Magnesium nog vrij onbekend: de meeste mensen zijn meer bezig met vitaminen dan mineralen, maar de gezondheidsvoordelen van magnesiummineralen erg belangrijk voor je.
Magnesium bijwerkingen: waarvoor moet je uitkijken?
Inhoud
Magnesium bijwerkingen
Magnesium bijwerkingen komen net als collageen bijwerkingen gelukkig weinig voor. Eventuele bijwerkingen kunnen toch een zeer vervelende ervaring zijn als deze voorkomen. In deze blog bespreken we wanneer er wordt gesproken van een overschot, wat magnesium bijwerkingen precies zijn en de gezondheidsvoordelen van magnesium.
Wanneer teveel magnesium?
Bijwerkingen komen alleen voor wanneer iemand teveel van het magnesium mineraal neemt. Er wordt van een magnesium overschot gesproken wanneer er een toevoeging groter dan 250 mg magnesium boven op de normale dagelijkse voeding ingenomen wordt. Kies hierom voor een supplement welke een verantwoorde dosering magnesium heeft. Op deze manier kunnen de negatieve bijwerkingen voorkomen worden.
Bijwerkingen komen alleen voor wanneer iemand teveel van het magnesium mineraal neemt.
Welke bijwerkingen van magnesium?
Magnesium overschot wordt ook wel hyper magnesiëmie genoemd en komt voor bij een inname van boven de 250 mg per dag naast de normale voeding. Daarbij kun je last krijgen van mogelijk verschillende bijwerkingen. Wanneer het magnesiumgehalte in het bloed te hoog wordt, kan dit bijvoorbeeld tot de volgende klachten leiden;
- Misselijk gevoel en braken
- Diarree klachten
- Buikkrampen
- Maagklachten
- Aanhoudende dorst
- Lage bloeddruk
Bovengenoemde bijwerkingen doen zich gelukkig zelden voor. Een overschot aan magnesium wordt vanzelf door het lichaam uitgescheiden mocht het toch voorkomen. Het lichaam scheidt het overtollige magnesium uit door urine, ontlasting of transpiratie. Het lichaam reguleert dit proces zelf waardoor dergelijke symptomen alleen voor kunnen komen bij een langdurig aanhoudend overschot aan magnesium in het lichaam.
Om deze reden wordt altijd sterk aangeraden om alleen door het EFSA goedgekeurde supplementen te gebruiken. Dit toont aan dat de hoeveelheid van de stof magnesium in het betreffende supplement de gezondheidsnorm niet overschrijdt.
Magnesium belangrijk supplement voor de gezondheid
Bijwerkingen van magnesium komen dus amper voor, toch is magnesium een belangrijk supplement voor de gezondheid. Het lichaam kan dit mineraal namelijk niet zelf aanmaken. Dit mineraal aanvullen door een supplement ondersteund de volgende zaken in het lichaam;
- Vermoeidheid
- Zenuwstelsel
- Spieren
- Cognitieve functies
- Sterkere tanden
- Elektrolyten balans
- Lichaamseiwitten
- Sterkere botten
- Celdelings-proces
Wil je magnesium zonder bijwerkingen? Bekijk dan het Daily co (budget prijs) of Magnesium Vitakruid (premium prijs) assortiment.
Magnesium overdosis
Als je meer dan 2500 milligram magnesium inneem op een dag. Dan kan je last krijgen van een overdosis. Dit heet hypermagnesiemie. Veel patiënten met acuut nierfalen krijgen hiermee te maken. Zo kan je soms last krijgen van hartkloppingen, een lage bloeddruk of een verstoorde ademhaling. Gelukkig komt een overdosis vrij weinig voor en is magnesium bij een normale dosering een veilig voedingssupplement om in te nemen.
Als je al bepaalde aandoeningen hebt, let dan op bij de inname van magnesium. Hierbij kan je denken aan aandoening aan de nieren. In dat geval kunnen de nieren het mineraal niet goed filter en dan het zijn dat dit in het ziekenhuis moet gebeuren.
Magnesiumtekort klachten
Sommige mensen hebben last van een magnesiumtekort. Dit weten ze dan niet altijd. Je kan allerlei vage klachten hebben en vage symptomen die je niet direct kan herleiden naar een tekort aan magnesium. Toch kan het zo zijn als je deze symptomen negeert je op de lange termijn schadelijk zijn voor je lichaam. Hoe weet ik nu of ik een te kort heb? Daarvoor moet je eerst kijken naar de inname van je voeding. Krijg je voldoende voeding binnen wat rijk is aan magnesium? Daarnaast moet je kijken naar wat je dagelijks verbruikt. In sommige periodes verbruikt je lichaam meer magnesium. Bijvoorbeeld de spieren als je veel sport, of als je zwanger bent. Als je te weinig magnesium binnenkrijgt dan kan het zijn dat je last krijgt van spierkrampen.
Magnesium spierpijn na het sporten
Om je spieren te kunnen ontspannen na het sporten is het van belang om voldoende magnesium te slikken. Door je lichaam een hoog niveau aan magnesium te geven voorkom je spierkrampen en stijfheid van je spieren na de inspanning. Ook als je ouder bent kan je last hebben van krampen. En dan is het ook verstandig om extra magnesium tot je te nemen. Wanneer je veel stress hebt neemt je lichaam vier keer zoveel magnesium tot zich dan wanneer het in rust stand is. Magnesium is goed voor ons. Zowel voor de fysieke en geestelijke gezondheid. Ons lichaam neemt niet alle magnesium op die ons lichaam tot ons krijgt. Daarom is bij slikken van belang. Onderzoek heeft uitgewezen dat ons lichaam maar 20% tot 60% van de magnesium uit voeding opneemt.
Magnesium bijwerkingen
Ik lag in het bad met en lage bloeddruk en bijwerkingen. Toch ben ik blij dat ik magnesium slik. Ik bedoel ik vind het echt een top product. Vooral de producten van vitamines.com DAat is wel echt het beste ooit toch? Ik voelde mij misselijkheid en had enorme dorst. Met kwalen en diarree van een dialyse en botten met verzuring. Ik had citraat met borstvoeding in mijn nieren. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesiumsulfaat kwam in mijn huid. Bijschildklier van mensen. Organen en ademhaling. De reactie op magensium chloride en vaud. Echt een hoog cholesterol. Chronisch nierfalen met complicaties en chronische angst van borstvoeding geven. Milligram of toediening. Het maakt niet uit. Vloeistof of met een supplement laxeermiddelen. Hartritmestoornissen. Bloed met een hartstilstand privacy. Marathon en ontlasting. Als ik schildklier en nierfalen heb kan dit leiden tot een overdosis. En de ziekte van addison. Morgen ben ik zwanger van de hoofdpijn en ook van mie. Ik lig in het ziekenhuis met een voetenbad voor wat meer energie. Het gevoel van pati magnesiumcitraat.