermelk of flesvoeding kunnen tegenwoordig ook speciale probiotica supplementen worden toegevoegd. Je kindje krijgt ook gezonde bacteriën binnen wanneer het borstvoeding krijgt.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige