Wat is beter: hyaluronzuur of collageen?

Hyaluronzuur speelt een belangrijke rol bij huidveroudering.

hyaluronzuur of collageen
kruidvat collageen poeder

Wanneer je de rimpeltjes en fijne lijntjes van binnenuit wilt tegengaan, komen al snel collageen poeders als toverwoord uit de bus rollen. Toch speelt er ook nog een andere (lichaamseigen) stof een belangrijke rol bij huidveroudering, en dat heet: hyaluronzuur. Ontdek wat het is en waarom een collageen hyaluronzuur poeder interessant kan zijn.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluron vind je op veel plekken in je lichaam en dan vooral in je huid. Hyaluron is de belangrijkste stof voor het vasthouden van vocht, en we weten allemaal: een vochtige huid is heel wat beter dan een droge huid. Daarnaast zorgt het voor volume in je huid.

Net als collageen neemt ook het hyaluronzuur steeds meer af naarmate je ouder wordt. Dat is ook de reden dat een oudere huid vaak droger wordt. Dan komt de vraag an snel op of het helpt om om hyaluronzuur op je huid te smeren.

Helpt een hyaluronzuur crème?

Zeker, je kunt hyaluronzuur inderdaad op je huid smeren als wapen tegen een droge huid en het opvullen van de kleine lijntjes. Je kunt dit doen met een hyaluronzuur gezichtscrème en de laatste tijd wordt ook de cosmetische filler steeds populairder.

Helpt een hyaluronzuur poeder?

Kun je hyaluronzuur ook net als een collageen poeder supplement innemen, en belangrijker: helpt het? Ook die vraag kunnen we bevestigend beantwoorden want we lezen steeds meer hyaluronzuur onderzoeken die positieve effecten voor de huid bevestigen. Zo hebben enkele onderzoekers laten zien dat vrouwen al binnen 8 weken hun kraaienpootjes zagen verminderen dankzij hyaluronzuur poeder.

Maar is hyaluronzuur beter dan collageen?

Collageen is  ook een lichaamseigen stof die heel belangrijk is voor het behouden van een mooie jonge huid. Maar wat is nu het verschil met hyaluronzuur? En wat kun je beter innemen, of juist allebei deze supplementen?

Collageen vs. hyaluronzuur

Hyaluronzuur poeder zorgt simpel gezegd voor hydratatie en volume en collageen poeder voor structuur en stevigheid. Je kunt deze stoffen dus niet 1-op1 met elkaar vergelijken. Wat ze wel gemeen hebben: ze verdwijnen weer langzaam naarmate we ouder worden, dus een toevoeging middels supplementen helpt om de huidveroudering tegen te gaan. Er is dus collageen is beter of slechter.

Herbolist: collageen en hyaluronzuur poeder in één

Zoals je hebt kunnen lezen zijn collageen en hyaluronzuur een gouden combinatie, en het is dus niet vreemd dat er collageen merken in dit gat zijn gesprongen, zoals Herbolist. Wat Herbolist extra interessant maakt, is dat er geen onnodige hulp- en vulstoffen in het poeder zijn verwerkt, zodat je volledig profiteert van de sterke combinatie collageen + hyaluronzuur poeder.